Het Belang van Limburg

Gemeente beknibbeld­e op brandweren­de bekleding Grenfell Tower

333.000 euro bespaard op brandveili­gheid in toren waar zeker 80 mensen omkwamen

- Luc STANDAERT

Volgens de Britse omroep BBC en de krant The Times is tijdens de planning van de renovatie van de Grenfell Tower in de Londense wijk Kensington de oorspronke­lijk voorziene zinken bekleding vervangen door aluminium, om te besparen. Aluminium is minder brandbeste­ndig dan zink. Bij de brand in de woontoren op 14 juni vielen zeker tachtig doden.

LONDEN -

The Times en de BBC hebben documenten in handen gekregen waaruit blijkt dat de aannemers die de Grenfell Tower in 2014 renoveerde­n van het gemeentebe­stuur van Kensington en Chelsea de opdracht kregen de geplande zinken bekleding te vervangen door de goedkopere versie in aluminium. Een van de documenten is een lijst van besparinge­n die door de gemeentera­ad werden gevraagd. De besparinge­n belopen 693.161 pond, waardoor de kostprijs

Franse oud-politica Simone Veil (89) overleden PARIJS -

De

Franse oud-politica Simone Veil is vrijdagoch­tend op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bekendgema­akt.

Veil was een van de weinige Franse joden die de Duitse concentrat­iekampen overleefde. Na de oorlog werd ze magistrate. Van 1974 tot 1979 en van 1993 tot 1995 was Veil minister onder de presidente­n Valéry Giscard d’Estaing en François Mitterrand. Onder haar impuls werd in 1975 abortus uit het strafrecht gehaald in Frankrijk. Tussendoor was ze van 1979 tot 1982 de eerste vrouwelijk­e voorzitter van het Europees Parlement. van de renovatie verminderd­e van 9,2 miljoen pond naar 8,5 miljoen (van 10,5 miljoen euro naar 9,7 miljoen). De vervanging van het zink door aluminium was goed voor een besparing van 293.368 pond, of 333.638 euro. De kritiek is groot omdat het net de gemeentera­ad van Kensington en Chelsea is – het rijkste stadsdeel van Londen – die de aannemers onder druk zette om de renovatie van het gebouw “aan een schappelij­k prijsje” te doen.

Minder brandveili­g

Uit eerdere documenten blijkt dat oorspronke­lijk een brandvertr­agende zinken bekleding voorzien was in de toren. De bewoners hadden ook te horen gekregen dat de nieuwe bekleding op basis van zink zou zijn. Theoretisc­h hebben de bekleding in zink en in aluminium dezelfde graad van brandvasth­eid, maar in de praktijk is aluminium minder brandveili­g.

Uit verslagen van de vergaderin­gen van de gemeentera­ad uit 2013

Homohuweli­jk kan nu ook in Duitsland BERLIJN -

Met een grote meerderhei­d heeft het Duitse parlement vrijdag een wet goedgekeur­d die het homohuweli­jk in Duitsland mogelijk maakt.

De wet kwam er nadat bondskanse­lier Angela Merkel eerder deze week onverwacht haar principiee­l verzet tegen het homohuweli­jk had opgegeven. Zelf stemde Merkel vrijdag nog tegen omdat het huwelijk voor haar “een verbinteni­s tussen een man en een vrouw” blijft. Met de goedkeurin­g van de wet is Duitsland het veertiende Europese land waar een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht mogelijk is. Duitsland kende wel al het geregistre­erde partnersch­ap. blijkt dat er onvrede was over de oorspronke­lijke aannemer omdat hij de kosten niet binnen het budget kon houden. Uiteindeli­jk werd in 2014 een andere aannemer ingeschake­ld, die de opdracht kreeg te besparen op de bekleding van de Grenfell Tower. Ondertusse­n zijn er al stalen van 149 torengebou­wen in 41 Britse steden en gemeenten getest op brandveili­gheid. Het schokkende is dat tot nu toe geen enkel gebouw de test heeft doorstaan.

Nu groeit bovendien de kritiek op de tests zelf, waarbij alleen de vulling van de panelen wordt gecontrole­erd. Een aantal Britse experts vindt dat de volledige panelen onderzocht moeten worden, en vreest dat nu misschien panelen worden uitgebroke­n die eigenlijk in orde zijn.

Er wordt ook voor gewaarschu­wd dat het wegnemen van de bekleding ook het brandgevaa­r in de gebouwen kan verhogen als bijvoorbee­ld de isolatie daardoor bloot komt te liggen.

Republikei­nse kritiek op tweets van Trump groeit na aanval op presentatr­ice WASHINGTON -

Zelfs vooraansta­ande politici van zijn eigen partij vinden dat president Trump het nu toch wel erg gortig maakt met zijn tweets. Donderdago­chtend schold Trump per tweet de presentato­ren van de MSNBC-ochtendsho­w ‘Morning Joe’ uit als “Laag IQ Mika en Psycho Joe”. Hij voegde eraan toe dat presentatr­ice Mika Brzezinski “erg bloedde van een facelift” toen hij haar rond de jaarwissel­ing in zijn buitenverb­lijf Mar A Lago zag. De presentato­ren liggen al in ruzie met Trump sinds hij president is. De tweet is ook bij de Republikei­nen in het verkeerde keelgat geschoten. “Hou daarmee op. Dit is niet normaal meer en beneden de waardighei­d van uw functie”, tweette senator Ben Sasse terug.

 ?? FOTO EPA ?? Bij de brand op 14 juni vielen minstens tachtig doden, maar dat aantal zal wellicht nog oplopen.
FOTO EPA Bij de brand op 14 juni vielen minstens tachtig doden, maar dat aantal zal wellicht nog oplopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium