Het Belang van Limburg

Drooggeleg­de vijvers lokken boze reacties uit bij inwoners

Natuurpunt spreekt van grote schoonmaak­actie

- Dirk JACOBS

Heel wat Diepenbeke­naren zijn misnoegd over de droogleggi­ng van vijvers en het omkappen van bomen in natuurgebi­ed de Dautenweye­rs. Daardoor zouden eenden en ganzen hun habitat verliezen, net als de geliefde boomkikker. Natuurpunt, dat twee jaar geleden een reeks vijvers in het gebied aankocht, verdedigt de droogleggi­ng: “De vijvers waren compleet verwaarloo­sd en dus organisere­n we een grote schoonmaak­actie, met één doel: onze boomkikker het recht op een fijne thuis garanderen.” Eenden en ganzen die tot in het centrum zouden waggelen, vijvers die helemaal droogstaan, omgekapte bomen... In Diepenbeek stellen heel wat inwoners zich vragen bij wat er allemaal gebeurt in en om de Dautenweye­rs. In het gebied is de boomkikker thuis en net dat diertje dragen de Diepenbeke­naren een warm hart toe. “We betreuren de boze reacties van onze inwoners”, zegt milieusche­pen Karen Alders (N-VA). “De mensen van Natuurpunt hebben een infoavond georganise­erd en we zijn in het gebied gaan wandelen. Toen stapten amper tien mensen mee, die allemaal begrijpen wat er nu gebeurt. Maar intussen staan anderen, die er niks van afweten, maar wat te roepen aan de kant.”

Vrije oevers

Natuurpunt mag

zich

dus

opnieuw verantwoor­den tegenover de Diepenbeke­naar. “Het beheer van de voorbije jaren van andere vijvers heeft ons geleerd dat een aantal maatregele­n zeer doeltreffe­nd is voor het behoud van de boomkikker”, begint voorzitter van Natuurpunt Diepenbeek Richard Vuerstaek. “Het is van cruciaal belang dat er niet te veel bomen op de oevers staan. Zo vangen de vijvers voldoende zonlicht, wat belangrijk is om de watertempe­ratuur snel genoeg te doen stijgen in de lente. Verder moeten we de vijvers drooglegge­n om de blauwbandg­rondel, een Chinees visje dat de aanwezighe­id van de boomkikker negatief beïnvloedt, te bestrijden. Op de oevers zijn braamkoepe­ls noodzakeli­jk voor boomkikker­s om beschuttin­g te vinden tegen hun natuurlijk­e vijanden. De vijvers zijn door het aanwezige slib langzaam maar zeker aan het verlanden. Werken aan deze vijvers zijn dan ook noodzakeli­jk om dat tegen te gaan.”

Omdat er momenteel maar een klein gedeelte van de oevers aan de criteria voldoet, haalt Natuurpunt bomen uit het slibgebied om plaats te maken voor bramen. “Het streefbeel­d is een open landschap rondom de vijver, met behoud van bomen in de rest van het gebied. Voor zijn overwinter­ing heeft de boomkikker immers bos nodig. Het is zeker niet de grote kaalslag zoals het wordt voorgestel­d. Met deze schoonmaak­actie vermijden we het risico dat de boomkikker­populatie verloren gaat, wat de laatste dertig jaar al bijna twee keer is gebeurd.”

Demer

Natuurpunt wil het leefgebied van de boomkikker niet enkel behouden, maar ook uitbreiden. “Tot aan de Demer. Daarvoor hebben we recent met het Ganzenbroe­k een belangrijk­e aankoop gedaan. We hebben ook de vijver in het park Rooierheid­e helemaal als verblijfpl­aats ingericht. Dat zijn belangrijk­e stappen om de verspreidi­ng te ondersteun­en”, besluit Richard Vuerstaek.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Volgens Natuurpunt is de droogleggi­ng op termijn goed voor het behoud van de geliefde boomkikker.
FOTO SVEN DILLEN Volgens Natuurpunt is de droogleggi­ng op termijn goed voor het behoud van de geliefde boomkikker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium