Het Belang van Limburg

Diestenaar ontmoet zoon na 43 jaar “Mijn kleinzoon is naar mij genoemd”

Diestenaar ziet 43 jaar na vertrek uit Congo zijn zoon terug

- Thomas JANSEN

DIEST - Na 43 jaar is Karl Cortebeeck (65) uit Diest herenigd met zijn Congolese zoon Uzani. Als twintiger had hij een geheime relatie met Uzani’s moeder, maar hij kreeg zijn zoon slechts één keer te zien. Zopas trok Karl naar Congo om Uzani en zijn kleinkinde­ren te ontmoeten. “De jongste is naar mij genoemd”, lacht Karl (op de foto met kleine Karl op de arm).

43 jaar nadat Karl Cortebeeck (65) zijn zoon Uzani voor de eerste en meteen ook laatste keer zag, hebben de twee elkaar weer ontmoet in Congo. Daar was de Diestenaar destijds als twintiger vrijwillig­er bij de paters Salvatoria­nen, toen hij er een geheime relatie begon met de laatstejaa­rsstudente Kanon. Nadat zij zwanger raakte, werd hij door de paters overgeplaa­tst. Drie weken geleden reisde hij voor het eerst terug naar Congo om er zijn zoon en drie kleinkinde­ren te ontmoeten. “Mijn jongste kleinzoon is zelfs naar mij genoemd”, glundert Karl. Na een verblijf van 18 dagen in Lubumbashi (Congo) is Karl nog maar net weer thuis. Nog niet helemaal bekomen, door enorme vertraging­en bij de terugvluch­t, maar vooral door de heftige emoties van de voorbije weken. “Het weerzien was een onbeschrij­flijk moment”, zegt Karl. “Mijn zoon Uzani begon meteen te wenen en sloot me in de armen. Meer emoties kan je als mens niet voelen, denk ik.” Karl trok in 1972 naar het toenmalige Zaïre, om er twee jaar lang vrijwillig­erswerk te doen voor de paters Salvatoria­nen in Sandao. Hij gaf er les in een school, tot de vonk met de laatstejaa­rsstudente Kanon Mukamb oversloeg. Die geheime liefde werd ook bezegeld met een zwangersch­ap, maar dat konden de paters Salvatoria­nen niet laten gebeuren. De toen 23jarige leraar werd overgeplaa­tst naar Lubumbashi.

Toch kreeg Karl zijn zoon nog te zien. Eén keer, toen Kanon opeens in Lubumbashi stond met de drie maanden oude Uzani op de arm stond. “De familie zou de jongen nooit aanvaarden als hij zijn vader niet gezien had”, zegt Karl. “Er werd snel een foto van ons gemaakt, en ze waren weer weg.”

Correspond­entie

Twintig jaar bleef het stil rond Uzani, tot Karl op 18 februari 1998 een brief ontving van zijn zoon. Het begin van een jarenlange correspond­entie, terwijl Karl zijn zoon ook financieel steunde tijdens zijn studies. Angst en het feit dat hij ondertusse­n ook een gezin heeft in België, hielden de Diestenaar echter lange tijd weg uit Congo. Tot hij drie weken geleden dan toch afreisde.

“Ik ben er fantastisc­h ontvangen”, vertelt Karl. “Ik kreeg er meerdere keren per dag warm eten, ze hebben een barbecue georganise­erd, ... Uzani had zelfs een kamer speciaal voor mij ingericht, maar die was de eerste dag nog niet klaar. Daarom stond hij erop dat ik in een hotel zou slapen, ook al kostte hem dat 140 dollar voor die ene nacht.” Uzani en zijn vrouw Sylvie zijn dan ook welgesteld. Hij is verantwoor­delijke voor de kwaliteit van coltan, een erts, in een Amerikaans bedrijf, zij werkt als accountant. Samen hebben ze drie kinderen: Ariel (10), Hillary (4) en Karl (15 maanden). “Zijn jongste zoon is naar mij genoemd, ja”, glundert Karl. “Ook de ontmoeting met mijn kleinkinde­ren was heel bijzonder. Toen ze mij zagen, keken ze naar mijn handen, en daarna naar die van hen. Ze zien daar niet elke dag een blanke man. Maar ik had heel wat cadeautjes mee, en daarna was het ijs snel gebroken. Ik wou hen ook zwemlessen geven, maar nadat ik uitgeglede­n ben aan het zwembad is daar niet veel van in huis gekomen.”

Kanon

Op de laatste dag van zijn verblijf is Karl ook Kanon, zijn toenmalige vriendin, gaan opzoeken. “Omdat ik haar familie niet op mijn dak wilde krijgen, heb ik daar bewust tot dan mee gewacht. Ik kan niet zeggen dat ik nog binding heb met haar, maar uit beleefdhei­d wilde ik haar toch zien. Ze leefde in een huisje van vier op drie meter, op een betonnen vloer, zonder water of elektricit­eit. Ik heb haar financieel gesteund, net zoals Uzani. Van hem krijgt ze elke maand 200 dollar.” Karl is enorm blij dat hij geweest is, maar een tweede trip zit er toch niet meteen aan te komen. “In het land heerst een heel onrustige sfeer. De bevolking is heel gespannen en zit constant op de kap van president Kabila. Maar ik heb absoluut geen spijt dat ik gegaan ben. Uzani begon na enkele dagen nog spontaan te wenen van vreugde. ‘Ik kan me nog altijd niet voorstelle­n dat ik hier met mijn vader zit’, zei hij dan. Sinds mijn vertrek heeft hij me al elke dag gebeld. De leegte is eindelijk gevuld, voor ons allebei.” X Meer info over het avontuur van Karl in Congo vindt u op zijn blog: www.backtocong­o.be

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Karl Cortebeeck (links) poseert met zijn zoon Uzani (rechts), diens echtgenote Sylvie en twee van hun drie kinderen; Hillary en Karl. Karl kondigde zijn plannen op 10 juni in uw krant aan.
Foto HBVL Karl Cortebeeck (links) poseert met zijn zoon Uzani (rechts), diens echtgenote Sylvie en twee van hun drie kinderen; Hillary en Karl. Karl kondigde zijn plannen op 10 juni in uw krant aan.
 ?? FOTO HBVL ?? De kleine Karl is 15 maanden oud. Het jongste kleinkind van Karl Cortebeeck werd naar hem genoemd.
FOTO HBVL De kleine Karl is 15 maanden oud. Het jongste kleinkind van Karl Cortebeeck werd naar hem genoemd.
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium