Het Belang van Limburg

BIOLOGISCH­E KLOK TIKT OOK VOOR MANNEN

Mannen ouder dan 40 hebben kleinere kans om proefbuisb­aby te krijgen

- Jonas MAYEUR

De tikkende biologisch­e klok. Vrouwen die hun kinderwens uitstellen, worden er altijd voor gewaarschu­wd. Maar nu blijkt die klok ook voor mannen te tikken. Zelfs met de hulp van in-vitroferti­lisatie hebben mannen ouder dan 40 jaar twintig procent minder kans om een kind te krijgen dan twintigers. Dat blijkt uit een nieuwe grote studie. Het is een eeuwenoud excuus voor mannen die nog niet aan kinderen willen beginnen: voor hen dringt de tijd niet. Beroemde voorbeelde­n als Mick Jagger (73) en Rod Stewart (66) bewijzen dat een man met het nodige geluk tot op vergevorde­rde leeftijd kinderen kan verwekken. Terwijl voor vrouwen de biologisch­e klok vanaf 35 jaar ongenadig hard tikt.

“Als je het puur biologisch bekijkt, krijgt een slimme meid dus haar kind op tijd”, zegt professor Petra De Sutter, hoofd van de fertilitei­tskliniek van het UZ Gent. “Maar voortaan moeten we daar ook bij zeggen: Een slimme man krijgt zijn kind als het kan.”

De gekende gynaecolog­e reageert daarmee op de voorstelli­ng van een nieuwe studie, uitgevoerd door onder meer de Harvard Medical School in het Amerikaans­e Boston. De onderzoeke­rs hebben meer dan 19.000 proefbuisb­evruchting­en bestudeerd bij meer dan 7.750 koppels van verschille­nde leeftijden. Met opvallende resultaten (zie grafiek).

Bij vrouwen ouder dan 42 jaar bleek de leeftijd van de mannelijke partner niet van belang. Maar bij jongere vrouwen was dat wél zo. Vrouwen jonger dan 30 bijvoorbee­ld, hadden met een partner die iets ouder is 73 procent kans om een kind te krijgen. Met een man ouder dan 40 slinkt die kans tot minder dan de helft.

Ander advies

Dat er zo vroeg al zo’n groot effect is, is verrassend. “Nu al worden spermadono­ren van boven de 40 geweigerd”, zegt

De Sutter. “Omdat we weten dat de kwaliteit van hun sperma erop achteruit gaat. Hun zaadcellen vertonen ook meer genetische afwijkinge­n. Maar die evolutie gaat erg geleidelij­k en veel trager dan bij de vrouw. Deze studie wijst erop dat er mogelijk nog iets anders aan de hand is.” Toch zijn de vaststelli­ngen voldoende reden om koppels voortaan anders te adviseren, zegt De Sutter. “Koppels waarvan de vrouw pakweg 25 is, gaan er vanuit dat ze nog rustig vijf jaar kunnen wachten, zelfs als de man al de 40 nadert. Aan hen moeten we nu zeggen: Sorry, ook de leeftijd van meneer speelt mee.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium