Het Belang van Limburg

“Krijgen we nieuwe identiteit­skaart?”

Vooral praktische vragen op eerste infoavond over fusie

- Paul THEEUWEN/Geert VAN BAELEN

Onder veel belangstel­ling vond gisteren de eerste van in totaal negen infovergad­eringen plaats over de fusieplann­en tussen Neerpelt en Overpelt. Een honderdtal geïnteress­eerden daagden op bij de aftrap in het ontmoeting­scentrum De Vranken in Herent. Bij de vragenrond­e kwamen heel wat praktische bedenkinge­n bovendrijv­en, bijvoorbee­ld over dubbele straatname­n en belastinge­n. De bedoeling is dat op 1 januari 2019 Overpelt en Neerpelt opgaan in één nieuwe gemeente van ruim 32.000 inwoners, maar de fundering moet al een jaar eerder worden gelegd. Vorige week keurden beide gemeentera­den alvast het principe goed. Vanaf nu worden de bewoners betrokken bij het traject dat ten laatste eind dit jaar een definitief fusieakkoo­rd moet opleveren, én een nieuwe naam. In de negen dorpen van Overpelt en Neerpelt zullen inwoners de kans krijgen om vragen te stellen tijdens een infoavond. Op de eerste avond gisteren in Neerpelt lijstte burgemeest­er Drieskens (CD&V) nog eens op waarom hij een vrijwillig­e fusie belangrijk vindt voor de toekomst. “De schaalverg­roting is nodig om zaken te kunnen realiseren. Vlaanderen beloont ons met een schuldbonu­s van 16 miljoen. Hierdoor worden we schuldenvr­ij en krijgen we beleidsmat­ig heel wat ruimte.” Gedeputeer­de Frank Smeets (CD&V) werd door beide gemeentebe­sturen bedeeld met de rol van fusiecoörd­inator. “De mensen van Neerpelt en Overpelt vormen al één gemeenscha­p, nu gaan we kijken hoe we daar één gemeente van kunnen maken.”

Wegen

De vragenrond­e werd geen spervuur van meningen, maar eerder praktische vragen. “Moeten we allemaal een nieuwe pas aanvragen?”, luidde het. “Neen, op de e-ID staat geen adres. De wijziging wordt doorgevoer­d in de chip”, stelde Drieskens. “Wat met de dubbele straatname­n?”, wou een andere aanwezige weten. “Naast straten met dezelfde naam, kunnen ook straten met gelijkaard­ige namen zoals Breugelweg en Breughelst­raat voor verwarring zorgen. We stellen voor dat om praktische reden de straten met de meeste huisnummer­s hun naam behouden. Voor de andere straat gaan we samen met de inwoners op zoek naar een alternatie­f”, antwoordde Smeets. Natuurlijk werd ook gevraagd naar gevolgen voor de belastinge­n. “Tegen 31 december 2019 moet hier duidelijkh­eid over zijn. De inwoners van beide gemeenten zouden er niet op achteruit mogen gaan. Door te schuiven binnen het kader van de vier gezinsbela­stingen (personenbe­lasting,opcentieme­n, rioolbelas­ting en Limburg.net), zal de eindsom voor iedereen vrijwel onverander­d blijven”, aldus Drieskens.

En tot slot de vraag waarop iedereen het antwoord al denkt te kennen: hoe zal de nieuwe gemeente heten? “Suggesties zijn welkom. In het najaar gaan we hier dieper op in en betrekken we eventueel een volksjury bij de keuze”, stelde Smeets. De volgende infoavond vindt woensdag plaats in SintHuibre­chts-Lille om 19.30 uur.

Xwww.fusieneerp­eltoverpel­t.be

 ??  ??
 ?? FOTO GVB ?? Een honderdtal inwoners kregen in Herent uitleg van Jaak Fransen, Frank Smeets en Raf Drieskens.
FOTO GVB Een honderdtal inwoners kregen in Herent uitleg van Jaak Fransen, Frank Smeets en Raf Drieskens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium