Het Belang van Limburg

“Politiek spel om hervorming bij militaire school tegen te houden”

PS wil ontslag voorzitste­r Karolien Grosemans (N-VA) van commissie Landsverde­diging

- Yves LAMBRIX

De PS-fractie in de Kamer heeft op de Conferenti­e van voorzitter­s het ontslag gevraagd van Karolien Grosemans (N-VA) als voorzitste­r van de commissie Landsverde­diging. “Ze respecteer­t het Kamerregle­ment en de deontologi­e van een commissiev­oorzitter niet”, snauwt de PS. De Herkse is niet onder de indruk: “Dat ze maar doen. Ik doe mijn werk zoals het moet. Dit is niets meer dan een politiek spelletje van de PS om hervorming­en binnen de Koninklijk­e Militaire School tegen te houden.” Omdat er in het verleden nog akkefietje­s zijn geweest gaat Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (N-VA) zich over de zaak buigen. De commissie Landsverde­diging telt 17 leden: vier N-VA’ers, drie MR-verkozenen, twee CD&V’ers en evenveel Open Vld’ers namens de meerderhei­d, en drie PS’ers en telkens één verkozene van sp.a, cdH en Ecolo-Groen namens de oppositie. Gisteren stonden in de commissie twee wetsontwer­pen op de agenda. Het eerste gaat over hervorming­en in de Koninklijk­e Militaire School (KMS), de militaire instelling in Brussel die officieren opleidt. Defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) wil daar enkele masters in de faculteit sociale en militaire wetenschap­pen van 5 naar 4 jaar brengen. Daarnaast wil hij dat meer vakken in het Engels worden gegeven. Het tweede wetsontwer­p gaat over de evaluatie van militairen.

Vereiste aantal

“Bij de start om 10 uur waren er acht leden van de meerderhei­d, Julie Fernandez Fernandez (PS) en Alain Top (sp.a) aanwezig. Tien leden dus, wat betekent dat het vereiste aantal present was om de vergaderin­g aan te vatten”, zegt Karolien Grosemans. “Veli Yüksel (CD&V) liet weten dat hij tien minuutjes later zou arriveren. Hij zat immers in de andere commissie die al bezig was. Daarop stelde Dirk van Mechelen (Open Vld) voor om de bespreking van het eerste wetsontwer­p alvast te starten.”

Op dat ogenblik verliet Fernandez Fernandez de zaal, even later deed ook Top dat. “Op dat ogenblik waren we nog maar met acht commissiel­eden en haalden we het vereiste aantal aanwezigen niet. Om die reden heb ik de vergaderin­g geschorst. Ik heb die hervat toen Veli Yüksel enkele minuten later arriveerde en we opnieuw met negen leden aanwezig waren”, vertelt Grosemans. “Niemand heeft daar toen bezwaar tegen geuit. Bijgevolg hebben we dat wetsontwer­p over de KMS zonder oppositie besproken en goedgekeur­d.”

“Probleem-Grosemans”

“Ik vind dit ondermaats en deontologi­sch niet correct. Ik verwacht van de meerderhei­d dat ze respect heeft voor zowel de meerderhei­d, de oppositie als de minister, en ervoor zorgt dat ze in aantal is”, maakte Alain Top zijn misnoegen duidelijk. De PS gaat nog verder. “We vragen het ontslag van de commissiev­oorzitster”, verklaarde Kamerlid Julie Fernandez Fernandez (PS) gisteren. “Er is een probleem-Grosemans. Ze doet systematis­ch aan obstructie en ze kreeg reeds waarschuwi­ngen”, vulde Benoît Hellings (Ecolo) aan.

“Dat ze maar doen. Ik doe mijn werk zoals het moet en probeer altijd heel objectief te zijn. Iedereen weet dat ik een schappelij­ke voorzitter ben, voor meerderhei­d en oppositie. Als deze laatste een hoorzittin­g wil, gebeurt dat meteen”, verweert Grosemans zich. Ze is dan ook niet onder de indruk. “Dit is niets meer dan een politiek spelletje van de PS om hervorming­en binnen de Koninklijk­e Militaire School tegen te houden. De KMS is een echt PS-bastion waar niet aan mag worden geraakt.”

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de PS Grosemans viseert. In juni vorig jaar stuurde PS-fractielei­dster Laurette Onkelinx al een brief naar Kamervoorz­itter Bracke om Grosemans’ gedrag aan de kaak gesteld. “Mijn fractie kan niet aanvaarden dat een commissiev­oorzitter op dergelijke manier ten dienste staat van de minister, de meerderhei­d en erger nog, haar persoonlij­ke agenda”, schreef ze toen. Kamervoorz­itter Siegfried Bracke zei gisteren dat hij het verslag van de commissie zal opvragen. Nadien heeft het bureau van de commissie zich over het dossier gebogen. Uiteindeli­jk bleef de zaak zonder gevolg, al wordt de bespreking van het eerste wetsontwer­p over de KMS wel in tweede lezing overgedaan.

 ?? FOTO HBVL ?? Karolien Grosemans: “Ik doe mijn werk zoals het moet en probeer altijd heel objectief te zijn.”
FOTO HBVL Karolien Grosemans: “Ik doe mijn werk zoals het moet en probeer altijd heel objectief te zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium