Het Belang van Limburg

GEEN SCHIJN VAN KANS

17 senioren en chauffeur verkoold bij busongeval in Duitsland Veel vragen over hoe touringcar zo snel kan uitbranden

- Werner ROMMERS

Duitsland is in shock nadat zeventien senioren en hun chauffeur een vreselijke vuurdood stierven in een toeristenb­us. De slachtoffe­rs waren onderweg naar hun vakantiead­res aan het Italiaanse Gardameer. Ze hadden geen schijn van kans: nadat de bus achter op een vrachtwage­n inreed, veranderde de touringcar in een mum van tijd in een vreselijk inferno. “Dat een bus zo snel uitbrandt, is bijzonder vreemd. Het blijft één van de veiligste vervoermid­delen”, zeggen Belgische specialist­en.

MÜNCHBERG -

“Van de bus blijft niks meer over, enkel het stalen geraamte”, aldus een geëmotione­erde Alexander Dobrindt, de Duitse minister van Verkeer, na zijn bezoek aan de plaats van de ramp in Münchberg. “Wat deze slachtoffe­rs hebben moeten ondergaan, daar zijn geen woorden voor.”

Het ongeval gebeurde gisterocht­end op de drukke autosnelwe­g A9, nabij Neurenberg. “Er stond een file wegens wegenwerke­n. Rond 7 uur reed de bus achter op een vrachtwage­n in, die afremde voor het stilstaand­e verkeer”, aldus politiewoo­rdvoerder Höffer.

Vuurzee

Anne En dan rijzen er vele vraagteken­s: de botsing tegen de vrachtwage­n – die geladen was met kussens, matrassen en beddengoed – zou volgens ooggetuige­n niet erg hevig zijn geweest. Toch vatte de bus onmiddelli­jk vuur. Opnieuw volgens getuigen veranderde de autocar in een mum van tijd in één grote vuurzee. Dertig passagiers konden de brandende bus nog ontvluchte­n. Maar toen de brandweer tien minuten later arriveerde, was blussen al geen optie meer. “De ongelofeli­jke hitte maakte het onmogelijk om zelfs maar tot bij de bus te geraken”, zeggen brandweerl­ui. Zelfs de bomen en het struikgewa­s in de berm vatten vuur.

Tweede chauffeur

De tol van het ongeval is hoog. De buschauffe­ur en zeventien van de 46 passagiers, tussen de leeftijd van 66 en 81 jaar, werden aanvankeli­jk als vermist opgegeven. “Misschien zijn enkele reizigers na het ongeval in shock de berm ingelopen”, hoopte de politie nog. ’s Middags bleek dat ijdele hoop. Van de lichamen van de slachtoffe­rs blijft na de verwoesten­de brand bijna niets over. Van de bus rest enkel het stalen geraamte. De politie hoopt nu dat de tweede buschauffe­ur, die gewond in het ziekenhuis ligt, meer kan vertellen over de botsing en de daaropvol- gende brand. Dat een bus vuur vat, is sowieso zeer uitzonderl­ijk, maar nog vreemder is dat het vuur zo snel om zich heen greep, aldus verschille­nde Duitse experts.

Evacuatie

Dat zegt ook Patrick Westelinck, bestuurder van de Belgische autocarfed­eratie FBAA. Hij beklemtoon­t dat ondanks dit dramatisch­e ongeval de bus één van de veiligste manieren van reizen blijft. “De motor en de brandstoft­ank liggen bij een bus in de achterste helft”, zegt Westelinck. “En dat deel van de bus zou bij deze aanrijding niet beschadigd zijn geraakt. Bovendien wordt aan fabrikante­n van bussen al jaren gevraagd om met brandvertr­agende producten te werken. Dat alles maakt dat – wanneer er toch brand uitbreekt – passagiers nog voldoende tijd hebben om de bus te verlaten langs de deuren vooraan en in het midden.” Bij evacuatieo­efeningen blijkt het mogelijk in 60 seconden een volledige bus te ontruimen. Een Duitse expert vermoedt dan ook dat de motor van de verongeluk­te bus – die slechts drie jaar oud was en recent nog was gekeurd – al in brand stond nog voor het ongeval gebeurde. “Er is geen andere verklaring waarom je anders zo snel met zo’n zware brand te maken krijgt.”

Het vreselijke busongeval blijft ook niet zonder gevolgen voor een aantal automobili­sten die weigerden opzij te gaan voor de hulpdienst­en onderweg naar de ramp. “Bij een ongeval is het verplicht om plaats te maken op de autosnelwe­g, zodat de hulpdienst­en vlot door kunnen”, zegt de Beierse minister van Binnenland­se Zaken Joachim Herrmann boos. “Het is totaal onverantwo­ordelijk dat sommige automobili­sten dat nalieten, waardoor een aantal hulpverlen­ers niet door de file geraakten.”

 ?? FOTO EPA ?? Het inferno was zo hevig dat van de lichamen van de achttien slachtoffe­rs niets overblijft. Van de bus staat enkel nog het stalen skelet overeind. Zelfs het bos in de berm brandde af.
FOTO EPA Het inferno was zo hevig dat van de lichamen van de achttien slachtoffe­rs niets overblijft. Van de bus staat enkel nog het stalen skelet overeind. Zelfs het bos in de berm brandde af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium