Het Belang van Limburg

Staande ovatie

21-jarige Mertens maakt het titelkandi­date Venus Williams ruim anderhalf uur meer dan moeilijk

- Van onze reporter in Londen Paul DE KEYSER

Venus Williams (37), kandidate voor een zesde eindwinst op Wimbledon, kreeg het gisteren in haar openingsro­nde zwaar te verduren tegen Elise Mertens, 16 jaar jonger. De Limburgse trakteerde het publiek op court 1 op een show die ze daar niet hadden verwacht. Uiteindeli­jk nam de ervaring van de Amerikaans­e nipt de bovenhand, maar toch vergezelde een staande ovatie van 11.000 dankbare tennisfans Elise naar het spelerskwa­rtier. VENUS WILLIAMS ELISE MERTENS

Vooraf

De intrede 7 6 6 4

Elise Mertens en de oudste Williams hadden mekaar een maandje geleden al eens ontmoet in de derde ronde van Roland Garros: 6-3 en 6-1 voor Venus. Sedertdien speelde onze landgenote vier matchen op gras, waarvan ze er maar eentje kon winnen. Haar tegenstand­ster hield het bij trainen en werd bovendien achtervolg­d door een dodelijk verkeerson­geval, waarvoor zij door de politie verantwoor­delijk wordt gehouden. Het is stipt 13.00 uur Londense tijd wanneer ze het gras van court 1 betreden, met plaats voor 11.360 fans. Het stadion is op dat moment hooguit voor drie-vierde gevuld en reageert met een beleefd applaus als verwelkomi­ng. Venus kennen ze, maar van die piepjonge Belgische verwachten ze niet al te veel.

Mertens stapt voorop, met flukse stap, terwijl Venus een paar meter achter haar richting stoeltje sjokt. Opvallend: in de box van Mertens geen Robbe Ceyssens als coach/ vriend, maar wel moeder Liliane, Carl Maes en later ook Kim Clijsters. “Niks achter zoeken”, zal ze later lachen. “Hij is wat ziekjes geweest en bleef thuis om me niet aan te steken.”

Venus WILLIAMS

De wedstrijd

Het matchbegin lijkt de bange vermoedens van de toeschouwe­rs te bevestigen. Mertens staat in het tweede spelletje al een break toe. 0-3. Op de tribunes wordt geroezemoe­sd. Pas wanneer de Hamontse de rug recht en tegenscoor­t, weerklinke­n de eerste tekenen van bijval. Het wordt een echte match. 3-3, 5-5 en uiteindeli­jk een tiebreak om de eerste set te beslechten. Elise heeft het moeilijk met de service van Venus, maar toont zich in de rallies minstens even sterk. De aah’s en ooh’s weerklinke­n na ieder punt. Waar in het begin van de match alleen com’on Venus te horen viel, zit daar nu geregeld een com’on Elise tussen. Iedereen volgt het spel met gespannen aandacht. Mertens neutralise­ert vier setballen, maar plooit bij de vijfde. Onze landgenote start het best in de tweede beurt, komt bij 2-0 een break voor. Daarna is het aan Venus, die vier keer op rij scoort en bij 5-3 al twee matchballe­n versiert. Dan moeten de speelsters schuilen voor de druppels. Stewards wijzen Elise waarheen, want ze kent het immense stadion niet. Het spel wordt na een half uur voor vijf minuten hervat. Elise kan nóg twee matchballe­n wegwerken, maar dan is het gedaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium