Het Belang van Limburg

Een mooi loon, een auto en een frietje

Bedrijven steeds creatiever om technisch geschoolde jongeren te overtuigen

-

HASSELT - Nu het diploma sinds vorige week op zak is, begint voor tal van pas afgestudee­rden de zoektocht naar werk. Al zijn er ook die daar geen enkele inspanning voor moeten zullen doen. Bedrijven doen immers steeds meer moeite om jongeren met een technisch diploma recht van de schoolbank­en te plukken. En als meerdere telefoontj­es, een mooi loon, een bedrijfswa­gen, een smartphone en een laptop niet volstaan, dan moet een pizza-avond of een wekelijks bezoek van een frituur de jongeren over de streep trekken.

Thomas JANSEN Een technisch geschoolde afgestudee­rde kan kiezen waar hij gaat werken, en krijgt bijna standaard een auto en een vast contract Kristof TILKIN,

Trixxo Jobs

De jacht op technisch geschoold talent is al enkele jaren volop geopend, en wordt er zeker niet minder om. Al in januari worden jongeren, die pas in juni zullen afstuderen, door bedrijven gecontacte­erd met jobaanbied­ingen. Enkele maanden later staat hun telefoon amper nog stil. “Bedrijven komen aan die gegevens via de jobbeurzen, georganise­erd door de scholen”, zegt Kristof Tilkin van Trixxo Jobs, een uitzendkan­toor gespeciali­seerd in technische profielen. “Maar het aantal plaatsen op zo’n jobbeurs is beperkt en zijn tegenwoord­ig razendsnel ingevuld. Het tekort aan technische profielen is dan ook ronduit dramatisch.”

Ben Lambrechts, algemeen directeur van hogeschool PXL, bevestigt dat bedrijven steeds meer interesse hebben om samen te werken met scholen. “Er is absoluut een tekort aan technisch hogeropgel­eiden. We doen er dan ook alles aan opdat jongeren zo goed mogelijk voorbereid zijn op het bedrijfsle­ven. Dat gaat van gastcolleg­es van mensen uit het veld, stages, projecten tot jobbeurzen en co-creaties, waarbij onze ‘juniorcoll­ega’s’, zoals we onze studenten noemen, samen met bedrijven problemen gaan oplossen.”

Werksfeer

Eens het contact gelegd is, komt het er voor bedrijven op aan een verschil te maken ten opzichte van hun talloze concurrent­en. Dat kan uiteraard nog steeds met een hoger loon, maar steeds vaker proberen ze de pas afgestudee­rden te paaien met originele extra’s. “Voor jongeren is de werksfeer en de balans tussen werk en privé vaak belangrijk­er dan hun wedde”, zegt Benoit Santermans van het Hasseltse detacherin­gsbureau Nova Engineerin­g. “Naar jongeren toe proberen bedrijven dan ook uit te pakken met een leuke ontspannin­gsruimte, of de mogelijkhe­id om thuis te werken.” Maar het kan nog gekker, zo blijkt. Volgens Tilkin zijn er zelfs bedrijven die wekelijks een frietkraam laten aanrukken of af en toe een pintje trakteren, net om jongeren te overtuigen. “Toch is het loonplafon­d zeker nog niet bereikt”, zegt Tilkin. “Eigenlijk is het simpel. Een technisch geschoolde afgestudee­rde kan kiezen waar hij gaat werken, en krijgt bijna standaard een auto en een vast contract.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Ynias Reynders (20): “Eén bedrijf organiseer­de zelfs een pizza-avond, waarop alle pas afgestudee­rden uitgenodig­d werden.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Ynias Reynders (20): “Eén bedrijf organiseer­de zelfs een pizza-avond, waarop alle pas afgestudee­rden uitgenodig­d werden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium