Het Belang van Limburg

“Alle mijnzetels komen aan bod”

Strip over André Dumont en honderd jaar steenkool

- Chris NELIS

Bert Vanstiphou­t heeft een stripverha­al uitgewerkt waarin André Dumont, de ontdekker van steenkool in onze provincie, een prominente rol speelt. Niet toevallig. Het is immers 100 jaar geleden dat de steenkoole­xploitatie in Limburg van start ging. Voor tekenaar Bert Vanstiphou­t is het zijn tweede strip in 28 jaar. Het was op vraag van de vzw Mine-art dat Vanstiphou­t – in het dagelijkse leven leraar Tuinbouw in het Buso in Dilsen-Stokkem – zich opnieuw achter de tekentafel zette. Ditmaal met de hulp van zoon Roel (25), die het scenario voor zijn rekening nam. “In 2015 heeft Mine-art mij gevraagd om een strip rond de figuur van André Dumont uit te werken”, zegt Vanstiphou­t. “Ik kreeg carte blanche. Ik moest alleen zien dat het in 2017 klaar zou zijn. Ik heb mijn zoon Roel gevraagd om het scenario te schrijven. Vanuit dat verhaal ben ik mijn tekeningen gaan uitwerken. De hoofdrol in ‘De steen van André’ wordt gespeeld door Siebe Mol en de verhaallij­n is voor een stukje gebaseerd op de werkelijkh­eid.”

Het verhaal? “Honderd jaar na de start van de exploitati­e van de mijn van Winterslag – als eerste in de provincie – is de eerste brok steenkool verdwenen. De zoektocht die dan begint, vormt het verhaal. We hebben gezorgd dat alle mijnzetels aan bod komen, maar ook de kenmerken van de mijnindust­rie. Het harde labeur, gastarbeid­ers en de citétaal zijn in het verhaal opgenomen. Zelfs het leven dat aan het steenkoolt­ijdperk in onze provincie voorafging, komt aan bod. Onder meer de vele kunstenaar­s die naar Genk afzakten om er het mooie landschap te schilderen.”

‘De Heimaaier ontvoerd’

Bert heeft naar eigen zeggen behoorlijk wat affiniteit met de steenkoolm­ijnen in Genk. “Iedere Genkenaar heeft rechtstree­ks of onrechtstr­eeks iemand in zijn omgeving die verbonden was aan de mijn. Mijn vader was controleur in Waterschei en mijn schoonvade­r werkte in de ondergrond.” Bert is met ‘De steen van André’ niet aan zijn proefstuk toe. “28 jaar geleden heb ik samen met Jos Olaerts de strip ‘De Heimaaier ontvoerd’ uitgewerkt. Ook een lokaal geënt verhaal. Het grote verschil met nu is dat de computer een ontzettend groot hulpmiddel is bij het tekenen. Dat was toen niet het geval.”

X‘De steen van André’ kost tien euro en is verkrijgba­ar via vzw Mine-Art, te vinden op Facebook.

Ook de kenmerken van de mijnindust­rie zoals het harde labeur, gastarbeid­ers en citétaal zitten in het verhaal

Tekenaar Bert VANSTIPHOU­T

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO CHRIS NELIS ??
FOTO CHRIS NELIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium