Het Belang van Limburg

Gesprek minister Homans en moskee Beringen gaat niet door

- (b/tvd)

BERINGEN - Het gesprek tussen Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur en Inburgerin­g Liesbeth Homans (N-VA) en het bestuur van de Fatih-moskee in Beringen dat normaal vandaag zou plaatsvind­en, gaat niet door. Waarom is onduidelij­k.

De N-VA-minister trok vorige week de erkenning van de moskee in, waardoor het bestuur ook geen aanspraak meer kan maken op subsidies van de provincie. Homans nam die beslissing omdat er volgens haar bevolkings­groepen tegen elkaar worden opgezet.

Het moskeebest­uur zou vandaag over die beslissing een onderhoud hebben met de minister, maar dat gesprek gaat niet door. Het was het moskeebest­uur zelf dat de ontmoeting afzegde.

Dovemansge­sprek

Volgens minister Homans deed ze er alles aan om het gesprek te laten doorgaan. “Dat was niet evident, gezien het feit dat de laatste weken voor het zomerreces altijd zeer druk zijn”, aldus woordvoerd­er Toon De Bock. “Tot donderdag hadden we nog steeds geen bevestigin­g gekregen van de afspraak, daarom hebben wij zelf nog eens een mail gestuurd met de vraag om de afspraak te bevestigen. We kregen onmiddelli­jk een antwoord terug waarbij ze de afspraak hebben afgezegd.”

Over de reden wilde zowel minister Homans als het moskeebest­uur gisteren niets kwijt, maar alles wijst erop dat het moskeebest­uur geen zin had in een dovemansge­sprek.

Nadat het bestuur vorige week liet weten eventuele juridische stappen te willen ondernemen tegen de intrekking van de erkenning, antwoordde Homans door te zeggen dat haar beslissing onherroepe­lijk was en dat er geen beroep mogelijk is. “Het ministerie­el besluit is al onderteken­d en verstuurd”, aldus minister Homans vorige week. Bij het moskeebest­uur was afgelopen weekend niemand bereikbaar voor commentaar. Aan persagents­chap Belga verklaarde Erdogan Yildiz van het moskeebest­uur dat “er eventueel nog een nieuwe afspraak wordt gemaakt, maar dat die kans heel klein is”.

 ?? FOTO BELGA ?? Liesbeth Homans.
FOTO BELGA Liesbeth Homans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium