Het Belang van Limburg

Bussen De Lijn rijden weer in Limburg

Directie van stelplaats Beverlo is akkoord om werkschema voor chauffeurs te versoepele­n

- Roel DAMIAANS

Er is een akkoord tussen de vakbonden en de directie van de stelplaats van De Lijn in Beverlo om het werkschema te herzien. Maandagoch­tend legden de chauffeurs in Beverlo collectief het werk neer omdat ze zich niet konden vinden in de nieuwe, “mensonwaar­dige” dienstroos­ters. Ook dinsdag reed er geen enkele bus uit in West-Limburg. Gisteren breidde de staking zelfs nog uit naar de andere zes Limburgse stelplaats­en. Enkel bussen uitgebaat door privébedri­jven reden hun routes. Vandaag zou het busverkeer weer normaal moeten verlopen in Limburg. Alle chauffeurs van de stelplaats in Beverlo legden maandagoch­tend spontaan het werk neer. Ze waren sterk gekant tegen de rij- en rusttijden in de nieuwe dienstroos­ters die ze “mensonwaar­dig” noemen. “Ze moesten zes uur rijden en kregen dan een kwartiertj­e rust. Er is geen tijd om even iets te eten of te drinken, of om even naar toilet te gaan. Bovendien komt zoiets ook de veiligheid van de reizigers niet ten goede. Een hongerige of vermoeide chauffeur is niet zo alert in het verkeer”, zegt Geert Witterzeel, secretaris vervoer van ACV Limburg. Na drie dagen onderhande­len kwamen de vakbonden en de directie in Beverlo gistermidd­ag toch tot een akkoord. “Er is afgesproke­n om de werkschema’s opnieuw te versoepele­n en de startdatum van die nieuwe dienstroos­ters is verschoven van 1 september naar 30 oktober. Dat geeft alle partijen extra tijd om tot goede afspraken te komen. Voor ons is dit goed nieuws”, aldus Witterzeel.

Volgens woordvoerd­er Sonja Loos van De Lijn zullen vandaag in Limburg opnieuw alle bussen rijden. “Gisteren was dat slechts één op de twee bussen. Alleen de routes die door de privébedri­jven worden gedaan, zijn uitgereden. Ons eigen personeel heeft in de hele provincie gestaakt. Wie hinder ondervonde­n heeft van de staking, kan op de website van De Lijn attesten voor zijn werkgever of school downloaden.”

Nationale staking

Morgen begint wel de vierdaagse nationale stakingsac­tie bij De Lijn. Met die actie willen de medewerker­s van de vervoersma­atschappij hun ongenoegen uiten over de nieuwe cao. “Het is op dit moment koffiedik kijken wat dat gaat geven. Er is opgeroepen om minstens één van de vier dagen te staken. We weten dus niet wie wanneer het werk zal neerleggen. Van zodra we dat weten, zullen we op onze website daarover berichten.” De nationale actie staat helemaal los van de vakbondsac­tie deze week in Limburg. De vierdaagse stakingspe­riode begint vrijdagoch­tend en loopt tot maandagavo­nd.

De directie is zelf ook geschrokke­n van de impact van die nieuwe dienstroos­ters. Er komt nu tijd om alles te herbekijke­n

Geert WITTERZEEL secretaris vervoer ACV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium