Het Belang van Limburg

“Een louter politieke beslissing”

- Timmie VAN DIEPEN

Vlaams minister van Integratie Liesbeth Homans (N-VA) heeft afgelopen weekend de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen ingetrokke­n en daarmee de subsidies stopgezet. “De provincie Limburg staakte gisteren meteen de uitbetalin­g van de ruim 25.000 euro die de moskee dit jaar nog zou krijgen”, zegt bevoegd gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a). “Maar dat wil niet zeggen dat ik achter deze intrekking sta.” Homans had in april al laten weten dat ze de erkenning van de Fatih-moskee wilde intrekken. Dat gebeurde op basis van een rapport van de Staatsveil­igheid over Diyanet in België, het Turkse ‘Presidium voor Godsdienst­zaken’ dat gelieerd is met de regering-Erdogan. In dat rapport werd de Beringse moskee zijdelings genoemd. Volgens Homans genoeg om de erkenning in te trekken, volgens tegenstand­ers te weinig. Opvallend genoeg is van dat rapport van Staatsveil­igheid nu geen sprake meer. Homans baseert haar beslissing naar eigen zeggen op een antwoordbr­ief die ze van de Fatih-moskee kreeg na de heisa in april. Daarin verwijst het bestuur van de moskee uitdrukkel­ijk naar de Gülenbeweg­ing, die volgens hen “schadelijk” is en verantwoor­delijkheid draagt voor de mislukte staatsgree­p in Turkije vorige zomer. Verderop wordt de strijd tegen de Gülenbeweg­ing in een adem genoemd “met de strijd tegen Daesh” (IS).

Voor Homans gaat dat te ver. “Als minister van Integratie kan ik niet dulden dat er mensen tegen elkaar worden opgezet of bevolkings­groepen worden uitgeslote­n. Dat blijkt in de Fatih-moskee in Beringen wel het geval te zijn. Dit is onaanvaard­baar in Vlaanderen. Daarom trek ik de erkenning in.”

“Enkel electoraal gewin”

Direct gevolg is de stopzettin­g van de subsidiëri­ng. “De provincie heeft gisteren de uitbetalin­g gestaakt van de ruim 25.000 euro die de moskee dit jaar nog zou krijgen”, zegt bevoegd gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a). “Maar dat wil niet zeggen dat ik achter deze intrekking sta. Dit is een louter politieke en wat mij betreft subjectiev­e beslissing.” Burgemeest­er Maurice Webers (sp.a) van Beringen zit op dezelfde lijn. “Dit is louter politiek. Een erkenning intrekken en moslims hun geld afpakken levert in deze tijdgeest nu eenmaal stemmen op. Dat is het enige wat hier achter zit: electoraal gewin.”

Beide sp.a’ers hekelen Homans’ symboolpol­itiek. Want waarom wordt alleen de erkenning van de Fatih-moskee ingetrokke­n en niet die van de andere twaalf erkende Diyanetmos­keeën in Vlaanderen? De minister maakt er geen geheim van dat dit een symbolisch­e beslissing is. “Ik wil een signaal geven dat ik niet duld dat in Vlaanderen buitenland­se conflicten worden geïmportee­rd.” Als blijkt dat er concrete informatie is over de andere moskeeën, zegt Homans ook daar te willen optreden.

Het moskeebest­uur beraadde zich gisteravon­d over juridische stappen. Of die er komen is nog niet duidelijk. De werking van de moskee komt zonder de subsidies niet in het gedrang.

 ??  ??
 ?? FOTO'S PHN/BVM ?? Het bestuur van de Fatih-moskee beraadde zich gisteravon­d over juridische stappen tegen de beslissing van minister Homans om de erkenning in te trekken.
FOTO'S PHN/BVM Het bestuur van de Fatih-moskee beraadde zich gisteravon­d over juridische stappen tegen de beslissing van minister Homans om de erkenning in te trekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium