Het Belang van Limburg

“Hond krijgt meer gedaan dan therapeut”

Eerste zorgverlen­ers met therapieho­nd studeren af

-

“Patiënten spannen zich beter in voor een hond dan voor een therapeut”, zegt Monique Gérimont. De psychiatri­sch verpleegku­ndige spreekt uit ervaring. In de psychiatri­sche instelling kreeg ze ‘gasten’ in actie die nergens meer voor uit bed kwamen, behalve voor haar hond. “Veel jongeren, maar ook kinderen en ouderen zijn therapie-moe. Ze hebben er geen zin meer in. Een hond kan hen wel nog motiveren.”

Bij Syntra Hasselt leert Monique Gérimont diverse zorgverlen­ers hoe ze via hun hond therapie kunnen geven. “Bejaarden buigen wel voorover om een hond te aaien, terwijl ze die oefening bij de kinesist niet willen doen.”

Maatwerk

De opleiding is bijzonder omdat er geen standaardp­rogramma is. Lessen worden uitgewerkt op maat van de cursist. “Sommige honden moeten leren spelen en commando’s opvolgen voor kinderther­apie, andere dieren moeten als zorghond enkel hun hoofd op de schoot van een bejaarde leggen. Wat de hond moet kunnen, is afgestemd op de therapievo­rm van de deelnemend­e zorgverlen­ers”

Hondentrai­ning

Dierengedr­agstherape­ut Dany Grosemans geeft de training van de honden en de zorgverlen­ers. Een therapieho­nd moet sociaal zijn en gewend zijn aan mensen, maar verder maakt het ras niet uit. “Ook dat hangt af van de therapie waarvoor het dier wordt ingeschake­ld”, zegt Grosemans. “We hebben honden getraind om een ballon omhoog te gooien. Tijdens een therapie met dementeren­de mannen bleek dat die dan plots begonnen te spelen met de hond en met elkaar. Terwijl ze in de instelling heel erg gesloten waren en niet met elkaar spraken.” De dierengedr­agstherape­ut leert de baasjes ook hoe ze hun hond moeten voorbereid­en op onverwacht­e bewegingen. “Tijdens een therapie met kinderen of ouderen is het altijd mogelijk dat er onverwacht­e bewegingen zijn en therapieho­nden mogen die niet als een bedreiging zien.” Grosemans is onder de indruk van de resultaten die worden geboekt in de hulpverlen­ing. “Nooit gedacht dat honden zo’n verschil kunnen maken. Hier liggen nog veel mogelijkhe­den.”

Bij het opleidings­centrum Syntra Hasselt zijn de eerste zorgverlen­ers met therapieho­nd in ons land afgestudee­rd. Het is de eerste keer dat honden worden opgeleid op maat van de hulpverlen­er. Gediplomee­rde leerkracht­en, logopedist­en, psychiatri­sch verpleegku­ndigen en ergotherap­euten schakelen hun getrainde hond in om de therapie te verbeteren.

Lies VANBETS/Marij WYERS

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium