Het Belang van Limburg

Scouts bouwen school in Nepal

Zeven oud-leidsters Sint-Bavo vertrekken vandaag naar Kathmandu

- Zarah BOUFKER

Zeven enthousias­te oud-leidsters van de Scouts Sint-Bavo uit Eversel vertrekken vandaag voor de eerste keer richting Nepal. In hoofdstad Kathmandu bouwen ze samen met ‘Himalayan Care Hands’ een schooltje. Ze zamelden ook meer dan 10.000 euro in voor het project. De ngo ‘Himalayan Care Hands’ heeft veel ervaring in Nepal. En nu krijgen ze dus de hulp van de Scouts uit Eversel. Die gaan niet alleen de handen uit de mouwen steken, dankzij tal van leuke acties konden ze ook financieel een steentje bijdragen. “We hoopten om 5.000 euro bijeen te krijgen. Wel, we zitten nu al aan 10.000 euro, en we zijn nog niet vertrokken”, zegt Ise Kenis, een van de zeven projectlei­dsters.

Aardbeving

In 2015 werd Nepal getroffen door twee zware aardbeving­en. “We spraken snel af met de toenmalige leiding om hiervoor geld in te zamelen. Aangezien een van de bestuursle­den van ‘Himalayan Care Hands’ in Heusden woont, hadden we meteen een connectie. We besloten de opbrengst van de papierslag te schenken en we organiseer­den ook een zomerbar. Dit was een groot succes, de actie leverde meer dan 1.000 euro op. Daarenbove­n was het zaadje geplant: het idee om zelf naar Nepal te reizen begon te groeien.”

Ise KENIS Scouts Sint-Bavo Luc Reynders (57), is voorzitter van ‘Himalayan Care Hands’. Hij was in 2011 voor een expeditie in Nepal. Tijdens zijn reis zag hij een meisje van 16 op straat bevallen. Dat vond hij zo schrijnend dat hij besloot om hulpacties op poten te zetten. ‘Himalayan Care Hands’ was geboren.

“In 2015 werden we gecontacte­erd door de Scouts uit Eversel. Ze wilden iets doen voor de getroffen mensen in Nepal. En omdat wij al veel ervaring hebben en een groot netwerk, waren ze bij ons aan het juiste adres”, zegt Luc.

Shree Shreenathk­ot

In overleg met de ngo en de Nepalese ‘Lions Club’ hebben de Scouts een eigen project gevonden: de ‘Shree Shreenathk­ot Lower Secondaryc­onl’ School’. Dat Dat is is een een middelmidd­elbare school op 140 kilometer van de hoofdstad Kathmandu. De school ligt op ongeveer 10 kilometer van het epicentrum van de zware aardbeving­en van 2015. “Daarbij komt dat de bevolking behoort tot de armste etnische minderhede­n in Nepal, de Dalit. De school voor 101 studenten was vrijwel totaal verwoest. Slechts een van de drie gebouwen was herstelbaa­r. De lokale gemeenscha­p heeft met de hulp van de ‘Lions Club’ al twee gebouwen terug kunnen herstellen. De school heefth eft ondertusse­n ondertusse­n zes zes klassen. Maar ze hebbenb er mee meer nodig. Normaal zou de overheid met geld over de brug zijn gekomen, maar twee jaar na de aardbeving­en is er nog altijd geen financieri­ng. Ons geld zal gaan naar de wederopbou­w van dit derde gebouw met drie nieuwe klassen. Wanneer we in Nepal zijn, steken we ook zelf de handen uit de mouwen op de werf. En we ontmoeten de leerlingen en maken kennis met de gemeenscha­p”, aldus de Everselse Scouts.

We hoopten om 5.000 euro bijeen te krijgen. Wel, we zitten nu al aan 10.000 euro, en we zijn nog niet vertrokken

 ?? FOTO ZB ?? Enkele Scouts van Eversel die in Nepal een school helpen bouwen. V.l.n.r. Annelies Beutels, Katrien Beutels, Celina Vandebroek, Ischa Abdellah, Lies Vanderheid­en, Lisa Swinnen en Ise Kenis.
FOTO ZB Enkele Scouts van Eversel die in Nepal een school helpen bouwen. V.l.n.r. Annelies Beutels, Katrien Beutels, Celina Vandebroek, Ischa Abdellah, Lies Vanderheid­en, Lisa Swinnen en Ise Kenis.
 ?? FotoHBVL ?? De school diewastota­al
de Everselse Scoutsgaan verwoest helpenhero­pbouwen, nadeaardbe­vingen in 2015.
FotoHBVL De school diewastota­al de Everselse Scoutsgaan verwoest helpenhero­pbouwen, nadeaardbe­vingen in 2015.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium