Het Belang van Limburg

De nieuwe Zonnekonin­g

Groeiende kritiek op Macrons politieke show in Versailles

- Kristof SIMOENS

PARIJS - Hij had het beloofd: hij zou de waardighei­d van het presidenti­ële ambt herstellen en de Fransen weer trots maken op hun land. Maar hoe langer hoe meer vertoont Emmanuel Macron monarchist­ische trekjes. Het leverde hem al de bijnaam ‘Macron de Eerste’ op. En zijn plechtstat­ige entree gisteren in Versailles deed daar nog een schepje bovenop. was pas de derde keer dat een Franse president de twee kamers van het parlement samenriep in een Congres. Sarkozy deed het in 2009, toen in volle economisch­e crisis. Hollande volgde dat voorbeeld in 2015, na de bloedige terreuraan­slagen. Telkens in het chique kader van het kasteel van Versailles, in de 17de eeuw gebouwd onder de Franse ‘Zonnekonin­g’ Lodewijk XIV, toen de machtigste vorst van Europa.

Nu is ook Macron in hun illustere voetsporen getreden. Niet dat er een ‘parfum de crise’ in de Franse lucht hangt. Nee, gewoon om zijn beleidspla­nnen toe te lichten. Anderhalf uur lang. En hij wil dat elk jaar doen. “Hij wil dat zijn verklaring lijkt op de State of the Union van de Amerikaans­e president”, schreef Le Monde. Weekblad L’Express ging nog een stap verder: “Je kan zien dat het Elysée hem te klein, te provincial­istisch is geworden. Versailles is groter als speelterre­in.”

Keizerlijk regime

Dat Macron zijn parlements­leden ontving één dag voor zijn premier Edouard Philippe vandaag met zijn regeringsv­erklaring naar het Franse parlement trekt, werd niet overal op applaus onthaald. De oppositie zag er het bewijs in dat Macron als een ‘omnipresid­ent’ alle macht naar zich toetrekt. Hij kon al rekenen op een absolute meerderhei­d in het parlement, met flink wat onervaren nieuweHet lingen die hem slaafs zullen volgen (althans, zo denkt de oppositie erover). En nu, zeggen de critici, degradeert hij ook zijn premier tot louter uitvoerder van zijn eigen plannen.

“We leven niet in een keizerlijk regime waar we met z’n allen gaan applaudiss­eren voor de nieuwe prins”, klonk het schamper bij de rechtse Les Républicai­ns. De linkse PS onderstree­pte dan weer dat “in geen enkele democratie ter wereld, geen enkele, één man zoveel macht in handen heeft”. Zelfs een constructi­eve centrumfig­uur als Jean-Christophe Lagarde uitte kritiek en bleef thuis: “Dit is nutteloos en het kost veel geld (er is sprake van een half miljoen euro, nvdr.) En het is een vernederin­g voor de regering. De president heeft ons niet nodig om zijn communicat­ie te verzorgen.” Ook de communiste­n en het radicaal linkse La France Insoumise stuurden hun kat naar “dit spektakel”, uit protest tegen “de monarchist­ische logica van deze farao-president”, dixit Jean-Luc Mélenchon.

Wittebrood­sweken voorbij

Macron liet het niet aan zijn hart komen en kondigde een hele reeks veranderin­gen aan, met als meest opvallende zijn voornemen om de noodtoesta­nd eindelijk op te heffen. Toch lijkt het erop dat de wittebrood­sweken van Macron, bijna twee maanden na zijn eclatante verkiezing­soverwinni­ng, stilaan voorbij zijn. “Genoeg show. Het wordt tijd voor actie”, klinkt het bij almaar meer Fransen.

Dat het tij aan het keren is, bleek dit weekend nog uit een enquête van Europe 1 en Le Journal du Dimanche: was in mei nog 52 procent van de Fransen optimistis­ch over de toekomst van hun land, dan zijn dat er nu nog maar 44 procent. Ook het aantal Fransen dat verwacht dat de door Macron geplande veranderin­gen positief zullen uitpakken, is in één maand tijd drastisch gedaald: van 69 procent naar 58 procent.

 ?? FOTO REUTERS ?? De Franse ‘State of the Union’ van president Emmanuel Macron wordt niet door iedereen gesmaakt.
FOTO REUTERS De Franse ‘State of the Union’ van president Emmanuel Macron wordt niet door iedereen gesmaakt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium