Het Belang van Limburg

PAS (WEER) OP VOOR DE BUIZERD

- Marij WYERS

Een agressieve buizerd heeft opnieuw uitgehaald naar een jogster, dit keer op een ruiterpad van de Duinengord­el in Neerglabbe­ek (Meeuwen-Gruitrode). Ilse Jacobs (43) uit Kinrooi werd zondag tijdens haar looptraini­ng tot twee keer toe aangevalle­n. “Heel akelig. De vogel sloeg met zijn klauwen tegen mijn hoofd. Aan mijn oor heb ik een wonde en op mijn hoofd zijn er lichte zwellingen. Zelfs mijn sportbril vloog weg”, vertelt Ilse. De triatlete is het zoveelste slachtoffe­r van een buizerd in Limburg. Dit voorjaar vielen de roofvogels al aan in Opitter (Bree), Riemst en Hechtel-Eksel. De beheerders van het grote natuurgebi­ed Duinengord­el hebben meteen waarschuwi­ngsbordjes geplaatst vlakbij de doorwaadpl­aats tussen knooppunte­n 10 en 108 (nabij het Orshof en de Geuzenbaan) in Neerglabbe­ek. Enkele weken geleden waren er nog meldingen van buizerds in het gebied. “Dat was in de buurt van de paalkampee­rplaats Itter. Niemand raakte gewond, maar wandelaars, joggers en mountainbi­kers werden wel opgeschrik­t”, zegt Karolien Van Nerum van de Duinengord­el, die zich uitstrekt over Bree, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek en Maaseik.

Fluo

Alle waarschuwi­ngen worden meteen verspreid via de Facebookpa­gina van het natuurgebi­ed. “Zo verspreidt het nieuws zich snel, en een gewaarschu­wd mens is er twee waard.” Steeds meer mensen sporten in de natuur, maar buizerds hebben het niet zo begrepen op die bruuske loopbewegi­ngen van sportievel­ingen, vaak in fluo gehuld. “Ze verdedigen hun nest. Dat is de aard van het beestje”, zegt Niels Luyten van het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek.

“Ik wist niet dat er gevaar in de lucht hing”, zegt Ilse Jacobs die zondagmorg­en voor haar looptraini­ng van drie uur naar het mooie natuurgebi­ed trok. “Plots kreeg ik langs achter een doffe slag tegen mijn hoofd. Ik zag een donkere schaduw boven mij. Ik schrok en vertraagde, en meteen daarna kreeg ik een tweede hevige slag. Schreeuwen­d en molenwieke­nd met mijn armen ben ik het bos uitgerend. Nooit heb ik zo hard gelopen. Mijn sportbril was weg.” Luc, de man van Ilse, is die bril nog gaan zoeken, zwaaiend met stokken boven zijn hoofd. “Mijn bril lag onder een boom met een nest, de buizerd zat er ook. Hij heeft naar Luc uitgehaald maar die kon de roofvogel afweren met de stokken. Het was angstaanja­gend.”

Wonde aan oor

Voor de open wonde aan haar oor heeft Ilse een spuitje tegen tetanus gehaald. Ze hoopt dat iedereen melding maakt van buizerds, zodat lopers, mountainbi­kers en wandelaars veilig kunnen sporten in het bos. Vorige week was een jogger uit Riemst ook al het slachtoffe­r van een buizerd in het bermbos langs de Riemsterwe­g. Hoe dan ook is het gevaar van agressieve buizerds bijna geweken. “De meeste jongen zijn aan het uitvliegen. Nog een week en dan zijn er geen nesten meer te verdedigen”, zegt boswachter Eddy Ulenaers van het Pijnven in Hechtel-Eksel. Daar heeft een buizerd eind mei een 55-jarige jogger uit Lommel tot bloedens toe belaagd. Voor zover bekend zijn er dit voorjaar drie slachtoffe­rs van buizerds, telkens joggers. Volgens de boswachter is het hoofd meestal het mikpunt omdat dit het hoogste punt is. Bij de eerste aanval vliegen de roofvogels rakelings over, maar ze durven ook hun klauwen op je schedel te zetten. Een hoofddekse­l – zelfs een goede haardos – is een goed afweermidd­el voor een luchtaanva­l.

 ?? FOTO RDR ?? Op de plaats waar de vogel aanviel In de Duinengord­el zijn waarschuwi­ngsborden geplaatst.
FOTO RDR Op de plaats waar de vogel aanviel In de Duinengord­el zijn waarschuwi­ngsborden geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium