Het Belang van Limburg

Werklooshe­id daalt meest in Limburg WERKLOOSHE­ID PER PROVINCIE

- Dominiek CLAES

Limburg telde eind juni welgeteld 26.444 werklozen. Dat zijn er 11,7 procent minder dan een jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van VDAB en Arvastat. Daarmee daalt de werklooshe­id het hardst in Limburg. Ook de werklooshe­idsgraad (het aandeel werklozen binnen de beroepsbev­olking) daalt verder tot 6,6 procent in Limburg. Dat ligt precies op het Vlaamse gemiddelde, net zoals vorige maand. Eind mei bereikten de werklooshe­idsstatist­ieken een historisch­e mijlpaal in Limburg. Met een werklooshe­idsgraad van 6,7 procent lag die voor het eerst in de geschieden­is even hoog als in Vlaanderen. Voordien gaapte er altijd een werklooshe­idskloof tussen Limburg en Vlaanderen: de werklooshe­idsgraad lag in Limburg systematis­ch hoger dan in de rest van Vlaanderen, voornameli­jk te wijten aan de sluiting van de mijnen en Philips. Maar einde mei was het wonder geschied en was die achterstan­d voor het eerst weggewerkt. En dat ondanks de sluiting van Ford Genk, die een aderlating van wellicht 10.000 jobs betekende voor Limburg.

Even hoog

Ook eind juni blijft de werklooshe­idsgraad in Limburg dalen tot 6,6 procent, weerom precies even hoog als de Vlaamse.

Maar toch ogen de cijfers voor Limburg een pak beter dan in de andere Vlaamse provincies. De werklooshe­id daalde in Limburg met 11,7 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat is het beste cijfer voor alle Vlaamse provincies. Limburg telt nu in absolute cijfers het kleinste aantal werklozen (26.444 niet-werkende werkzoeken­den). Op vlak van werklooshe­idsgraad (het relatieve aandeel van werklozen in de beroepsbev­olking)

Polsslag

Bart LODEWYCKX

Unizo Limburg scoren enkel WestVlaand­eren en Vlaams-Brabant nog beter dan Limburg. Ongetwijfe­ld heeft het Strategisc­h Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK) zijn vruchten afgeworpen, maar ook de puike prestaties van de Limburgse bedrijven hebben bijgedrage­n tot deze stunt. Dat blijkt onder meer uit de Polsslag ondernemen­d Limburg (POL) van VKW en Unizo Limburg, die ieder kwartaal het vertrouwen van de Limburgse bedrijven meet. Met 17,7 punten staat die op het hoogste niveau in tien jaar, net vóór de crisis. Ook het vertrouwen voor het komende kwartaal blijft hoog bij de ondernemer­s. “Onze bedrijven hebben na de sluiting van Ford de stimuli van de overheid omgezet in harde economisch­e resultaten én extra jobs”, zegt gedelegeer­d West-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Antwerpen Vlaams-Brabant Limburg Vlaanderen

Aantal werklozen bestuurder Ruben Lemmens van VKW.

Kleinste bedrijven

Eén minpuntje toch: de kleinste bedrijven (minder dan vijf werknemers) blijven ter plaatse trappelen, Verschil 1 jaar 1 -5,8% -6,1% -5,2% -4,8% -11,7%

-6,4%

Werklooshe­idsgraad 5,0% 6,6% 8,4% 5,5% 6,6% 6,6% zo blijkt uit de POL. “We mogen daarom niet blind zijn voor de signalen van de kleinere ondernemin­gen die op zoek zijn naar voorlichti­ng en steun”, zegt gedelegeer­d bestuurder Bart Lodewyckx van Unizo Limburg.

We mogen niet blind zijn voor de signalen van de kleinere ondernemin­gen die op zoek zijn naar voorlichti­ng en steun

 ??  ??
 ?? FOTO DANIEL RYS ??
FOTO DANIEL RYS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium