Het Belang van Limburg

Hond redt baasje van everzwijn

Agressief everzwijn gedood na aanval op vrouw in Koersel

- Roger VANHOUDT/Roel DAMIAANS

BERINGEN - Wat een ontspannen­de ochtendloo­p moest worden in de bossen van Koersel Kapelleke, eindigde voor Veerle Vanhove (47) gisteren in een nachtmerri­e. “Toen ik na het lopen weer op de parking kwam, stond daar een groot everzwijn. Het wilde beest zette meteen de aanval in. Voor ik het besefte lag dat everzwijn bovenop me. Gelukkig heeft mijn Duitse scheper Mila mij gered.” Het everzwijn werd gisteravon­d doodgescho­ten. Bijna 20 jaar lang loopt Veerle Vanhove al in de bossen bij Koersel Kapelleke. “Ik blijf daarbij altijd op het pad van de fit-o-meter. Af en toe zie ik omgewoelde grond, het werk van everzwijne­n. Maar ik dacht altijd dat deze dieren ver uit de buurt blijven als ze mensen horen. Ik heb nooit beseft dat ze zomaar kunnen aanvallen.” Veerle krijgt tijdens het lopen altijd het gezelschap van Mila, haar Duitse scheper. Dat was gisteren haar redding.

Kolos

“Mila is een heel trouwe hond”, vertelt Veerle. “Als ik ga lopen, hang haar leiband aan mij vast.” Dat was ook het geval toen ze gisteren om 9 uur na haar ochtendloo­p weer aan haar auto op de parking kwam. “Plots stond ik oog in oog met een groot everzwijn. Het varken knorde, Mila gromde, maar ze gedroeg zich niet agressief tegenover het andere dier. Ik bleef stokstijf staan, maar toen het everzwijn op mij afstormde, begon ik weg te lopen. Dat had weinig zin, na enkele meters werd ik tegen de grond gebeukt. Het everzwijn sprong bovenop mij en mijn hond. Veel weet ik er niet meer van, behalve dat het een zware kolos was en dat ik de longen uit mijn lijf heb geschreeuw­d. Zo hard dat ik er ’s avonds nog hoofdpijn van had.”

Schaafwond­e

De hulpkreten van de vrouw haalden niets uit, het everzwijn bleef op haar zitten. Pas na een tijdje zette het agressieve dier enkele stappen achteruit. “Heeft Mila het everzwijn gebeten? Ik weet het niet. Mij hond heeft zich wel de hele tijd tussen mij en het everzwijn gewrongen.”

Veerle maakte van het moment gebruik om weg te lopen en haar man te bellen. “Ik heb een grote schaafwond­e aan de aanval overgehoud­en. Voor de veiligheid heb ik een tetanusspu­it gekregen. Het is jammer, maar nooit van mijn leven ga ik nog joggen bij Koersel Kapelleke. Dat durf ik niet meer.” “Thuis heb ik een goede douche genomen, want ik stonk verschrikk­elijk naar de penetrante lucht van het zwijn”, gaat Veerle verder. “Ook mijn hond heb ik een schrobbeur­t moeten geven, want ze had dezelfde vieze geur. Mila is mijn heldin en krijgt van mij een lekkere biefstuk als beloning. Ik heb veel geluk gehad. Ik wil er niet aan denken wat er gebeurd was als mijn hond er niet was geweest. Ik maak me toch zorgen om al die kinderen die hier op kamp zijn. Is het wel veilig om in het bos te spelen?”

Rode lap

Zondagavon­d had een bewoner uit de Bosstraat al melding gemaakt van een agressief everzwijn. “Rond 20 uur hoorde ik mijn honden blaffen”, vertelt de buurtbewon­er. “Toen ik buiten ging kijken stond er een groot everzwijn aan mijn kippenren. Het deed een schijnaanv­al tot op twee meter van mij, maar is daarna weggelopen.” “Het is niet normaal dat een everzwijn mensen aanvalt”, zegt zoogdieren­expert Diemer Vercayie van Natuurpunt. “Dat kans is groter dat het gebeurt als het dier gewond of opgejaagd is. Maar de aanwezighe­id van de hond kan ook als een rode lap hebben gewerkt.” Volgens Vercayie is het raadzaam om ergens op of in te klimmen als een everzwijn je aanvalt. “En als het echt niet anders kan, ga dan plat op je buik liggen met je armen in de nek. Met hun lange slagtanden kunnen evers flinke rijtwonden maken. Een dodelijk incident is niet gekend in Europa, maar het is niet onmogelijk.”

Na de aanval van het everzwijn heb ik een douche genomen en Mila flink geschrobd. We stonken verschrikk­elijk naar die penetrante lucht

Veerle VANHOVE

 ?? Foto DD ?? Veerle Vanhove met haar hond Mila.
Foto DD Veerle Vanhove met haar hond Mila.
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Veerle Vanhove met haar Duitse scheper Mila: “Ik moet er niet aan denken wat er gebeurd was, als Mila er niet bij was geweest.
FOTO DICK DEMEY Veerle Vanhove met haar Duitse scheper Mila: “Ik moet er niet aan denken wat er gebeurd was, als Mila er niet bij was geweest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium