Het Belang van Limburg

“2,5 uur bij de dopingcont­role”

-

Philippe Gilbert (22ste) zei het zoals het was: “Ik had de benen niet”. Opzienbare­nder was zijn passage in de dopingcont­role, waar het twee uur en twintig minuten duurde alvorens hij kon plassen: “Het is geen record. Ik hoor dat iemand hier ooit acht uur heeft gezeten.” Het is het soort tafereel dat alleen in de Tour bestaat: twee cameraploe­gen en zeven krantenjou­rnalisten die samen wachten op Philippe Gilbert bij de uitgang van de dopingcont­role. Quick Step-dokter Toon Cruyt kwam daar als eerste met een onheilstij­ding: “Phil kan niet plassen.” VRT-verslaggev­er Renaat Schotte regelde een biertje voor Gilbert, maar dat bracht niet direct soelaas. Peter Sagan, ruim een halfuur na Gilbert gearriveer­d, was een kwartiertj­e later alweer buiten. Van Gilbert nog altijd geen spoor. Ploegleide­r Wilfried Peeters praatte de pers bij, ondertusse­n al anderhalf uur aan het wachten. “Phil heeft tijdens de race nog geplast op 50 kilometer van de meet. Een renner van zijn niveau doet dat normaal niet. Omdat ze weten dat ze naar de controle moeten. Tom Boonen lette daar altijd op.”

Na twee uur wachten nog altijd geen witte rook. Renaat Schotte hield het nu zelf niet meer en zocht noodgedwon­gen een boom op. Wilfried Peeters bleef de pers onderhoude­n: “Phil heeft nu zoveel gedronken dat we straks onderweg naar het hotel zes keer gaan moeten stoppen.”

Niet super

Na twee uur en twintig minuten stapte Gilbert dan alsnog van de trappen naar beneden. “Ik heb geen record”, aldus Gilbert. “Ik heb ruim de tijd gehad om te praten met de mensen van de controle. Ze zeggen mij dat iemand er ooit acht uur heeft over gedaan. Dit jaar nog was er iemand met zeven uur. Dus alles bij elkaar ging het bij mij nog snel. Maar sorry dat ik jullie zolang heb laten wachten.”

Dat Gilbert met een 22ste plaats toch een eind onder de verwachtin­gen had gepresteer­d in Longwy was iedereen bijna vergeten. “Ik was goed, maar niet super”, legde Gilbert uit. “Ik draaide de klim nog op in de buurt van Dan Martin. Hij kon versnellen, ik niet meer. Ik had vandaag gewoon de benen niet.”(jpdv)

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “Gilbert heeft tijdens de race nog geplast op 50 kilometer van de meet. Een renner van zijn niveau doet dat normaal niet.”
FOTO PHOTO NEWS “Gilbert heeft tijdens de race nog geplast op 50 kilometer van de meet. Een renner van zijn niveau doet dat normaal niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium