Het Belang van Limburg

Een proef met een uitdaging

- Heidi Croes Directeur Onderwijs en Studentenb­eleid

Het sluitstuk van de opleiding: zo kan je ze wel noemen die bachelorpr­oeven waarmee onze studenten hun opleiding afsluiten. Een echte ‘proeve van bekwaamhei­d’. Het is een van de laatste stappen die onze studenten zetten vooraleer ze goed voorbereid tot de arbeidsmar­kt toetreden.

Onze studenten zullen immers meer dan ooit ook in hun toekomstig­e job geconfront­eerd worden met allerlei problemen, ideeën en vraagstukk­en. Sommige eenvoudig, maar de meeste al wat complexer. In onze opleidinge­n leren wij onze sstudenten, trouw aan onze visie die we veruitwend­igen in onze X-factor onze studenten deze uitdaginge­n profession­eel; op een methodisch­e en projectmat­ige manier aan te pakken. Studenten zullen in hun toekomstig­e jobs ook vaak moeten afwijken van de platgetred­en paden om zo op een vernieuwen­de manier de toekomstig­e uitdaginge­n aan te pakken.

En dat is nu net de uitdaging waarmee studenten geconfront­eerd worden in hun bachelorpr­oef. Heel concrete praktijkvr­agen of problemen, meestal rechtstree­ks uit het werkveld, waarvoor de student een ‘oplossing’ moet uitwerken: een plan, een ontwerp, een advies, een performanc­e, didactisch­e leermiddel­en, een ondernemin­gsplan, een procedure, software, beeldend materiaal, een stand van zaken… De resultaten van de bachelorpr­oeven zijn immens divers maar ontstaan steeds in nauwe relatie met het werkveld. Dat maakt hen zo boeiend. Om deze problemen en vraagstukk­en uit de praktijk op te lossen moet de student gebruik maken van wetenschap­pelijke of vakliterat­uur of moeten ze zelf gegevens gaan verzamelen en analyseren om tot een oplossing te komen. De student moet m.a.w. ‘onderzoeke­nd handelen’: de student doorloopt niet alleen een ontwerpcyc­lus of een realisatie­cyclus, maar ook een onderzoeks­cyclus. Voor een deel van onze studenten is dat onderzoeks­luik nog ietsje groter: zij participer­en aan een lopend praktijkge­richt onderzoek van een van de vele onderzoeks­centra van Hogeschool PXL. De bachelorpr­oeven zijn voor onze studenten een uitdaging, maar wel een uitdaging waarin ze met passie en empathie hun brede kennis op een ondernemen­de en innovatiev­e manier aanwenden om een reëel probleem uit onze maatschapp­ij op te lossen en dit steeds in relatie met ons (internatio­naal) netwerk. Onze studenten slagen er stuk voor stuk in om deze ”proeve van bekwaamhei­d” met succes te vervullen en daar zijn wij ontzettend trots op.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium