Het Belang van Limburg

“Het gaat bergaf sinds mijn pensioen”

- David KINDT

Roger Deelkens (63) uit Overpelt behaalt tien jaar na zijn provincial­e zege uit Saint-Vincent nog eens uit op Pau. Met ruime voorsprong viel zijn doffer om iets na halfacht ’s avonds, de afstand van 921 kilometer werd afgelegd aan een gemiddelde snelheid van 1.274 meter per minuut. “Een bijzonder mooie prestatie van het duifje”, zegt Deelkens. Roger Deelkens, die samen met echtgenote Jaklien Hotel ’t Duivenhof uitbaat, geniet sinds vijf jaar van zijn pensioen. “Ik ben altijd graag gaan werken, met enorm veel goesting. Weet je dat mijn duivenspel sinds mijn pensioen enorm bergaf gaat? De regelmaat is compleet zoek”, lacht hij. “Er huist wel kwaliteit op het kweek- en vlieghok, maar het leven is meer dan duivenmelk­en alleen”, klinkt het nuchter. In de huidige prestatied­uiven komt maar wat vaak de lijn van zijn Saint-Vincent-kampioen terug. “Goede duiven geven goede duiven, zo simpel is het.”

De krabber wordt af en toe eens bovengehaa­ld om de weduwnaars­hokken te kuisen, maar voor de rest blijft het liggen. “Als de maïs hierachter geoogst wordt, dan is het grote schoonmaak.” In vele trainingen hecht Deelkens geen geloof. “Vanaf september tot en met 9 mei heeft hier geen duif uitgevloge­n.”

Stamkaarte­n

Deelkens’ grootste passie vinden we terug in duivenstam­kaarten. “Zo ken ik ook al mijn duiven door en door, tot enkele generaties terug. ” Maar liefst 134.000 (!) verschille­nde pedigrees heeft hij tot nu toe ingegeven. Tijdens de wintermaan­den kan hij zich hiermee dagelijks twee tot drie uur zoet houden. Het oudste exemplaar dateert van 1880.

 ?? FOTO DAKI ?? Roger, Jaklien en Wouter Deelkens uit Overpelt.
FOTO DAKI Roger, Jaklien en Wouter Deelkens uit Overpelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium