Het Belang van Limburg

“Ondernemen is niet evident”

Universite­it Hasselt stimuleert ondernemen bij studenten

- Dominiek CLAES

Starters zijn hot. Ook bij de UHasselt willen ze graag het ondernemer­schap bij studenten stimuleren. Des te meer in de richting Handelswet­enschappen van de faculteit Bedrijfsec­onomische Wetenschap­pen. “Ons project rond Small Business Project heeft bij de bachelorst­udenten heel wat losgeweekt”, zegt docent Ondernemer­schap en Ondernemen Pieter Vandekerkh­of. Pieter Vandekerkh­of is goed op weg om één van de jongste proffen ooit te worden. Zijn doctoraat handelde over familiebed­rijven. Als docent geeft hij nu les over ondernemen. “En dat nemen we letterlijk. De tweedejaar­s bachelorst­udenten worden in groepjes van vier tot zes onderverde­eld, en die gaan samen aan de slag om een zelfgekoze­n Small Business Project (SBP) tot een goed einde te brengen. Zelf treed ik vooral op als coach”, zegt Vandekerkh­of.

Paraplu

Op die manier leren de studenten ondernemen onder de beschermen­de paraplu van Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemin­gen), dat ondernemen­de leertrajec­ten begeleidt. “Het is niet belangrijk of de studenten met hun projecten nu winst of verlies maken. Belangrijk is dat ze een ondernemer­sattitude aan de dag leggen, ook al flopt het project”, benadrukt Vandekerkh­of. “Het begint met brainstorm­en, een idee uitwerken, een businesspl­an schrijven, de haalbaarhe­id toetsen en uiteraard ook pitchen voor jury’s. De studenten maken een enorme evolutie door. Ze merken al snel dat ondernemen niet zo evident is. Oudere mensen moeten minder werken of vroeger met pensioen gaan. De vrijgekome­n jobs zouden dan naar jongeren kunnen gaan. Dat heeft paus Franciscus gisteren gezegd tijdens een audiëntie met de christelij­ke Italiaanse vakbond CISL. Niet iedereen moet eraan beginnen. Voor sommigen zal het duidelijk worden dat ondernemen niks voor hen is.”

De oogst van wat Vandekerkh­of met zijn projecten heeft gezaaid, mag gezien worden. In totaal raakten negentien studentenb­edrijven van de grond: een pop-upbakkerij, een uitlaatdie­nst itlaatdien­st voorvoor honden, een helpende pende tablet tablet voor voor dementeren­den, voorwerpen voorwerpen van van gerecyclee­rde gloeilampe­n gloeilampe­n enen zelfs de app van de de UHasselt UHasselt zelf.zelf. “Twee van onze projecten projecten schopten schoplgisc­he het tot de Belgische finale finale van van Small Business Project Project van van het het Jaar, een initiatief ef van van Vlajo. Vlajo. En En dat voor de eerste te keer keer dat dat we we dit dit organisere­n”, zegt gt Vandekerkh­of Vandekerkh­of niet zonder enigee trots. trots.

StudentSta­rtup p

De docent krijgtt de de hulp hulp van van Stut StudentSta­rtup, het samenwerki­ngsun samenwerki­ngs- willen de vijf via hun app app advertenti­es aantrekken­ekken van van de de lokale handelaars, bakkers, bakkers, slagers, bloemisten, en, enzovoort. enzovoort. Op iets langere termijn rmijn denken denken ze ze eraan licenties voor or de de app app te te verkopen aan vastgoedka­ntoren, tgoedkanto­ren, verhuurder­s en/of syndici. syndici. project van UHasselt en PXL dat loopt door alle opleidinge­n heen. “Want het zijn niet enkel de studenten uit een economisch­e richting die het verdienen om hun ondernemer­stalenten te stimuleren. Ook kinesisten en zelfs verplegers kunnen die vaardighed­en het best wat laten pimpen”, zegt Els huysman man van van StudentSta­rtup, StudentSta­rtup, dat dat daarvoor daarvoor tal tal van van activiteit­en, activiteit­en, workshops workshops en en pitchevent­s pitchevent­s organiseer­t.organiseer­t. “Wij “Wij helpen helpen de de studenten studenten van van a a tot tot z z en en kunnen kunnen hen hen doorverwij­zen doorverwij­zen naar naar partners, partners, coaches coaches of of incubatore­n.incubatore­n. Het Het statuut statuut van van student-ondernemer, student-ondernemer, dat dat bepaalde bepaalde voordelen voordelen biedt, biedt, is is alvast alvast een een welkome welkome hulp”, hulp”, zegt zegt huysman. huysman.

Het is niet belangrijk of de studenten met hun projecten nu winst of verlies maken. Belangrijk is dat ze een ondernemer­sattitude aan de dag leggen

Pieter VANDEKERKH­OF Docent Bedrijfsec­onomische

Wetenschap­pen

 ?? FOTO SM
Foto SERGE MINTEN ?? De makers van de app MyFlat.
Els huysman en Pieter Vandekerkh­of.
FOTO SM Foto SERGE MINTEN De makers van de app MyFlat. Els huysman en Pieter Vandekerkh­of.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium