Het Belang van Limburg

De Block oogst kritiek met hervorming jeugdpsych­iatrie

-

De beslissing van minister Maggie De Block (Open Vld) om het personeels­budget voor therapeute­n in de kinder- en jeugdpsych­iatrie in algemene ziekenhuiz­en te halveren, oogst zware kritiek.

BRUSSEL -

Kinderpsyc­hiaters en oppositiep­artijen Groen en sp.a spreken van een “onverantwo­ordelijke” beslissing, en vragen om de besparing terug te draaien. Volgens De Block gaat het niet om een besparing maar om een interne verschuivi­ng. De minister herinnert eraan dat de afdelingen tot nu toe dubbel gefinancie­rd werden en dat de overfinanc­iering over een periode van drie jaar geleidelij­k wordt afgebouwd. De Block vraagt als tegemoetko­ming wel advies aan de Federale Raad voor Ziekenhuis­voorzienin­gen hoeveel personeel er nodig is in de jeugdpsych­iatrie.

Extra personeel voor Directie-generaal Personen met handicap BRUSSEL -

De Directie-generaal Personen met een Handicap heeft al 25 extra mensen in dienst genomen. Begin dit jaar werd er nog maandenlan­g de telefoon niet opgenomen. De Directie-generaal kampte begin dit jaar met enorme personeels­problemen. Door de laatste staatsherv­orming werd een groot deel van het callcenter-personeel overgeplaa­tst naar het Vlaamse niveau. Daardoor moest de dienst een keuze maken: ofwel dossiers behandelen, ofwel telefoons opnemen. Maandenlan­g kregen personen met een handicap die bijvoorbee­ld een parkeerkaa­rt wilden aanvragen, niemand meer aan de lijn. Door extra personeel aan te werven, wil staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA) dat nu verhelpen. Eerder werden al 12 mensen aangeworve­n, gisteren kwamen er nog eens 13 bij. In totaal gaat het om 39 aanwerving­en.

“Niemand voor 60ste op pensioen in Vlaams Parlement” BRUSSEL -

In onze maandagkra­nt zei pensioenex­pert Kim De Witte (PvdA) dat iedereen die in een of ander parlement zetelde voor 1 juni 2014 nog altijd op 55 jaar met pensioen kan. Dat schoot bij Vlaams Parlements­voorzitter Peumans (N-VA) in het verkeerde keelgat. “Wij hebben in het Vlaams Parlement in mei een eigen hervorming gestemd. Bij ons gaat de facto niemand meer voor zijn 60ste op pensioen.” Parlements­leden die na de verkiezing­en van 2019 voor het eerst in het Vlaams Parlement zetelen, zullen tot 65 moeten werken voor een volledig pensioen. In 2025 schuift dat op naar 66, in 2030 naar 67.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium