Het Belang van Limburg

Steve Carell leent zijn stem aan tweelingbr­oers Gru en Dru in ‘Despicable Me 3’

- Greet RAMAEKERS

Sinds de eerste animatiefi­lm ‘Despicable Me’ (in het Nederlands ‘Verschrikk­elijke Ikke’)uitkwam in 2010, zijn de films over de grappige (ex-)slechterik Gru en zijn gele Minions uitgegroei­d tot een immens populaire reeks. Nu komt ‘Despicable Me 3’ in de zalen, en dus keert Steve Carell (54) terug voor de stem van Gru. In deze nieuwste film ontdekt Gru dat hij een tweelingbr­oer heeft, Dru, en ook die stem neemt Steve Carell voor zijn rekening. Samen proberen ze slechterik Balthazar Bratt te verslaan. ‘Despicable Me 3’ is niet de enige film waar Carell onlangs aan meewerkte. Hij stond ook op de set van‘Beautiful Boy’, een film van de Vlaamse regisseur Felix van Groeningen die volgend jaar in de zalen komt.

Hoe ben je te werk gegaan om Dru anders te vertolken dan Gru, maar toch met net genoeg gelijkenis­sen?

“Dru is een heel levendig personage, onnozel en grappig, dus heb ik geprobeerd dat tot uiting te brengen in zijn stem, vooral door in een hogere toon en wat luchtiger te spreken. Het accent moest Slavisch klinken, net zoals Gru, maar met kleine verschille­n omdat ze niet op dezelfde plek zijn opgegroeid. Voor dit soort job kan je veel improviser­en en heb je wat meer vrijheid. De schrijvers pasten het script regelmatig aan tijdens de opnames omdat we door onze improvisat­ie voor kleine veranderin­gen zorgden. En de animators doen hun ding op basis van onze stemmen, dus als wij iets op een andere toon zeggen of het script lichtjes aanpassen, moeten zij daarop inspelen. Het was enorm plezant om twee personages te vertolken en een soort alter ego voor Gru te creëren, maar het was wel een hele uitdaging om ze nét verschille­nd genoeg te maken.”

Hoe moeilijk is het om als stemacteur volledig op je verbeeldin­g af te moeten gaan?

“Weet je, je spendeert zoveel tijd alleen tijdens de opnames en je hebt niemand als tegenspele­r. Dat creëert een vreemde bubbel. Ze hebben in de studio wel overal afbeelding­en van de personages, maar je kan je moeilijk inbeelden hoe iemand zal klinken of reageren in een bepaald scenario. Ik probeerde me vaak voor te stellen wat Kirsten Wiig (die haar stem leent aan Lucy, de vrouw van Gru, nvdr.) zou doen met haar personage, maar dat is bijna onmogelijk.”

Steve CARELL

De Minions uit de film zijn immens populair. Wat vind je zelf van hen?

“Ik vind dat ze op gele Tic Tacs lijken. (lacht) Ze komen overal mee weg hé, omdat ze zo schattig zijn. Tijdens de opnames namen ze alle plaats in omdat ze met zoveel zijn, en ze wilden allemaal hun eigen kleedkamer. (schatert) Nee serieus, de Minions en hun humor zijn erg beïnvloed door komieken zoals de Marx Brothers, of zelfs door de Looney Tunes cartoons. Ze zijn dwaas, grappig, en ook wel een beetje anarchisti­sch. En vanzelfspr­ekend zijn ze een geschenk uit de hemel voor de promotie van deze film. Geniaal toch?”

Hoe belangrijk is humor voor jou om dingen te relativere­n?

“Humor kan voor een soort catharsis zorgen. In een film zoals deze is het vooral allemaal onnozel, maar het creëert wel positieve energie en dat heb je nodig. Dat is natuurlijk subjectief, want wat ik hilarisch vind, werkt niet noodzakeli­jk voor iedereen. Maar het gevoel van een goede intense lachbui kan je met niets anders vergelijke­n.”

Je spendeert zoveel tijd alleen tijdens de opnames. Het is bijna onmogelijk om je voor te stellen hoe je tegenspele­r zal reageren

Je hebt pas samengewer­kt met de Belgische regisseur Felix van Groeningen. Hoe viel dat mee?

“Felix was geweldig. Ik kende hem totaal niet voor we aan ‘Beautiful Boy’ begonnen, maar het was een heel positieve ervaring om met hem samen te werken. Hij is best intens, maar ook heel zachtaardi­g. Iemand omschreef hem eens als een persoon met immens veel emotionele intelligen­tie, en daar ga ik volledig mee akkoord. Dat was ook wel nodig voor het soort film dat we wilden maken.”

 ?? FOTO UNIVERSAL PICTURES ?? Dru (links) blijkt de blonde tweelingbr­oer van goeie snoodaard Gru (rechts) te zijn.
FOTO UNIVERSAL PICTURES Dru (links) blijkt de blonde tweelingbr­oer van goeie snoodaard Gru (rechts) te zijn.
 ?? FOTO GR ?? Onze Hollywoodr­eporter Gru, eh,
Greet en Carell.
FOTO GR Onze Hollywoodr­eporter Gru, eh, Greet en Carell.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium