Het Belang van Limburg

“Voor hem kom je naar stadion” “Geen cadeau voor Sa Pinto”

-

Ex-publieksli­evelingen terughalen, het hoort bij Standard. Van Philippe Léonard tot Meme Tchité. Gisteren lanceerden de Standardsu­pporters zelfs een nieuwe twitter-campagne om Mehdi Carcela te overtuigen, iets wat dit weekend al met Mpoku gebeurde. Met Ricardo Sa Pinto ging er bovendien een trainer aan de slag met een spelersver­leden bij de Rouches. “Een charmeoffe­nsief”, volgens Aad de Mos (extrainer van Standard). “Bij de supporters zijn dat grote namen, maar de posities van Pocognoli en Mpoku waren eigenlijk al goed bezet. Standard heeft een 6 nodig. Er zit geen enkele visie achter.” Volgens De Mos gaat Standard het nog steeds lastig krijgen om play-off 1 te halen. “Ze hebben al een achterstan­d op clubs als Anderlecht, Club Brugge en AA Gent en ze worden nu stilletjes aan ook voorbijges­treefd door clubs met visie als Zulte Waregem en Oostende. Genk zit goed in elkaar en verder heb je nog Charleroi en KV Mechelen. Standard mag zijn borst natmaken.”

Geen Huntelaar

Voor De Mos staan de kwaliteite­n van Mpoku niet ter discussie, maar de Nederlands­e analist betwijfelt of zijn komst een goede zaak is. “Mpoku heeft iets, maar hij is niet geslaagd in het buitenland, hé. Het is een heel andere terugkeer dan bijvoorbee­ld een Huntelaar bij Ajax maakt. Die heeft er op zijn 33ste een grote carrière in het buitenland opzitten. Mpoku is 25. Iemand die een ongeleid projectiel heet te zijn. Een moeilijk coachbare jongen en dus geen cadeau voor Sa Pinto.” Wilfried Van Moer ziet het anders. “Net als Pocognoli - geweldig karakter, die gaat er altijd 100 procent voor - vind ik Mpoku een goede aankoop”, zegt het clubicoon. “Standard moest iets doen. De concurrent­ie heeft zich goed versterkt. Mpoku is dan wel mislukt in het buitenland, bij Standard heeft hij bewezen een smaakmaker voor de Belgische competitie

Wilfried VAN MOER te zijn. Voor hem kom je naar het stadion. Dat Standard op die positie al veel spelers heeft? Hebben die het vorig jaar dan zo goed gedaan? Mpoku is een niveau hoger dan een Edmilson.”

Slapeloze nachten

Ondanks de terugkeer van Poco en Polo vindt Van Moer dat de Rouches zich nog verder moeten versterken. “Ik weet niet of de club nu sterk genoeg gewapend is om de top zes te halen. Ik weet zeker dat Olivier Renard (sportief directeur, nvdr.) slapeloze nachten heeft. Zijn transfers moeten directe versterkin­gen zijn. Heel veel geld is er niet. je kunt niet meer tien à twaalf spelers halen en hopen dat er daar twee of drie goede tussen zitten. Elke transfer moet een voltreffer zijn”, aldus Van Moer. Meer versterkin­gen dus, maar ook qua uitgaand verkeer moet er nog het een en ander gebeuren op Sclessin. Anders dan Anderlecht krijgt Standard zijn overbodige spelers maar moeilijk aan de man gebracht. Samy Mmaee (verhuurd aan MVV) is vooralsnog het enige lid van de C-kern dat elders onderdak vond. Voor Badibanga, Bolingi (dicht bij een uitleenbeu­rt aan een eersteklas­ser), Mladenovic, Milec, Tetteh, Touré en Yattara moeten nog oplossinge­n worden gezocht. Standard zet echter hoog in qua transferbe­dragen. Zo houdt de stevige vraagprijs voor Birama Touré het Franse Auxerre voorlopig in de wachtkamer.

Ik weet zeker dat Olivier Renard slapeloze nachten heeft. Zijn transfers moeten directe versterkin­gen zijn

“Belfodil kan beter gaan”

En dan is er uiteraard nog Ishak Belfodil. De Algerijn kwam nog geen enkele oefenwedst­rijd in actie en trainde ook gisteren niet wegens ziekte. “Standard moet hem verkopen”, vindt Van Moer. “Had je hem in januari voor 12 miljoen aan Everton verkocht, had je dat in andere spelers kunnen investeren. Sindsdien leek hij niet meer gelukkig. Nu zoekt hij een uitgang en dan kun je hem beter laten gaan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium