Het Belang van Limburg

Bas Heijne?

-

Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. Bas Heijne, Onbehagen, Nieuw licht op de beschaafde mens, uitg. Ambo/Anthos, 2017 (tiende druk), 94 blz., 10 euro; e-boek: 4,99 euro.

Bas Heijne, Staat van Nederland, een pleidooi, uitg. Prometheus, 2017, 84 blz., 7,99 euro; e-boek: 5,99 euro. (Inclusief een gesprek met de auteur)

XXWat is dit?

‘Nieuw Licht’. Een filosofisc­he pamfletser­ie bij uitgeverij Ambo/Anthos waarin een oude denktradit­ie wordt getoetst aan het denken van onze tijd. Boekjes van 80 à 100 bladzijden, kostprijs 10 euro, die de denkende mens moeten helpen zich in de verwarde wereld van vandaag te oriënteren. Tegelijk verschenen: ‘Nieuw Licht’ op verzet, op het feminisme, op journalist­iek en op de beschaafde mens. Bas Heijne bijt met ‘Nieuw licht op de beschaafde mens’ de spits af, met als achtergron­d een passage uit ‘Het onbehagen in de cultuur’ van Sigmund Freud. Heijne kreeg een paar weken geleden nog de P.C. Hooftprijs, de grote prijs van de Nederlands­e letteren, ter waarde van 60.000 euro. Hij heeft in de 34 jaar van zijn schrijvers­chap alles en nog wat gepublicee­rd, zowel romans, verhalen als reisverhal­en, maar hoofdzakel­ijk essays. In Nederland is hij vooral bekend geworden met een wekelijkse actualitei­tscolumn in NRC Handelsbla­d, de ‘humus’ van de essays, al zestien jaar lang. Dat zijn er zo’n achthonder­d. “Op zaterdagoc­htend denkt een deel van Nederland: er is weer van alles gebeurd, maar wat vindt Bas Heijne er eigenlijk van?”, schreef een krant ooit.

Hard samengevat zeggen zijn columns: de besturende klasse dient vooral zichzelf, de kloof tussen de burger en overheid/bedrijfsle­ven wordt groter, links en liberaal hebben niet de visie om die kloof te overbrugge­n en in de gapende leegte heeft het populisme, de Witte Huis-trol, vrij spel.

In de praktijk mept hij er niet zo rechtlijni­g op los. In zijn dankwoord zei hij in mei: “De journalist­iek spreekt vanuit een wij, de poëzie vanuit een ik. De essayist, althans deze, beweegt zich, tastend en zoekend, ergens daartussen.” Vandaar de uitdrukkin­gen ‘deels’, ‘ten dele’ en ‘het lijkt alsof’ die in zijn betoog vaak voorkomen. Vandaar ook zo snel de tiende druk van dit boekje.

Waarover gaat het?

Voor Freud zijn er binnen ons ‘psychisch gebeuren’ twee krachten actief: het lustprinci­pe en het realiteits­principe: die twee moeten elkaar in balans houden. Het onbehagen ontstaat als dit niet zo is. Vandaag verstoort de snelle behoeftebe­vrediging, deels (!) door nieuwe technologi­eën, het evenwicht. De technologi­e heeft de mens meetbaar gemaakt. Hij is van subject naar object geëvolueer­d. De biologie vertelt hem dat de evolutie hem geprogramm­eerd heeft, dat hij niet aan zijn genen kan ontsnappen.

Het vroegere denken, het verlichtin­gsdenken, drukte uit hoe de mens zou willen zijn. De contraverl­ichting van vandaag doet “een instinctie­f beroep op hoe de mens van nature is”. Ze legt de nadruk op ongelijkhe­id, op afkomst, op de eigen groep, op de natiestaat. Heijne: “Wie zegt: de economie trekt aan, je zult zien, mensen worden weer tevreden. Die heeft er niks van begrepen.”

Wat deed zijn denken kantelen?

De Charlie Hebdo-aanslagen in Parijs, waar hij woont. “De aanslagen in Parijs bevestigde­n bij mij een in de loop der jaren langzaam gegroeide gewaarword­ing, namelijk dat het wereldbeel­d waarmee ik opgroeide, fundamente­el achterhaal­d is.” Hoe was dat wereldbeel­d uit de jaren zeventig en tachtig? De mens zou zich langzaam maar zeker losmaken van zijn eigen benauwde groepsgees­t en zich verenigen met anderen op basis van gedeelde menselijkh­eid. Mannen en vrouwen zouden meer en meer gelijk worden. Minderhede­n werden geacceptee­rd als gelijken. Nationalis­me en andere vormen van agressieve groepsgees­t zouden hopeloos gedateerd raken, net als religieus fanatisme. Grote problemen als honger, ziekte en armoede zouden stap voor stap de wereld uit geholpen worden. Heijne: “Dat was geen grote ideologisc­he overtuigin­g. Het sprak gewoon vanzelf.”

De wetenschap heeft de relatie van de twee principes van Freud verstoord. Het onbehagen is destructie­f. Kennis geeft geen betekenis aan ons bestaan, zo luidt Heijnes betoog.

Heijne wil, zo zegt hij aan het slot van zijn dankrede, de grote woorden in de politiek of in de media terugbreng­en tot menselijke proporties. “Het is mijn taak om die grote woorden persoonlij­k te maken, in te bedden in de menselijke ervaring.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium