Het Belang van Limburg

GEZOCHT: 8 MILJARD EURO

Federale regering buigt zich over begroting

- Dominiek CLAES

Het afgelopen weekend heeft de federale regering zich een eerste keer gebogen voor de begroting voor de komende jaren. Afgaande op het rapport van het Monitoring­comité, de begrotings­waakhond, moet er alles samen 8,2 miljard euro gevonden worden om de begroting tot 2020 binnen de afgesproke­n perken te houden.

BRUSSEL -

Het Monitoring­comité is samengeste­ld uit de topambtena­ren van de federale overheidsd­iensten Beleid en Ondersteun­ing, Financiën, Sociale Zekerheid en de Inspectie Financiën. Zij houden de stand van de Schatkist in het oog: de evolutie van de ontvangste­n en de uitgaven van de staat. Op basis van de rapporten van het Monitoring­comité moet de federale regering beslissing­en nemen om het afgesproke­n begrotings­traject te halen, door te sleutelen aan de ontvangste­n en uitgaven.

Het Monitoring­comité had op 5 juli klaar moeten zijn met zijn rapport 2017-2020. Maar het heeft enkele dagen langer geduurd vooraleer de topambtena­ren ermee klaar waren. Dat is op zichzelf al een veeg teken.

Voor het lopende jaar 2017 zijn er volgens het Monitoring­comité weinig obstakels. Om het begrotings­tekort dit jaar binnen de afgesproke­n perken te houden, moet ‘slechts’ 83 miljoen euro gevonden worden. Een habbekrats. Maar vanaf 2018 ligt er bij wijze van spreken een col van eerste categorie in het verschiet. Voor 2008 moet er 4,2 miljard aan minder uitgaven en/of extra inkomsten worden gevonden. Dat loopt op tot 7,7 miljard in 2019 - het jaar dat België zijn begrotings­tekort zou moeten weggewerkt hebben. Dat wordt dus nog een flinke dobber. In 2020 zou er volgens het Monitoring­comité een gat gapen van 8,2 miljard euro, maar dat is dan de zorg van de volgende regering.

Conjunctuu­r

Afgelopen weekend kwam het kernkabine­t twee keer samen om de toestand te overschouw­en en de werkzaamhe­den voor te bereiden. De komende dagen en weken worden die werkzaamhe­den voortgezet.

Tot nog toe viel er weinig commentaar te rapen bij de topministe­rs. Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) bevestigde dat er nog nieuwe maatregele­n nodig zijn, maar rekent ook op een gunstige conjunctuu­r. De regering verwacht voor de komende jaren een economisch­e groei van 2 procent en een verdere daling van de werklooshe­id, allebei gunstig voor de begroting.

Sociale zekerheid

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) beseft ook dat er voor de komende twee jaar nog belangrijk­e inspanning­en moeten worden gedaan, maar wijst er ook op “dat de hervorming­smotor die door de tax shift in gang is gezet, niet mag stilvallen”. Aan die maatregele­n mag dus niet geraakt worden. Van Overtveldt kijkt vooral in de richting van de sociale zekerheid om de uitgaven onder controle te houden. Johan Van Overtveldt, Minister van Financiën Over de tegenvalle­nde fiscale inkomsten gaf hij geen commentaar.

Onder 1 procent

Het zal dus nog even duren vooraleer er witte rook zal zijn over de begroting van de komende jaren. Het is ook afwachten of de excellenti­es zich gaan houden aan het begrotings­evenwicht voor 2019. “Maar als je onder de 1 procent kan duiken, zit het ook wel goed”, klinkt het.

De hervorming­smotor die door de tax shift in gang is gezet, mag niet stilvallen

 ?? FOTO BELGA ?? De media proberen een glimp op te vangen van de ministers achter de poorten van Hertoginne­dal.
FOTO BELGA De media proberen een glimp op te vangen van de ministers achter de poorten van Hertoginne­dal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium