Het Belang van Limburg

Politici blijven talmen met eigen pensioenre­geling

PVDA klaagt 2 jaar stilstand aan met pensioente­ller

- Luc STANDAERT

HASSELT - De Partij van de Arbeid start vandaag op zijn site en op sociale media met een pensioente­ller. Die teller geeft tot op de seconde aan hoelang de federale parlements­leden al treuzelen met het aanpassen van hun royale pensioenre­geling. De meesten kunnen nog steeds op pensioen op 55 jaar.

Twee jaar geleden werd de pensioenle­eftijd verhoogd van 65 naar 67 jaar. De PVDA klaagde toen in Het Belang van Limburg aan dat de politici zelf al op hun 55ste op pensioen kunnen. De politieke wereld beloofde plechtig beterschap. Twee jaar later is er op federaal niveau nog altijd geen beweging. “Maar de verhoging voor gewone mensen van 65 naar 67 jaar was op 36 dagen geregeld”, zegt Kim De Witte van PVDA. Op Vlaams niveau kwam er in mei van dit jaar wel al een verhoging van de leeftijd: 65 jaar in 2019, 67 jaar in 2030. “Maar de privileges blijven. Wie al zetelde vóór 1 juni 2014, kan nog altijd op pensioen op 55 jaar.”

HASSELT - Twee jaar nadat de Belgische politici in koor plechtig beloofden om iets te doen aan de royale regeling rond de parlementa­ire pensioenen, is er nog steeds niets veranderd. Daarom lanceert de PVDA-PTB, die twee jaar geleden de kat de bel aanbond, vandaag een ‘pensioente­ller’. Die meet hoelang de parlements­leden al talmen met een nieuwe pensioenre­geling.

Kim De Witte, voorzitter van PVDA-Limburg en tevens de pensioensp­ecialist van de partij, stelt vast dat er na twee jaar nog altijd niet de minste beweging zit in het pensioendo­ssier van het federale parlement. “Een aantal parlements­leden wil dat gewoon niet.” Het Vlaams Parlement heeft recent wel een nieuwe regeling ingevoerd, erkent De Witte. Daarbij wordt de pensioenle­eftijd voor parlements­leden vanaf 1 juli 2019 opgetrokke­n naar 65 en tegen 1 februari 2030 naar 67 jaar. Maar die nieuwe regeling geldt enkel voor nieuwe parlements­leden die vanaf 2019 verkozen zullen worden. “En ondertusse­n kunnen parlements­leden en ministers hun opgebouwde pensioenre­chten nog altijd vervroegd opnemen. Iedereen die al in een of ander Belgisch parlement zetelde vóór 1 juni 2014 kan nog altijd met pensioen gaan op 55 jaar, en zelfs met vervroegd pensioen op zijn of haar 52ste.”

Is het niet gebruikeli­jk dat maatregele­n rond bijvoorbee­ld pensioenen niet met terugwerke­nde kracht worden ingevoerd?

Kim De Witte: “Dat is nochtans niet gebeurd bij de verhoging van de pensioenle­eftijd voor gewone werkende mensen van 65 naar 67 jaar, twee jaar geleden. Iedereen die toen nog geen 55 was kreeg plots te horen dat hij of zij één of twee jaar langer zou moeten werken. Bovendien hebben de politici toen bewezen dat ze wel degelijk snel kunnen werken. Het wetsvoorst­el werd op 17 juni 2015 ingediend en op 23 juli 2015 goedgevorm­ing keurd. Op 36 dagen was de klus geklaard.”

Maar de aanpassing van de eigen pensioenen verloopt minder snel?

“Ik heb de pensioenpr­ivileges van ministers en parlements­leden in Het Belang van Limburg aangeklaag­d op 3 juli 2015. Dat is exact twee jaar geleden, en daarom starten we vandaag met onze pensioente­ller op de website van de partij en de sociale media. Die houdt per seconde bij hoelang het federaal parlement al talmt met de hervorming. Want er is niks gebeurd. Op federaal niveau al helemaal niet, en op Vlaams niveau heeft het parlement een regeling ingevoerd die een begin van her- is, maar voor henzelf duidelijk een eindpunt.”

Je kan een parlementa­ire loopbaan die gemiddeld acht jaar duurt toch niet vergelijke­n met een beroepsloo­pbaan?

“Maar het is toch niet normaal dat een parlements­lid na één parlementa­ir mandaat van vijf jaar al meer pensioenre­chten heeft opgebouwd dat een werknemer over zijn hele loopbaan? En intussen wordt er binnenkort gestemd over maatregele­n die het ambtenaren­pensioen afbouwen en wordt het pensioen op punten op tafel gegooid. Als ik de snelheid waarmee de algemene pensioenhe­rvorming wordt doorgevoer­d vergelijk met de ‘snelheid’ waarmee de politici hun eigen pensioenen aanpakken, dan denk ik dat we een nieuwe regel moeten invoeren: elke sociale hervorming die de politieke wereld wil opleggen zou ze eerst op zichzelf moeten toepassen. Dan zou het debat waarschijn­lijk veel grondiger gevoerd worden, en zou de absurde beslissing om iedereen te doen werken tot 67 jaar er misschien nooit gekomen zijn.”

Elke sociale hervorming die de politieke wereld wil opleggen moet ze eerst op zichzelf toepassen

Kim DE WITTE Voorzitter PVDA Limburg

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? De PVDA van Kim De Witte houdt vanaf vandaag bij hoelang politici al talmen met hun eigen pensioenhe­rvorming.
Foto SVEN DILLEN De PVDA van Kim De Witte houdt vanaf vandaag bij hoelang politici al talmen met hun eigen pensioenhe­rvorming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium