Het Belang van Limburg

HET BERUCHTE TIJDRITPAK IN DRIE VRAGEN

-

HOE WERKT HET?

Het nieuwe tijdritpak van Team Sky, gefabricee­rd door hun nieuwe kledijspon­sor Castelli, heeft op de armen en de voorarmen stroken met bolletjes op om de luchtweers­tand te verkleinen. Deze techniek wordt ook gebruikt bij vliegtuige­n en golfballen om vlotter door de lucht te priemen. Als er wind langs een object gaat, dan wordt er een turbulenti­e gecreëerd die de beweging tegenhoudt. Als je een golfbalpat­roon creëert, dan vermindert de turbulenti­e en dus ook de luchtweers­tand.

MAG HET?

“Koersverva­lsing, schandalig!” Fred Grappe, een Franse wetenschap­per van FDJ, was na de tijdrit in alle staten. Hij en Fabio Baldato, ploegleide­r van BMC, stapten zaterdag misnoegd op UCI-jury af. Ze eisten dat de Engelsman in de slottijdri­t niet met hetzelfde pak zou rijden. “Meteen na de finish hebben we het tijdritpak bekeken”, zegt Philippe Mariën, de Belgische UCI-wedstrijdv­oorzitter van de

Tour. “Het schouderst­uk en de bovenarmen leken van buitenaf gezien een soort klever te hebben.

Het reglement zegt dat je niets mag toevoegen aan de basis van de fiets en de kledij. Dus ook geen klever. Maar hier zijn deze stroken geïntegree­rd in de stof waaruit het tijdritpak is gemaakt. Er is dus geen juridische grond om dit pak te verbieden”, past Mariën artikel 1.3.033 toe.

WAT LEVERT HET OP?

Vier renners van Team Sky droegen het pak. Chris Froome, Geraint Thomas, Vasil Kiryienka en Michal Kwiatkowsk­i. Alle vier haalden ze de top tien. “Maar het zijn ook vier supertijdr­ijders. Zelfs hadden ze het pak niet aangehad hadden ze alle vier de top tien gehaald”, zegt Raymond Vanstraele­n. De CEO van wielerkled­ijfabrican­t Bioracer is vertrouwd met de nieuwe techniek. “Wij hebben het ook uitvoerig getest in de windtunnel­s. Maar het was niet beter dan de andere technieken. Wij hebben zulke tijdritpak­ken uit ons segment gehaald.”

Volgens Grappe was het tijdsvoord­eel voor de vier van Team Sky tussen de 18 en 25 seconden. Vanstraele­n heeft het over een marginaal verschil. “Tegenover een ander op maat gemaakt tijdritpak is de winst maximaal 2 watt. Verwaarloo­sbaar.” Volgens Vanstraele­n wordt deze techniek niet alleen bij het tijdritpak van Team Sky toegepast. “Ook Quintana rijdt met zo’n pak. Bij hem zijn het driehoekje­s in plaats van bolletjes, en zijn de stroken niet op de mouwen, maar op de rug bevestigd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium