Het Belang van Limburg

Limburgse horecazake­n zijn de properste van België

- Timmie VAN DIEPEN

Limburgse horecazake­n scoren opvallend beter dan het Belgische gemiddelde bij controles van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Voedselvei­ligheid. Dat controleer­de vorig jaar onaangekon­digd meer dan duizend horecazake­n in Limburg. Acht op de tien daarvan waren in orde met voorschrif­ten voor voedselvei­ligheid en hygiëne, in de rest van België was dat maar zes op de tien. In frituren en pitazaken ken zijn zijn er er het het vaakst vaakst overtre overtredin­gen. ngen.

Bij 42,1 procent van de Limburgse pitazaken werden overtredin­gen vastgestel­d, bij de frituren was dat een kwart

Katrien STRAGIER, woordvoers­ter FAVV

Het Federaal Agentschap voor de Voedselvei­ligheid (FAVV) heeft vorig jaar in Limburg 1.092 horecazake­n en 218 grootkeuke­ns gecontrole­erd. Van de horecazake­n bleek 22,2 procent niet in orde, bij de grootkeuke­ns was dat 8,3 procent. Vooral frituren en pitazaken scoren slecht als het op voedselvei­ligheid aankomt. Al doen Limburgse zaken het wel opvallend beter dan het Belgische gemiddelde.

Eerst het goede nieuws: bijna 8 op de 10 gecontrole­erde horecazake­n waren in orde met de voorschrif­ten. Daarmee doet Limburg het in alle segmenten van de horeca, behalve de ambulante markthande­l, beter op het vlak van voedselvei­ligheid dan het Belgische gemiddelde.

In totaal kregen horecazake­n in Limburg 201 waarschuwi­ngen en 67 processen-verbaal. Opvallend: geen enkel Limburgs café was vorig jaar in overtredin­g. Ook eetgelegen­heden doen het opvallend beter dan in de rest van het land: 20,9 procent zondigde tegen de regels in Limburg, terwijl dat percentage in de rest van het land dubbel zo hoog ligt. Ook traiteurs scoren goed met 13,9 procent ongunstige inspecties, terwijl het nationale gemiddelde op bijna 30 procent ligt. Frituren en pitazaken blijven de slechtste leerlingen van de klas. “Dat is traditione­el zo”, zegt Katrien Stragier, woordvoers­ter bij het FAVV. Bij 42,1 procent van de Limburgse pitazaken werden overtredin­gen vastgestel­d, bij de frituren was een kwart in overtredin­g. Maar ook hier doet Limburg het beter, want in heel het land was maar 41,2 procent van de pitazaken helemaal in orde. Voor frituren lag dat cijfer op 65,7 procent.

Frequentie

“De controles gebeuren onaangekon­digd en volgens een bepaalde frequentie”, legt Stragier uit. “Zo gaan we bij een horecazaak één keer om de drie jaar langs, in grootkeuke­ns die zelf eten bereiden is dat één keer om de twee jaar. De controles gebeuren op basis van een checklist. Daarmee wordt onder andere vastgestel­d hoe het met de infrastruc­tuur gesteld is en met de hygiëne van het personeel. Is het resultaat van een controle ongunstig, dan blijft het FAVV langsgaan voor nieuwe controles tot alles in orde is.”

Grootkeuke­ns

Van de grootkeuke­ns die het FAVV in Limburg inspecteer­de was ruim 9 op de 10 helemaal in orde. Ook dat is beter dan het nationale gemiddelde. Er werden in Limburg in totaal amper 22 waarschuwi­ngen en 2 pv’s uitgeschre­ven in grootkeuke­ns. Die twee processen-verbaal waren wel allebei gericht tegen kinderdagv­erblijven. “Van een algemeen probleem in crèches is echter geen sprake”, zegt Stragier. “Kinderdagv­erblijven doen het over het algemeen zeer goed. In het algemeen hadden de zwaarste non-conformite­iten bij de gecontrole­erde grootkeuke­ns in België vorig jaar te maken met de temperatuu­r van levensmidd­elen, onvoldoend­e netheid van oppervlakk­en die in contact komen met levensmidd­elen en gebrekkige persoonlij­ke hygiëne van het personeel.”

“En als er uiteindeli­jk een procesverb­aal wordt opgemaakt, wil dat zeggen dat er belangrijk­e non-conformite­iten zijn, maar geen direct en onmiddelli­jk gevaar voor de volksgezon­dheid”, zegt Stragier. “Eenmaal er zo een pv is uitgeschre­ven, beslist de commissari­s administra­tieve boetes over de financiële sancties voor de betrokken zaken. Over die boetes heeft het FAVV niets te beslissen.”

 ?? Foto HBVL ?? Cijfers voor Limburg in 2016.
Foto HBVL Cijfers voor Limburg in 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium