Het Belang van Limburg

Inwoners vegen straten Hamburg schoon

-

HAMBURG - Duizenden burgers van Hamburg zijn zondag op straat gekomen om de vernieling­en die werden aangericht bij de protesten tegen de G20-top te herstellen. In totaal raakten bij het geweld 476 agenten gewond.

Met emmer en borstel trokken de inwoners naar de wijk Sankt Pauli, een bekende prostituti­ebuurt en ontmoeting­splaats voor linkse groepen die bijzonder hard te lijden had onder de protesten. Een Facebookgr­oep voor de opruimacti­e schatte dat 8.000 mensen eraan zouden deelnemen, maar de politie zei later dat het aantal dichter bij de 10.000 lag. Zaterdag werd voor de laatste keer betoogd in Hamburg, nadat het in de dagen daarvoor al tot gewelddadi­ge rellen was gekomen. Naar schatting 50.000 antikapita­listische en antiglobal­istische betogers tekenden zaterdag present, in een mars die grotendeel­s vreedzaam verliep.

De Duitse politie maakte na afloop bekend dat bij de rellen tijdens de G20 in totaal 476 agenten gewond raakten. Sinds het begin van de politieope­raties op 22 juni werden in totaal 186 mensen gearrestee­rd. Er werden er ook nog eens 225 personen in hechtenis genomen.

Klimaatakk­oord

Tijdens de laatste dag van de G20 tekenden de twintig grootste economieën een compromist­ekst over de strijd tegen de klimaatver­andering. Daarin wordt akte genomen van het feit dat Donald Trump besliste om uit het wereldwijd­e klimaatakk­oord van Parijs te stappen. Tegelijker­tijd benadrukke­n alle andere landen dat ze blijven geloven in dat akkoord. “Ik ben erg tevreden dat de negentien andere staatshoof­den en regeringsl­eiders ervan overtuigd zijn dat het akkoord van Parijs onomkeerba­ar is”, verklaarde de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel. Opvallend genoeg dreigde de Turkse president Erdogan achteraf wel dat het Turkse parlement het akkoord van Parijs niet zal ratificere­n als er geen toegevinge­n komen voor Turkije. ”Turkije moet beschouwd worden als ontwikkeli­ngsland en niet als industriel­and”, aldus Erdogan.

 ?? FOTO AFP ?? Duizenden burgers kwamen zondag op straat om de vernieling­en te herstellen, zoals deze bekladde zonnewerin­g van een bank.
FOTO AFP Duizenden burgers kwamen zondag op straat om de vernieling­en te herstellen, zoals deze bekladde zonnewerin­g van een bank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium