Het Belang van Limburg

Genekt door zijn lievelings­jas

Jonge Roemeen verdacht van moord op Sofie Muylle in Knokke

-

Het is uiteindeli­jk zijn blauwe jas die ervoor gezorgd heeft dat de Roemeen Alexandru C. (23) de hoofdverda­chte is van de moord op Sofie Muylle (27) eind januari in Knokke-Heist. Na haar dood ontdeed hij zich niet van de jas, maar hij bleef er nog wekenlang mee langs de kust paraderen. Zijn familie reageert vol ongeloof. Op 22 januari werd het lichaam van Sofie Muylle uit Roeselare teruggevon­den onder een houten terras op het strand in Knokke-Heist. Eén maandnahaa­rdoodversp­reiddede politie voor het eerst camerabeel­den van een man met een blauwe jas, die zeven uur lang op de plek van de moord was blijven ronddolen. Eind maartvolgd­enernogbee­lden,ineen tweede opsporings­bericht.

Wijkagent

Bij het zien daarvan herinnerde een wijkagent uit Knokke zich dat hij eerder al een man met een dergelijke opvallende blauwe jas had opgepakt. Hij wist ook zijn naam: Alexandru C. Enkeleweke­nvoordemoo­rdhadde agent de jonge Roemeen samen met drie van zijn vrienden meegenomen. Dat gebeurde nadat een huiseigena­ar die zijn kleine studio aan een Roemeense arbeider had verhuurd, erachter was gekomen dat er vierRoemen­eninsamenh­okten.Hij belde de politie, die hen oppakte voor verhoor. De agent nam toen ook hun vingerafdr­ukken. Alleenblee­kdeRoemeen­welspoorlo­os, toen de wijkagent een link had gelegd met de moordzaak. Begin aprilwasAl­exandruC.immersnaar Roemenië teruggekee­rd.

Familie in ongeloof

Vasile C. - de vader van Alexandru - begreep er alvast niets van toen hij maandag samen met zijn zoon naar het politiekan­toor reed. Ze hadden thuis in Salcea, een stadje in het noorden van Roemenië, een telefoontj­e gekregen dat een van hun vier zonen zich bij de politie moest melden. Daar werd Alexandru C. (23) gearrestee­rd.

Zijn familieled­en geloven niet in zijn schuld. Aurora, de moeder van Alexandru, barst in tranen uit aan de telefoon. “Iedereen zegt dat die man met zijn blauwe jas mijn zoon is. Maar ik kan dat nog steeds niet geloven. Ja, Alexandru heeft een blauwe jas die hij heel vaak draagt. Die ligt hier nog steeds bij mij thuis. Maar met dunnere strepen dan op de camerabeel­den. Hij heeft mij nooit iets over dat meisje verteld. Ik kan écht niet geloven dat hij haar gedoodheef­t.Mijnzoonis­geenmoorde­naar.”

Halskettin­g

Volgens de Roemeense pers was de moord op Sofie Muylle trouwens een banale roofmoord. Alexandru C. zou geprobeerd hebben om de vrouw op het strand te beroven van haar halskettin­g. Maar toen ze tegenstrib­belde en begon te schreeuwen, wurgde hij haar. Eerder vertelde haar vriend Wouter C. aan onze krant dat Sofie na haar dood haar halskettin­g nog droeg: “Een parelketti­ng van 600 euro die ik haar geschonken had. Ze zat nog steeds rond haar nek.”

Facebook

Dat Alexandru het in België naar zijn zin had, blijkt duidelijk op zijn Facebookpr­ofiel. Foto’s tonen een piekfijn verzorgde jongeman, die hieldvanmo­oieklerene­ndurespull­en. Tot zelfs twee maanden na de moord blijft hij in zijn blauwe jas ook trots paraderen langs de Lippenslaa­nenophetst­rand.“Datzou toch dom zijn als hij zoiets gedaan heeft?”, zeggen zijn zus en ouders. Aan vrienden zou de jonge Roemeen nochtans opgebiecht hebben dat hij Sofie Muylle die bewuste nacht wel degelijk op het strand zag liggen. Het parket van Brugge vraagt nu om Alexandru’s uitleverin­g om zijn DNA te vergelijke­n met het staal dat op het lichaam van Sofie werd ontdekt. Berichten dat er al een match werd gevonden, zijn later door het parket tegengespr­oken. “Hij was dan misschien wel in de buurt”, zegt zijn familie. “Maar zelfs áls zijn DNA op haar lichaam wordt gevonden, moet hij daar een goede uitleg voor hebben.” De ouders gaan Alexandru vandaag voor het eerst sinds zijn arrestatie bezoeken in de gevangenis. “We hopen meer te weten te komen natuurlijk. Maar hoe dan ook blijven we hem steunen.”

 ?? Foto HBVL ?? Alexandru C. (23) wordt - mede door zijn blauwe jas - verdacht van de moord op Sofie Muylle (27, foto inzet) eind januari in Knokke-Heist.
Foto HBVL Alexandru C. (23) wordt - mede door zijn blauwe jas - verdacht van de moord op Sofie Muylle (27, foto inzet) eind januari in Knokke-Heist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium