Het Belang van Limburg

Een pruik voor Lojain

Blond Syrisch meisje met haarziekte krijgt eindelijk haar

- Jan BEX

Ze is acht jaar, dochter uit een Syrisch vluchtelin­gengezin en heeft bijna geen haar. Woensdag is de grote dag. Dan krijgt ze in Gent op maat een pruik van Stichting Haarwensen. Net op tijd. Donderdag is een grote dag. Dan trouwt grote zus en Lojain wil graag mooi op de foto staan.

GENK -

Wie Lojain een eerste keer ziet, zo in haar T-shirt en broek tot aan de knie, besluit zonder veel nadenken: een jongen. Als we aan het eind van ons gesprek vragen of ze blij zal zijn met die pruik, weten we het wel zeker. Ze buigt haar hoofd, tuurt naar iets onbestemds op het tapijt en steekt haar frêle handen tussen haar knieën. Verlegen, dat ook, maar haar glimlach verraadt groot geluk. Dit is een meisje. Een zielsblij meisje als ze woensdag eindelijk mag rondlopen zoals meisjes zich dat voorstelle­n: met haar.

Medisch raadsel

In het land waar Lojain geboren is, is blond haar uiterst zeldzaam. Haar haarziekte is nog zeldzamer. “Ze is helemaal gezond geboren, maar toen ze amper vier maanden was, begon Lojains haar uit te vallen”, vertelt haar vader Cebah Asaad (54) moeizaam, maar toch, het is al een beetje Nederlands. “De dokters weten niet hoe dat komt. Ongeneesli­jk.” Dokters wisten het niet in Syrië toen het gezin Asaad nog in de regio van Idlib woonde, niet ver van de Turks-Syrische grens. En dokters weten het evenmin in Leuven. Lojain is er intussen twee keer onderzocht sinds ze op 18 juli 2016 met haar ouders, broers en zussen naar België kwam op de vlucht voor de Syrische burgeroorl­og. “Schrik. Schrik hebben we gehad. De kinderen nog meer. Al die bombardeme­nten. Al dat geweld. Ook vlakbij onze woning. We moesten daar weg. Daar was geen leven meer.”

Het gezin heeft hier intussen een erkende vluchtelin­genstatus en woont nu in Zwartberg. “Dokters in Leuven hebben een staal van Lojains haar genomen en ook bloed”, laat Cebah zich nu vertalen. “Ze gaan de haaruitval van Lojain nu voorleggen aan internatio­nale specialist­en. We zullen zien”, zegt de vader die in Syrië manager was in een fruitverwe­rkend bedrijf. En nu? “Eens ik goed Nederlands praat, wil ik hier werken. België is goed voor ons.”

Geplaagd

We zullen zien kan lang duren voor een meisje van acht dat letterlijk ook dróómt van haar. Nu is het natuurlijk grote vakantie, maar op school in Boxberghei­de werd ze toch geplaagd. “De andere kinderen waren bang”, vertelt

Lojain ze zacht in een al behoorlijk goed Nederlands. “De juffrouw zegt wel dat ze ook met mij moeten spelen. Dan spelen ze ook eventjes met mij, maar dan lopen ze weer weg.” Kinderdram­a’s. Tot een medewerkst­er van Kind & Gezin, die bij het gezin Asaad thuiskomt, Nawal Farih, privésecre­taris van Jo Vandeurzen erover aanspreekt. Met de vraag of daar niets aan te doen is. “Ik heb wat gegoogeld”, vertelt Nawal. “Al snel kwam ik uit bij de Nederlands­e Stichting Haarwensen. Die helpt kinderen die na medische behandelin­gen of door kaalhoofdi­gheid geen haar meer hebben, gratis aan een goede pruik.” 1.084 kinderen en jongeren tot 18 jaar heeft de Stichting Haarwensen zo al geholpen. Nawal Farih: “Sinds kort werkt de organisati­e ook in België. Goede pruiken zijn heel duur, die kunnen tot 7.000 euro kosten. Haarwensen heeft echt niet moeilijk gedaan en wilde Lojain niet uitsluiten. We hebben de maat genomen van Lojains hoofd en die gegevens opgestuurd. Daarna heeft ze op de website een keuze mogen maken. Als we woensdag naar Gent rijden, kan ze kiezen uit vier pruiken.”

De kinderen op school waren bang van mij

Feest

Vier blónde pruiken, welteverst­aan. Want Lojain is blond. Ook haar wenkbrauwe­n zijn dat. Die pruik komt net op tijd. Donderdag trouwt grote zus. Het huwelijksf­eest was normaal afgelopen zaterdag, maar werd uitgesteld tot donderdag. Zodat Lojain op de foto zal staan als een meisje met veel haar.

Xwww.haarwensen.nl

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Lojain, samen met papa Cebah en broertje Mustafa. Dankzij de hulp van Nawal Farih (rechts), privésecre­taris van Jo Vandeurzen, krijgt ze woensdag een pruik aangemeten.
FOTO RAYMOND LEMMENS Lojain, samen met papa Cebah en broertje Mustafa. Dankzij de hulp van Nawal Farih (rechts), privésecre­taris van Jo Vandeurzen, krijgt ze woensdag een pruik aangemeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium