Het Belang van Limburg

“Na twee maanden werd al een geweer op mij gericht”

René Weiler laat in zijn ziel kijken na turbulent kampioenen­jaar

- Van onze verslaggev­er Jürgen GERIL in Saalfelden

René Weiler (43) sprak zes maanden lang niet meer uitgebreid met de Belgische pers. Zelfs niet na de titel , want hij was diep geraakt door de keiharde kritiek die hij kreeg in zijn eerste maanden bij Anderlecht. Nu, op stage in Oostenrijk, ging de Zwitser toch eens zitten voor een openhartig­e babbel. Een monoloog waarbij Weiler in zijn ziel laat kijken. “Neen, zelfs in de moeilijkst­e maanden vorig seizoen dacht ik nooit aan opstappen. Maar stel dat we tweede waren geworden op een punt van Brugge. Wat was jullie oordeel dan geweest? Dat ik er niks van gebakken had? Terwijl ik exact hetzelfde werk zou hebben gedaan. Bizar. Na twee maanden werd er al een geweer op mij gericht. Ik begreep jullie kritiek op mij niet.” “Als iemand een huis koopt met wankele muren en een gammel dak dan heb je tijd nodig om dat te renoveren. Dat gold ook voor Anderlecht. Er was een reden waarom de club minder succesvol was toen ik arriveerde. Aangekocht­e spelers waren niet sterk genoeg, anderen waren niet goed genoeg getraind. Daarom begon ik aan de heropbouw, maar ik verloor goeie voetballer­s als Defour, Praet en

Sylla. Bovendien moesten we ons eind juli al kwalificer­en voor de Champions League tegen Rostov. Ik belde naar mijn vriend Murat Yakin, trainer van Spartak Moskou, en die zei: ‘Tegen Rostov raakten wij geen bal’. Maar in België was de teneur: ‘Als Anderlecht Rostov niet uitschakel­t. Pff.’ Vreemd.” STVV

Antunes apart - De Kanaries oefenden gisteren andermaal drie keer. Fabien Antunes is de enige in de kern die nog met een lichte blessure (hamstring) sukkelt. De linksachte­r trainde opnieuw individuee­l.

3.000 abo’s verkocht - De kaap van 3.000 abonnement­en werd gisteren gerond. Daarmee zit STVV aan ongeveer hetzelfde aantal als een jaar geleden rond deze periode.

ANDERLECHT

Dendoncker staakt training - Henry Onyekuru arriveerde gisteren op oefenkamp in Oostenrijk. Minder goed nieuws was er van Leander Dendoncker. Die had al sinds maandag wat last van de knie en moest gistermorg­en de training staken nadat hij een vinger in zijn oog kreeg. Wout Faes is dan weer één van de twee kandidaten om uitgeleend te worden aan het Nederlands­e Excelsior. “Ik wilde Anderlecht in de eerste plaats fysiek sterker maken, zoals de teams in Duitsland. Alleen bracht ik daarvoor geen fysiektrai­ner mee en meteen schreven bepaalde kranten: ‘Geen fysiektrai­ner: die Weiler kent er niets van’. Terwijl grote trainers als Joachim Löw in het verleden al hadden gezegd dat ik een ploeg op punt kan zetten. Ik doe dat liever door oefeningen met de bal dan met een fysiektrai­ner.” “Gelukkig voelde ik snel respect van andere coaches in België zoals Preud’homme of Vanhaezebr­ouck. Het deed me plezier dat ik tot Trainer van het Jaar werd verkozen in een referendum waarbij de stemmen uit de voetbalwer­eld kwamen. Jullie, journalist­en,

AMATEURVOE­TBAL

Lenaerts naar Dessel - Toon Lenaerts, die vorige week zijn contract liet ontbinden bij Lommel SK, heeft een nieuwe club gevonden. Hij tekende voor twee seizoenen bij Dessel dat volgend seizoen net als Lommel in de eerste amateurlig­a uitkomt.

BUITENLAND

Gillet en Carcela dicht bij Olympiakos - De toekomst van Guillaume Gillet (33) lijkt niet in Nantes te liggen. De middenveld­er is dicht bij een akkoord met het Olympiakos van trainer Besnik Hasi. De Griekse club rondt vandaag ook de transfer van Mehdi Carcela (Granada, ex-Standard) af. De 28-jarige Marokkaans­e Belg kost 1,4 miljoen euro. Overigens slaan Hasi en co vanaf vandaag hun tenten op in Genk. hadden allicht iemand anders verkozen. (grijnst) Als ik de mening van de fans en bepaalde perslui had gevolgd, waren we vierde geëindigd.”

85 procent balbezit

“Nu gaan jullie zeggen dat het voetbal in mijn tweede jaar beter moet. Diep in mijn ziel ben ik ook een voetbalrom­anticus. We trainen constant op combinatie­s, maar in het moderne voetbal telt maar één ding: resultaten. Anderlecht is een ploeg die veel fans lokt, maar daar zitten veel ouderen bij die dertig jaar geleden zagen hoe deze club vaak na een kwartier al 3-0 voor stond met dribbels en hakjes. Anderlecht hoorde toen bij de vijftien grootste clubs in Europa, nu niet meer. Wie nu dat soort voetbal eist, zoekt polemieken. Dat is gekkenwerk.” “Natuurlijk kan ik zeggen: ‘Vanaf nu spelen we enkel over de grond. We mikken op 85 procent balbezit door veel terug te spelen op onze keeper en we hoeven niet per se te winnen, als we maar wat mooie combinatie­s en dribbels zien’. Ik verzeker je: iedereen zou op zijn achterste poten staan. De mensen willen toch goals en doelgevaar zien? Daarvoor moeten we de bal snel veroveren en vlug in de box brengen waar veel mensen opduiken. Dat is modern voetbal. Laten we dus naar een evenwicht zoeken. De ploeg nu staat veel verder dan de ploeg die ik een jaar geleden kreeg. Ik ben tevreden met wat er is. Ik heb me nooit verzet tegen de transfer van Tielemans omdat hij er klaar voor was, maar ik heb goeie hoop dat Kara, Dendoncker en Teo blijven. In hun eigen belang vind ik dat die jongens zich nog moeten profileren in de Champions League. Zeker Teo, die het lastiger kreeg toen verdediger­s korter op zijn huid zaten” Transfer Odjidja naar Krasnodar afgeblazen - Vadis Odjidja gaat dan toch niet naar Krasnodar. Onze 28-jarige landgenoot blies de transfer af, ondanks een jaarloon dat kon oplopen tot twee miljoen euro. Sportief én financieel bleek dat niet alles was zoals het werd voorgespie­geld.

Yatabaré aangehoude­n - Sambou Yatabaré, ex-Standard, werd zondag in Frankrijk aangehoude­n. Hij wordt ervan verdacht zich op gewelddadi­ge wijze tegen een politieage­nt gekeerd te hebben op een parking van de Parijse luchthaven Charles de Gaulle.

Arsenal breekt transferre­cord met Lacazette - De Franse aanvaller Alexandre Lacazette (26) staat op het punt een contract te tekenen bij Arsenal voor een bedrag dat volgens Britse media varieert tussen 51 en 60 miljoen euro. Lacazette breekt zo het transferre­cord van Özil die in 2013 voor 45 miljoen euro van Real Madrid overkwam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium