Het Belang van Limburg

Schutterij uit Ophoven wint Oude Limburger

- Phillip PERGENS/Jos THOMASSEN

Schutterij Sint-Servatius Raam uit Ophoven (Kinrooi) heeft het Oud Limburgs Schuttersf­eest gewonnen na een spannende finale met vier Nederlands-Limburgse schutterij­en. “Wat moeten we doen?”, vroeg achteropsc­hut Jean Van Eygen in de finale aan burgemeest­er Jo Brouns. “Schiet Um maar”, was het korte antwoord. Minuten later knalde Jean ‘zijn’ Raam’ en heel Kinrooi naar het delirium. Met 42 overgeblev­en schutterij­en begonnen ze er zaterdagmo­rgen aan in het Nederlands­e Merkelbeek. Amper negen Belgische zestallen trotseerde­n de concurrent­ie. Na de eerste twee ronden, op kleine punten van één vierkante centimeter, bleven slechts acht kanshebber­s over met Grote-Brogel en Raam uit onze gouw. De finale met vijf werd een triller. Toen Peter Aengeveld, tweede schutter bij Ophoven, zijn tweede bölke liet staan, dacht iedereen dat de OLSdroom ver weg was. Mis poes. Bij Leuken miste de tweede schut zijn... eerste bölke. De rest van de Raam deed wat ze moest doen en een emotionele Jean Van Eygen kwam triomferen­d onder de buks uit gekropen. “Nooit meegemaakt. Iederen droomt ervan om ooit eens het OLS te winnen en wij hebben Um. Eigenlijk wilden we Um niet. We hebben het laatste bondsfeest voor 20 schutterij­en met vier man georganise­erd. Ik weet niet wat er op ons afkomt, maar het zal wel op zijn pootjes terecht komen. Ik hoop dat het hele dorp ons steunt en komt helpen”, reageerde Jean meteen na afloop.

Die afloop had anders gekund. In het heetst van de strijd zag Kim Van Eygen, derde schutter en dochter van Jean, het plots niet meer zitten. “Ik wil dat OLS niet”, verraste zij iedereen. “De commotie en aandacht werden me plots te veel”, glunderde de blondine na de huldiging. Het oplapwerk van voorzitter René Vounckx en vierde schut Evy Dirks had zijn werk gedaan. Eric Caris, persoonlij­k kampioen met 248 schoten, had de grote glimlach op het gelaat. “Eerst persoonlij­k kampioen en de beste van alle schutters en nu dit.”

Organisati­e

De schutters arriveerde­n 's avonds laat op een wagen begeleid door de fanfare aan hun clubterrei­n op het Raam. Daar verzamelde­n meer dan 200 mensen om de winnaars te vieren. “We zijn zeer blij met deze hartelijke ontvangst", zei Peter Aengeveld bij de aankomst

in het lokaal. In al dat feestgedru­is stonden ze zelfs al even stil bij de organisati­e van het OLS volgend jaar. "Het is de eerste keer dat we met onze schutterij dit winnen, maar voor Kinrooi zal de editie van 2018 de zesde zijn. We weten dat het op andere plaatsen financieel niet altijd even rooskleuri­g was, maar daar hebben wij geen schrik voor.” Ook burgemeest­er Jo Brouns (CD&V) heeft er vertrouwen in. "We gaan meteen van start en zijn samen met de schutterij al enkele locaties aan het bestuderen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium