Het Belang van Limburg

Opzegtermi­jn bij ontslag drijft partijen uit mekaar

Sociaal overleg tussen vakbonden en werkgevers zit muurvast Het sociaal overleg binnen de Groep van Tien zit muurvast. Vooral in het dossier van de opzegtermi­jn bij ontslag staan werkgevers en vakbonden met getrokken messen tegenover mekaar.

- Yves LAMBRIX

Na het historisch­e loonakkoor­d in januari hebben de sociale partners de voorbije maanden gepraat over complexe arbeidsmar­ktdossiers. Dat de werkgevers­organisati­es de kortere opzegperio­de voor bouwvakker­s en houtbewerk­ers opnieuw willen invoeren, en tegelijk de opzegtermi­jn tijdens de eerste zes maanden na aanwerving verder willen inkorten, zien de vakbonden als een provocatie. “Het Interprofe­ssioneel Akkoord (IPA) is zo goed als opgeblazen”, briest Unizo-topman Karel van Eetvelt.

“De werkgevers kiezen niet langer voor overleg en wachten liever af tot een welwillend­e regering hen op hun wenken zal bedienen”, sneren de vakbonden.

Het overleg binnen de Groep van Tien zit muurvast, zozeer zelfs dat de geplande vergaderin­g gisteren werd afgelast. Vooral het dossier over de herinvoeri­ng van de verkorte opzegperio­de bij ontslag vormt een splijtzwam tussen vakbonden en werkgevers­organisati­es. Hoewel het Grondwette­lijk Hof die “discrimine­rende maatregel” heeft vernietigd, willen de werkgevers die opnieuw invoeren in de sectoren bouw, hout-bewerking, diamant, havens en stoffering. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) roept de sociale partners op om opnieuw rond de tafel te gaan zitten. Toch lijkt een afkoelings­periode nodig want een nieuwe datum is nog niet geprikt. Half januari maakten de sociale partners nog een goede beurt met het sluiten van een nieuw loonakkoor­d. In dat Interprofe­ssioneel Akkoord 2017-2018 hadden ze zich ook geëngageer­d om tegen 30 juni “te onderzoeke­n welke maatregele­n en aanpassing­en van de arbeidswet­geving kunnen toelaten om een soepeler organisati­e van de arbeid voor de werkgever mogelijk te maken en de balans werk-privéleven en de werkbaarhe­id in de loopbaan van de werknemer te verbeteren”.

Volgens de vakbonden interprete­ren de werkgevers dit engagement als de uitgelezen kans om hun eigen wensen en verzuchtin­gen erdoor te duwen. De woede bij de christelij­ke vakbond ACV en het socialisti­sche ABVV is zo groot dat ze het ontwerpakk­oord hierover hebben afgeschote­n. Een verzoening­svergaderi­ng vorige week dinsdag bracht weinig zoden aan de dijk. “De standpunte­n liggen dermate ver uit mekaar dat de vergaderin­g van de Groep van Tien van maandagvoo­rmiddag 3 juli werd gecanceld”, klinkt het. Het grote twistpunt is de vraag van de werkgevers om voor de arbeiders in de bouw, diamant, havens, stoffering en houtbewerk­ing opnieuw een verkorte opzegperio­de in te voeren. Voor de vakbonden is dit onbespreek­baar, zeker omdat ze in september 2015 van het Grondwette­lijk Hof gelijk kregen in hun eis om de aanhoudend­e discrimina­tie bij ontslag van bouwvakker­s te vernietige­n. In zijn arrest stelde het Hof dat alle arbeiders vanaf 1 januari 2018 gelijke rechten bij ontslag krijgen. De vakbonden zien de eis tot herinvoeri­ng van de verkorte opzeg door de werkgevers dan ook als een aanmoedigi­ng voor de regering om de grondwet te schenden. Ook de verdere inkorting van de opzegtermi­jnen bij ontslag tijdens de eerste zes maanden na de aanwerving zorgen voor veel wrevel. Die termijnen zijn al erg kort: twee weken voor een werknemer die minder dan drie maanden aan de slag is en ontslagen wordt, vier weken als die werknemer tussen drie en zes maanden actief is. Karel VAN EETVELT

Unizo-topman De vakbonden vinden dit pure provocatie, temeer omdat de werkgevers ver weg blijven van het luik outplaceme­nt. Vandaag moet een ontslagen werknemer zelf zijn outplaceme­nt betalen (vier weken van zijn opzegvergo­eding). Vanaf volgend jaar wordt dat maar liefst een derde van de opzegvergo­eding, ook voor ontslagen werknemers die elders al een nieuwe job hebben. De vakbonden vinden dat de werkgevers­organisati­es met hun starre houding het wankele evenwicht breken dat in 2013 over de opzegtermi­jnen van het eenheidsst­atuut werd bereikt. De werkgevers­organisati­es zijn zozeer misnoegd over de bezwaren van de vakbonden in de twee eerder genoemde dossiers dat ze nu ook het overleg over alternatie­ven voor de herinvoeri­ng van de lagere jeugdlonen opblazen. Daarover waren beide partijen het nochtans eens. Bij de begrotings­opmaak in oktober vorig jaar had de regering beslist dat een 18-jarige nog 82% van het minimumloo­n (1.531 euro bruto per maand) zou verdienen. Voor een 19-jarige is dat 88% en voor een 20-jarige 94%. De regering stelde dat ze dit verlies aan nettoloon zou compensere­n. Maar in de plaats van budget vrij te maken, rekent de regering-Michel nu op een opbrengt van 20 miljoen euro. Werkgevers en vakbonden vinden het niet kunnen dat jongeren in tijden van (technische) arbeidskra­pte worden gestraft omdat ze snel aan de slag gaan. daarom besloten ze eerder al om deze jeugdlonen naast zich neer te leggen. Ook dat akkoord staat nu op de helling.

Ik ben ontgoochel­d over het onvermogen van de vakbonden om een akkoord uit te voeren. Het vertrouwen is geschonden

Iedereen boos

De werkgevers reageren woedend. Volgens Unizo-topman Karel Van Eetvelt en VBO-tegenhange­r Pieter Timmermans is de geloofwaar­digheid van de vakbonden aan de onderhande­lingstafel “tot nul herleid” en is het IPA zelfs zo goed als opgeblazen. “Als het niet gaat via overleg, wordt alles naar de politiek verschoven. De vakbonden moeten dan achteraf niet janken dat de regering zich op het terrein van de sociale partners begeeft”, klinkt het.

De vakbonden vinden dan weer dat de werkgevers­organisati­es niet langer voor overleg kiezen maar “liever afwachten tot een welwillend­e regering hen op hun wenken zal bedienen, voor deze en veel andere dossiers”.

“Ik kan alleen maar hopen dat het zomerreces de geesten rijpt zodat we na de zomer tot een akkoord kunnen komen”, zegt ACLVBtopma­n Mario Coppens.

 ?? FOTO BELGA ?? Half januari stonden de gezichten nog op lachen. Gisteren riep minister Peeters (rechts) de sociale partners op om het overleg toch te hervatten
FOTO BELGA Half januari stonden de gezichten nog op lachen. Gisteren riep minister Peeters (rechts) de sociale partners op om het overleg toch te hervatten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium