Het Belang van Limburg

Akkoord over verhuis KCST uit centrum

- Jozef CROUGHS

De verkoop van de schoolgebo­uwen Technicum, Heilig Graf en Broeders is zo goed als rond. Dat zeggen projectont­wikkelaar Rudi Gilen en Fred Stijnen, voorzitter van de raad van bestuur van KCSTTechni­cum. Er is immers een principiee­l akkoord dat een aantal zaken op punt stelt voor de definitiev­e onderteken­ing van de overeenkom­st. Het akkoord houdt in dat de tweede en derde graad van alle KCSTschole­n verhuizen naar een nieuw te bouwen campus in de Fabriekstr­aat, achter het station. De eerste graad blijft wel in het centrum, meer bepaald in de gebouwen van de Trudoabdij.

De verhuis van de scholengro­ep uit het centrum valt niet bij iedereen in goede aarde. Oppositiep­artijen sp.a en N-VA hebben grote vraagteken­s bij het project. “De Truiense jeugd zal zich minder verbonden voelen met de stad en ook de handelaars zullen klappen krijgen. De keuze om net de eerste graad in het centrum te behouden zal de verkeerspr­oblemen alleen maar versterken. Wij pleiten voor het behoud van minstens de tweede en derde graad in het centrum. Ook de leerkracht­en van de betrokken scholen hebben grote twijfels over de pedagogisc­he meerwaarde van het huidige project”, stellen gemeentera­adsleden Ann Knaepen (sp.a) en Jo François (N-VA). Zij roepen burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V) op om bij het verlenen van de nodige vergunning­en op de rem te gaan staan.

Tunnel onder spoor

Heeren benadrukt dat het gaat om een overeenkom­st tussen de projectont­wikkelaar en het bisdom, eigenaar zijn van de betrokken gebouwen. De stad is geen betrokken partij. “Maar er is mij formeel verzekerd dat de huidige schoolacti­viteiten in de abdij blijven. Dat is nogmaals door de huidige voorzitter van het schoolbest­uur bevestigd. In onderling akkoord is ervoor gekozen dat de eerste graad in de Trudoabdij blijft”, zegt burgemeest­er Heeren. Voorzitter Fred Stijnen bevestigt deze afspraak met de stad. “Wij onderhande­len ook nog altijd met Infrabel over de ondertunne­ling van de spoorweg. Onze leerlingen moeten immers veilig kunnen oversteken. Wij hopen te landen met dit project einde 2021- begin 2022. Er moeten nog heel wat procedures doorlopen worden”, weet Stijnen.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De eerste graad blijft in de gebouwen van de abdij in het centrum.
FOTO JOZEF CROUGHS De eerste graad blijft in de gebouwen van de abdij in het centrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium