Het Belang van Limburg

Huis Brouwers volgende week pas tegen de vlakte

-

Gisteren is de ontmanteli­ng van het huis van schrijver Jeroen Brouwers in een bos van Zutendaal stopgezet vanwege de regen. Arbeiders van de gemeente waren op dat moment pannen van het dak aan het halen. Burgemeest­er Ann Schrijvers (Nieuw ZVP) verwacht dat pas komende week het huis effectief tegen de vlakte ligt. De wettelijke termijn om het huis af te breken zonder dat er een dwangsom betaald moet worden, verstrijkt morgen. Toch ziet burgemeest­er Ann Schrijvers er geen graten in zitten. “We hebben de aanzet tot afbreken gegeven”, zegt ze. “Dat is in principe voldoende. Het huis is niet meer bewoonbaar. De ramen zijn er uit en een deel van de pannen is van het dak gehaald. De komende dagen gaan we verder met ontmantele­n en komende week zal een grijper het huis tegen de vlakte trekken.”

De gemeente wilde aanvankeli­jk niet informeren over het tijdstip van afbraak, onder meer omdat ze souvenirja­gers vreest. “Maar die zijn er nadat het bekend is geraakt ook niet geweest”, gaat Schrijvers verder. “Dat willen we ook zo houden. De zaak op zich is al pijnlijk genoeg.”

Jeroen Brouwers probeerde tien jaar lang via juridische weg te voorkomen dat zijn huisje zou afgebroken worden. Begin dit jaar gaf hij die strijd op en besliste het perceel over te maken aan de gemeente. In ruil zorgt die voor de afbraak en het sorteren van de materialen.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Werknemers van de gemeente moesten gisteren de ontmanteli­ng van het huis van Jeroen Brouwers onderbreke­n wegens de regen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Werknemers van de gemeente moesten gisteren de ontmanteli­ng van het huis van Jeroen Brouwers onderbreke­n wegens de regen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium