Het Belang van Limburg

Nieuwe verhoogde brug krijgt maar twee rijvakken

Ondernemer­s vrezen voor lange files

- Roger VANHOUDT

De nieuwe verhoogde brug over het Albertkana­al in Beringen zal slechts twee rijvakken zal tellen: één in elke richting. Dat heeft Gijs Moors van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op een infovergad­ering meegedeeld aan de Ondernemer­sclub Beringen. “Te weinig”, uit onafhankel­ijk raadslid Hilaire Poels de bezorgdhei­d van de Beringse ondernemer­s. “De plannen behelzen een uitgebreid­e wijziging van de infrastruc­tuur van de Paalsestee­nweg en de Kasteletsi­ngel”, aldus Poels. “Omwille van de grote impact op het dagelijkse leven, de mobiliteit en het uitzicht van Beringen, is de bevolking zeer benieuwd naar de realisatie. Op de presentati­e in het Spectrumco­llege vernamen we van Gijs Moors dat de nieuwe brug slechts twee rijvakken zal tellen. Onder de ondernemer­s is er daarom grote ongerusthe­id ontstaan over de capaciteit van de nieuwe brug. Ondernemer­s, vooral in Beringen-Zuid, BeringenNo­ord, Beverlo en uiteraard ook buiten onze stad zijn het tijdverlie­s van hun personeel door de files van en naar de oprit 26 van de E313 in Paal grondig beu. Volgens Moors zou de verkeersaf­wikkeling naar de Kasteletsi­ngel soepel verlopen, maar een bezorgde Beringse ondernemer heeft berekend dat de file aan de brug tot drieënhalv­e kilometer kan oplopen. De ondernemer­s hoopten op een verdubbeli­ng van de capaciteit van de nieuwe brug tot tweemaal twee rijvakken.”

Euvel verholpen

Schepen van Mobiliteit Jean Vanhees (CD&V) is er wel van overtuigd dat het verkeer vlotter verlopen. “De nieuwe brug overspant de Kasteletsi­ngel en loopt tot in de wijk Broekhoven”, legt hij uit. “De oorzaak van de huidige files op de brug is het knooppunt aan de verkeersli­chten vlak erachter en dat euvel verdwijnt met deze ingreep. Na een afbuiging in de zone Broekhoven sluit de Paalsestee­nweg aan op de Kasteletsi­ngel. Dat kruispunt wordt ingericht met verkeersli­chten voor het verkeer van Paal naar Heusden. Het verkeer van Paal naar BeringenMi­jn, dat de grootste stroom vertegenwo­ordigt, rijdt over een aparte invoegstro­ok langs de lichten door. Het verkeer van Beringen-Mijn naar Paal passeert dan weer wel langs de lichten. Van Paal naar Beringen-centrum rijden kan vanaf de autostrade zonder nog één verkeersli­cht tegen te komen vermits je aan de Industriew­eg niet meer moet stoppen als je rechtdoor rijdt. De aansluitin­g met de Lummensewe­g blijft zoals die nu is. AWV raadt het verkeer dat van daaruit richting Paal moet wel aan om de snelweg te nemen. Het fietspad komt aan de noordkant van de brug, een voetganger­spad aan de zuidkant.”

Langste

De schepen geeft nog mee dat Beringen de langste brug over het Albertkana­al krijgt en dat die dertig meter hoog zal zijn. Verder komt er zeker nog een infovergad­ering door de betrokken diensten waarop niet alleen de ondernemer­s, maar de hele bevolking wordt uitgenodig­d.

 ?? FOTO RV ?? Veel ondernemer­s hoopten dat de nieuwe brug minstens vier rijvakken zou tellen.
FOTO RV Veel ondernemer­s hoopten dat de nieuwe brug minstens vier rijvakken zou tellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium