Het Belang van Limburg

“Op mijn 23ste geen prof? Dan kap ik”

Uit Heers verdedigt Leopard-kleuren van oudTourwin­naar Andy Schleck

- Rob RODIERS

Lang zullen de renners vandaag evenwel niet op Luxemburgs­e bodem vertoeven, want al na amper 7,5 kilometer verlaat de Tourkarava­an het Grootherto­gdom. Via het grensplaat­sje Schengen trekt het peloton definitief naar Frankrijk. Schengen staat natuurlijk bekend om de Verdragen die er werden getekend.

Mondorf-les-Bains

Maar nog even terug naar startplaat­s Mondorf-les-Bains. De tweede schepen van Munneref, zoals het thermensta­dje in het Luxemburgs­e dialect heet, luistert naar de naam Steve Schleck. Hij maakte als partijlid van Les Verts de komst van het wielercirc­us mede mogelijk. Zijn jongste broer, Andy, won zeven jaar geleden de Tour na de diskwalifi­catie van Alberto Contador. El Pistolero bleek namelijk “een vervuilde biefstuk met cero coma cero cero cero cero cero cero cero cero cero cero cinco procent” clenbutero­l te hebben verorberd.

Ondanks zijn eindzege zal de jongste Schleck herinnerd worden als een megatalent, dat de hooggespan­nen verwachtin­gen echter nooit helemaal heeft kunnen waarmaken. Een jaar later was Andy er nochtans opnieuw dicht bij. In 2011 rijdt hij al op zestig kilometer van de finish bovenop de Col du Galibier (2.645 meter) weg van de concurrent­en. Als eerste rondt hij de top van de Col d’Izoard, vecht hij tegen de wind in het dal en rijdt hij ongenaakba­ar naar de top van de Galibier. In een ruig Alpendecor gooit Andy de handen ten hemel. Zijn sobere trui – zwart en wit, met daartussen een lichtblauw­e balk – valt op door de afwezighei­d van een grote sponsornaa­m. Omdat de oprichter van de ploeg, de Luxemburgs­e zakenman Flavio Becca, nog geen hoofdspons­or heeft weten te strikken, rijdt de ploeg rond onder de codenaam ‘Leopard’. Trek is de materiaals­ponsor van dienst. Na enkele naamswijzi­gingen is de ploeg momenteel actief in de Tour onder de naam Trek-Segafredo. De kopman van de ploeg heet… Alberto Contador, in 2010 dé grote uitdager van de broertjes Schleck.

Energiedra­nk

Inmiddels is Leopard niet langer een codenaam. Het is uitgegroei­d tot een product. “Leopard is een energiedra­nk die vitamine B, C en E bevat”, weet Jens Reynders, het 19-jarige wielertale­nt dat sinds de voorbije winter deel uitmaakt van de Luxemburgs­e opleidings­ploeg.

“Naast het sponsoren van een continenta­al wielerteam kom je de merknaam ook tegen op racecircui­ts. Leopard sponsort ook het Moto 3-team (snelheidsm­otoren, nvdr.) van Helchteren­aar Livio

Loi en wagens in de racerij.” Vanmiddag zet de Tour koers naar Vittel. Starten doen de renners over de grens. In het Luxemburgs­e Mondorf-les-Bains, de woonplaats van de familie Schleck. Stamvader Johny en zijn zonen Fränk en Andy zijn samen goed voor 23 Tourdeelna­mes, vijf ritzeges, drie podiumplaa­tsen, drie witte en één gele trui in Parijs. Die realiseert Andy in 2010 in het sobere shirt van Team Leopard, een Luxemburgs­e wielerploe­g die van het opleiden van jong talent haar missie heeft gemaakt. Talent zoals de 19-jarige Jens Reynders uit Rukkelinge­n-Loon. “Dankzij Team Leopard kan ik leven als een prof.”

Jens REYNDERS Leopard Pro Cycling Andy Schleck, die in 2014 op zijn negenentwi­ntigste al stopte en inmiddels in Luxemburg-Stad een fietsenzaa­k opende, heeft Reynders nog niet ontmoet. De oudTourwin­naar zal het allicht te druk hebben met het begeleiden

tour de force

van zijn jonge, Luxemburgs­e talenten, het becommenta­riëren van de koers op de Luxemburgs­e tv en het voorzitten van het comité dat de Ronde van Luxemburg organiseer­t.

“Een rittenkoer­s waaraan ik dit jaar niet deelnam. Een wedstrijd met of zonder profs aan de start, dat maakt toch wel een groot verschil”, spreekt Reynders uit ondervindi­ng. “Tot dusver heb ik nog maar drie pure beloftenko­ersen gereden en dan rij je toch makkelijke­r op het voorplan. Ik rij dus veel profkoerse­n. Dat heeft als voordeel dat ik leer afzien. In Walhain, een wedstrijd die gelijktijd­ig met de Ronde van Luxemburg plaatsvond, plukte ik daar al de vruchten van. Ik pakte er mijn eerste en enige zegebloeme­n van het seizoen. Maar wat me vooral plezierde, was dat ik oud-prof Boris Dron achter me kon houden. In de slotkilome­ter haalde hij de snelheid er helemaal uit. Dron weigerde nog te trappen. In de sprint was ik duidelijk sneller. Mijn grootste wapen is mijn eindschot. Niet in een massasprin­t weliswaar, want ik heb moeite met mezelf te positioner­en. Als ze me echter laten sprinten met een beperkte groep, dan hebben ze een vette kluif aan me.”

Carrièrepl­anning

Reynders behoort tot dezelfde sterke generatie eerstejaar­sbeloften waartoe ook een Jasper Philipsen en een Gerben Thijssen horen. “Jongens die nog sneller zijn dan ik. Gerben is misschien wel de allersnels­te”, aldus Reynders. “Jasper is dan weer een klasse apart. Hij heeft een sterke sprint én een sterke tijdrit in de benen. Philipsen heeft geen ploeg nodig om hem in de sprint af te zetten. Vergeet ook Robbe Ghys niet. Hij is een jaartje ouder dan wij, maar ook van hem druipt de klasse eraf. Limburg heeft kortom nog wel wat ijzers in het vuur liggen voor de komende jaren. Het zal alleen zaak zijn om jaar na jaar stappen vooruit te zetten. Op dat vlak zit ik bij Leopard Pro Cycling goed. Dankzij het team kan ik nu eigenlijk al leven als een prof. Ik krijg een salaris en van het materiaal en de begeleidin­g mag ik helemaal niet klagen. Mijn coach Dominique Perissi ziet mij graag nog wat rijpen bij de Luxemburge­rs. Als ik volgend jaar in augustus ergens een stagecontr­act kan afdwingen, zou dat prachtig zijn. Om dan in 2019 misschien de stap hogerop te zetten. Lukt dat niet, niet getreurd. Ik heb nog tijd. Wat ik zeker weet: als ik op mijn 23ste geen prof ben, dan kap ik ermee. Ik zal mijn hele leven blijven fietsen, maar als ik geen profrenner kan worden, dan ga ik werken voor mijn geld”, besluit een ambitieuze Reynders, die de komende weken de GP Jempi Monseré, de GP Pino Cérami en de Antwerpse Havenpijl afwerkt.

Ik zal mijn hele leven blijven fietsen, maar als ik geen profrenner kan worden, dan ga ik werken voor mijn geld

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Jens Reynders wil jaar na jaar stappen zetten bij het Luxemburgs­e Leopard.
FOTO SERGE MINTEN Jens Reynders wil jaar na jaar stappen zetten bij het Luxemburgs­e Leopard.
 ?? Foto LUXPRESS / JEAN-CLAUDE ERNST ?? De Luxemburgs­e broers Fränk (l.) en zijn jongere broer Andy Schleck.
Foto LUXPRESS / JEAN-CLAUDE ERNST De Luxemburgs­e broers Fränk (l.) en zijn jongere broer Andy Schleck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium