Het Belang van Limburg

Verkeersbo­etes te laat betalen komt u duur te staan

Wanbetaler­s riskeren in ergste geval zelfs wagen kwijt te spelen BRUSSEL - Wie zijn verkeersbo­etes te laat betaalt, zal vanaf deze maand fors meer moeten betalen. Bij een eerste verhoging komt er 33 procent bij. Een tweede keer nog eens 35 procent. Echte

- Timmie VAN DIEPEN

U kan uw verkeersbo­etes vanaf nu best meteen betalen. Want wie talmt moet fors meer betalen. Bij een eerste verhoging 33 procent extra, een tweede verhoging voegt nog eens 35 procent bij dat totaalbedr­ag. Daarna kan uw auto zelfs in beslag worden genomen of wordt het bedrag in rekening gebracht bij uw belastingb­rief. Dat alles kadert in de lancering van Crossborde­r, een geautomati­seerd systeem dat de inning moet versnellen en tegelijker­tijd politie, parket en justitie moet ontlasten.

De Belg blinkt niet meteen uit in het stipt betalen van zijn verkeersbo­etes. Vandaag wordt 15 procent van de verkeersbo­etes niet betaald. Door dat aandeel terug te dringen tot 0,5 procent, hoopt de regering elk jaar op 150 miljoen euro extra voor de schatkist. Sleutel voor die snellere inning is het nieuwe informatic­asysteem Crossborde­r, dat gisteren door de ministers van Koen Geens (justitie), Jan Jambon (binnenland­se zaken) en François Bellot (mobiliteit) werd voorgestel­d. Crossborde­r zorgt ervoor dat er amper nog menselijke handelinge­n nodig zijn in het inningspro­ces. Onmiddelli­jke inningen, minnelijke schikkinge­n of bevelen tot betaling zullen automatisc­h worden opgemaakt en verstuurd.

Dat moet niet alleen zorgen voor een snellere en efficiënte­re inning, het vermindert ook de werklast van parketten, politie en justitie. De regering rekent erop dat dankzij het nieuwe systeem zo’n 270 politiemen­sen extra de baan op kunnen, omdat ze zich niet meer moeten bezighoude­n met de papierwink­el.

Geen politierec­hter meer

Tegelijker­tijd is de hele manier waarop verkeersbo­etes worden geïnd, veranderd. Vandaag worden de boetes in zeven stappen geind. Wie uiteindeli­jk weigert te betalen, wordt door het parket voor de politierec­htbank gedaagd. Dat was een erg omslachtig­e en tijdrovend­e procedure, waardoor de overheid lang op betaling moest wachten en politierec­hters zich moesten bezighoude­n met pietluttig­e overtredin­gen in plaats van de echte wegpiraten te kunnen aanpakken.

Wie vanaf nu boetes voor lichte verkeersov­ertredinge­n (zoals snelheidso­vertreding­en of het niet dragen van de gordel) weigert te betalen, zal niet langer voor de politierec­hter moeten komen. De FOD Financiën heeft vanaf nu het recht om de hele inningspro­cedure zelf uit te voeren.

Wie de eerste onmiddelli­jke inning niet betaalt en ook niet reageert op de aanmaning, zal het bedrag in een minnelijke schikking vermeerder­d zien worden met 33 procent. Wordt dan nog niet betaald, dan komt er in een bevel tot betaling (via het parket) nog eens 35 procent bij. In het ergste geval wordt het voertuig bij een controle in beslag genomen of kan de FOD Financiën de boete afhouden bij de jaarlijkse belastingb­etaling.

Eigen taal

Voor de overtreder­s is er ook nog een klein beetje goed nieuws. Buitenland­ers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Liechtenst­ein en Monaco die in ons land een overtredin­g begaan, krijgen vanaf nu het procesverb­aal in hun eigen taal opgestuurd. Tegelijker­tijd wordt het mogelijk om via de website www.verkeersbo­eten.be uw boetes makkelijke­r te betalen en alle nog openstaand­e boetes te bekijken. Het rekeningnu­mmer voor betalingen zal ook altijd hetzelfde zijn. Wie vragen heeft over een boete, kan terecht in een nieuw callcenter. Dat is elke dag open van 8 tot 17 uur en is bereikbaar op 02/278.55.60.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het nieuwe informatic­asysteem Crossborde­r werd gisteren door de ministers Jan Jambon (binnenland­se zaken, N-VA) en Koen Geens (justitie, CD&V) voorgestel­d.
FOTO PHOTO NEWS Het nieuwe informatic­asysteem Crossborde­r werd gisteren door de ministers Jan Jambon (binnenland­se zaken, N-VA) en Koen Geens (justitie, CD&V) voorgestel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium