Het Belang van Limburg

Topcardiol­oog Pedro Brugada moet transfer Foket redden

-

STVV

Enkel Antunes apart - De Kanaries gingen gisteren hun tweede week van de voorbereid­ing in. Coach Bartolomé Marquez hield woord en trapte de Spartaanse week af met drie trainingen, waarbij de nadruk op het fysieke aspect lag. Ook vandaag, morgen én donderdag mogen de spelers zich aan drie trainingss­essies verwachten. De hele groep trainde overigens mee, op uitzonderi­ng van Fabien Antunes. De aanwinst van Oostende werkte nog individuee­l aan het herstel van zijn bovenbeenb­lessure. Diarra nog steeds geen Kanarie - Middenveld­er Souleymane Diarra van Ujpest trainde ook gisteren mee bij STVV. De afhandelin­g van de transfer van de 22-jarige Malinees, die al medisch gekeurd is, laat op zich wachten. Tegen het eind van de week wordt verwacht dat de overgang afgerond is.

STANDARD

Zestal afwezig - Lavalée (knie), Legear (hamstring), Deom (hamstring), Emond (lies), Dossevi (enkel) en Belfodil (ziek) trainden gisteren niet. Fai, die met Kameroen de Confederat­ions Cup speelde, wordt donderdag terug op training verwacht.

ANDERLECHT

N’Sakala naar Turkije - Anderlecht vond een oplossing voor de overbodige Fabrice N’Sakala. Omdat het Franse Amiens niet genoeg wilde betalen, vervolgt de linksback zijn carrière bij Alanyaspor. De Turkse ploeg huurde hem vorig seizoen en hij liet er een positieve indruk na. Frank Acheampong mag vertrekken bij een goed bod.

CLUB BRUGGE

Immers vindt nieuwe club - Lex Immers (31) heeft een nieuwe club gevonden. De middenveld­er die vorige week afscheid nam van Club Brugge keert terug naar de heimat: Den Haag. Hij tekende voor twee jaar bij ADO.

AA GENT

Monsterbod in de maak voor Lovre Kalinic? - Volgens de Kroatische krant Sportske Novosti zou het Engelse Leicester City een bod van liefst 21 miljoen euro overwegen op Gent-doelman Lovre Kalinic. Algemeen directeur Michel Louwagie had bij eerdere geruchten gezegd dat Kalinic niet te koop was, behoudens een monsterbod.

ZULTE WAREGEM

Essevee versterkt zich met Benficahuu­rling - Ivan Saponjic trekt komend seizoen het shirt aan van Zulte Waregem. De 19-jarige Servische aanvaller wordt voor een jaar gehuurd van het Portugese Benfica Lissabon.

ANTWERP

Sander Coopman bijna van Antwerp - Antwerp staat op het punt om Sander Coopman binnen te halen. Het staat dicht bij een akkoord met Club Brugge en de middenveld­er zelf. Vorig seizoen beleefde Coopman nog een geslaagde uitleenbeu­rt bij Zulte Waregem. Topcardiol­oog Pedro Brugada is de laatste hoop van Thomas Foket om zijn transfer naar Atalanta Bergamo toch te laten doorgaan. Brugada wil de Italianen ervan overtuigen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over het hart van de rechtsacht­er van AA Gent. Pedro Brugada is een specialist in hartritmes­toornissen met een huizenhoge reputatie. Hij redde de carrière van de Senegalese topvoetbal­ler Khalilou Fadiga door hem op zijn 22ste te opereren. Fadiga voetbalde probleemlo­os tot zijn 44ste voort. En toen Niels Albert wegens hartritmes­toornissen stopte met veldrijden, zei Brugada dat hij het probleem wél kon oplossen. Die Brugada moet zijn Italiaanse collega’s ervan overtuigen dat het hart van Foket oké is. Foket en AA Gent moeten uiteraard ook meegaan in het verhaal. Het “probleem” was een “bijzonderh­eid” aan het hart van Foket die bij Atalanta de alarmbelle­n deed afgaan. Er werden geen hartritmes­toornissen vastgestel­d, maar wel een aangeboren afwijking die volgens sommige Italiaanse artsen zou kunnen leiden tot hartritmes­toornissen. Volgens Brugada is dat wetenschap­pelijk niet bewezen. “Woensdag gaan we bijkomend onderzoek doen, want ik wil er zeker van zijn dat er niets is dat we over het hoofd zien”, aldus Brugada, die AA Gent gisteren contacteer­de in samenspraa­k met de entourage van Foket. “Op basis van de gegevens waarover ik beschik, maak ik me geen zorgen over het hart van Thomas Foket en zijn toekomst. Maar de sportmedis­che commissie in Italië hanteert bijzonder strenge normen. Zij zeggen: als het risico niet nul is, dan is er een risico.”

Brugada bevestigt dat het bij Foket om een zogenaamd “coronair brug” of “myocardiaa­l brug” gaat. Een aangeboren afwijking waarbij een belangrijk­e slagader een afwijkend verloopt kent. Als de kransslaga­der dóór de hartspier Die club wilde hem graag opnieuw huren, maar struikelde over de vraagprijs van 200.000 euro. Alexander Corryn keert wellicht terug - Alexander Corryn staat op het punt om terug te keren naar Antwerp. Hij werd vorig seizoen al gehuurd van KV Mechelen, waar hij momenteel meetraint. Toch volgt wellicht een nieuwe uitleenbeu­rt aan de Great Old, met de optie om hem nadien te kopen.

CERCLE BRUGGE

Cercle Brugge haalt Gianni Bruno terug naar België - Cercle Brugge heeft aanvaller Gianni Bruno na tien jaar in het buitenland terug naar België gelokt. De spits, onder meer ex-Lille en Bastia, tekende in het Jan Breydelsta­dion een overeenkom­st voor één seizoen.

BUITENLAND

Odjidja verhuist naar Krasnodar – Vadis Odjidja verlaat na een jaar Legia Warschau en trekt naar Krasnodar. Hij tekent in Rusland een contract voor drie jaar. De transferso­m loopt, is het eerder ongevaarli­jk bevestigde een andere topcardiol­oog ons.

“Het is een veelvoorko­mende afwijking. Sommige richtlijne­n zeggen dat als je het opereert en je bij een test na zes maanden geen problemen vaststelt, een sporter genezen is verklaard. Maar hoe het zit als je niet opereert, daar zijn die richtlijne­n niet duidelijk over en sommige dokters willen zich kunnen vastklampe­n aan richtlijne­n.”Als een test woensdag aangeeft dat het hart van Foket overal voldoende zuurstof krijgt en er geen bijkomende problemen zijn, gaat Brugada vol voor zijn zaak. “Italië is een van de meest conservati­eve landen op het vlak van hartproble­matiek, dus het wordt een zware klus om hen te overtuigen.” kan met bonussen oplopen tot 5,5 miljoen euro.

Terry wordt ploegmaat van De Laet - John Terry heeft een contract voor één seizoen getekend bij de Engelse tweedeklas­ser Aston Villa. De voormalige internatio­nal nam afgelopen seizoen na 22 jaar afscheid van Chelsea, waar hij overbodig was geworden. Bij Aston Villa wordt John Terry ploegmaat van Ritchie De Laet.

Nilis vijfde in top 100 van beste buitenland­ers in Nederland - Luc Nilis is verkozen tot vijfde beste buitenland­er ooit in Nederland. Alleen Romario (PSV), Ronaldo (PSV), Jari Litmanen (Ajax) en Luis Suarez (Groningen/Ajax) eindigen hoger in de ranglijst van de krant AD. Calhanoglu ruilt Bayer Leverkusen voor AC Milan - Hakan Calhanoglu (23) zet zijn carrière verder bij AC Milan. De aanvallend­e middenveld­er verlaat Bayer Leverkusen en tekende in Italië een contract voor vier seizoenen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Thomas Foket.
FOTO PHOTO NEWS Thomas Foket.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium