Het Belang van Limburg

Recordaant­al vreemdelin­gen het land uitgezet

-

In juni zijn er 447 vreemdelin­gen gedwongen ons land uitgezet. Dat is het hoogste aantal sinds 2007. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag. Bij de gerepatrie­erden waren er 156 gevangenen. De anderen zijn vreemdelin­gen die niet voor asiel in aanmerking kwamen. Staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) zegt dat de hoge cijfers het gevolg zijn van de terugname akkoorden die hij met een aantal landen heeft afgesloten. Het gaat om Marokko, Kameroen, Nigeria, Irak en Somalië. “Daar hebben we heel hard op ingezet de laatste 2,5 jaar”, zegt Francken aan VRT Nieuws. “Ik heb daar heel veel tijd ingestoken. De resultaten worden nu zichtbaar. Ik ben daar tevreden over.”(b)

BRUSSEL - Kris Peeters wil taks op thuisblijv­ers BRUSSEL -

Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) wil een taks invoeren voor bedrijven die oudere werknemers laten thuisblijv­en terwijl hun loon (voor een groot deel) wordt doorbetaal­d. Dat zegt hij naar aanleiding van de plannen die de Nationale Bank ontvouwde om bijna 400 oudere personeels­leden te laten thuisblijv­en met behoud van 45 tot 60 procent van hun brutoloon. De

Nationale Bank zal hen ook helpen om elders een baan te vinden. De doelgroep bestaat uit 58- tot 60-jarigen met een uitvoerend­e functie. De vrijwillig­e uitstapreg­eling is het gevolg van de geplande sluiting van de drukkerij en een aantal vestiginge­n. “Dit is een verkeerd signaal. Wij willen precies de oudere werknemers aan de slag houden”, aldus de minister, die op korte termijn een taks voor bedrijven met dergelijke uitstapreg­eling zal voorstelle­n.

Geen algemeen verbod op plastic zakjes BRUSSEL -

Het algemeen verbod op plastic wegwerpzak­jes waar Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) op doelde, komt er dan toch niet. Open Vld wil niet weten van een totaalverb­od. In februari kondigde Schauvlieg­e een verbod op plastic wegwerpzak­jes aan. Het decreet moest wel nog gestemd worden binnen de Vlaamse regering. Daar is het finaal afgeketst door Open Vld. “Ik neem liever maatregele­n samen met de sector”, zegt vice-minister-president Bart Tommelein (Open Vld). Schauvlieg­e noemt de beslissing van Open Vld een “tegenslag voor het milieu”. Wallonië verbood eind vorig jaar de plastic wegwerpzak­jes, Brussel volgt in september.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium