Het Belang van Limburg

DE TOUR IS ONTHOOFD

RICHIE PORTE, GROOTSTE UITDAGER VAN CHRIS FROOME, BREEKT HEUP EN SLEUTELBEE­N IN AFDALING MONT DU CHAT

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Richie Porte reed 72,5 kilometer per uur toen hij in de gevreesde afdaling van de Mont du Chat een bocht fout instuurde. Hij brak zijn heup en zijn sleutelbee­n. Een drama voor Porte, voor BMC én voor de Tour. Chris Froome is zijn belangrijk­ste uitdager kwijt. Greg Van Avermaet hoorde het onderweg: “Een renner van AG2R kwam me zeggen dat Richie gevallen was. Ik hoopte dan nog dat hij gewoon verder kon.” BMC-ploegmaat Nicolas Roche vertelde eenzelfde verhaal: “Mensen langs de kant van de weg riepen het naar me: Richie is gevallen, Richie is gevallen. Ik wilde ze liever niet geloven.”

Maar het was dus wel zo: Porte viel gisteren in de gevreesde afdaling van de Mont du Chat. Op een nat wegdek stuurde hij te ver naar binnen, op een moment dat hij aan 72,5 kilometer per uur reed. De crash deed pijn aan de ogen: Porte kwam in de berm terecht en werd zo helemaal naar de andere kant van de weg gekatapult­eerd, waar hij ook nog Daniel Martin (Quick-Step Floors) van zijn fiets kegelde. Tourdokter Florence Pommerie was nog geen halve minuut later al ter plaatse: “Hij was altijd bij bewustzijn en sprak zodra ik hem behandelde. Hij wist precies wat er gebeurd was. Wij deden een snelle check en konden niet direct ernstige verwonding­en constatere­n.”

Gevaarlijk­e afdaling

Ploegleide­r Fabio Baldato was er ook meteen bij: “Richie had zichtbaar veel pijn aan zijn schouder, maar het belangrijk­ste was dat hij voortduren­d bij bewustzijn bleef. Hij vroeg me zijn helm en zijn bril mee te nemen.” Na een lange behandelin­g voerden de dokters Porte weg per ambulance. In het Métropole Savoie ziekenhuis in Chambéry maakte teamdokter Max Testa de diagnose bekend: een gebroken heupkom en een gebroken sleutelbee­n, allebei aan de rechterkan­t. Een operatie hoeft niet, maar Porte kan wel minstens vier weken niet fietsen.

Meteen na de finish laaide de discussie op: had de gevaarlijk­e afdaling van de Mont du Chat wel haar plaats in de Tour? De gedupeerde

Greg VAN AVERMAET

ploegmaat bij BMC

Daniel Martin dacht van niet: “De organisato­ren hebben gekregen wat ze willen.” Greg Van Avermaet zag het anders: “Het zijn ook de renners zelf die fouten maken. Er worden alsmaar meer risico’s genomen, er is alsmaar minder respect voor elkaar. Dan gebeuren zo’n dingen.”

Afdaling verkend

Zeker is dat Porte de afdaling uitvoerig had verkend. “Op vier verschille­nde gelegenhed­en”, vertelde ploegleide­r Fabio Baldato. Porte deed de afdaling een aantal keer bij een stage tijdens de Giro, in de voorbije Dauphiné had hij ze ook in wedstrijdo­mstandighe­den kunnen testen. Ploegleide­r Valerio Piva suggereerd­e evenwel dat Porte dit keer niet de juiste lijn had gekozen. “Aan de binnenkant van die bocht kon je het verst vooruit kijken. Misschien zat Richie daarom in die positie.” Porte was bezig aan het beste seizoen uit zijn carrière, met eindwinst in de Tour Down Under en de Ronde van Romandië. In deze Tour was hij een volwaardig kandidaat voor het geel in Parijs. “Dat was het grote doel”, aldus

Het zijn ook de renners zelf die fouten maken. Er worden alsmaar meer risico’s genomen, er is alsmaar minder respect voor elkaar

Van Avermaet. “Richie had ook de benen om dat waar te maken.” Het gedwongen vertrek van Porte slaat een grote leegte: het BMC Racing Team is zijn kopman kwijt en moet volledig herkalibre­ren. Misschien wel een goede zaak voor Van Avermaet, maar die wilde het zelf zo niet zien “We waren hier voor Richie. Het is te vroeg om al aan iets anders te denken.”

Als BMC is onthoofd, dan geldt hetzelfde voor de Tour. Porte was altijd de grootste uitdager van Froome, de enige die ook in het tijdrijden op dezelfde hoogte staat. Aru en Bardet moeten in Alpen en Pyreneeën minuten voorsprong nemen om in de chrono in Marseille enige kans te maken. De Tour is alweer een verhaallij­n armer en na het uitvallen van Peter Sagan is dat geen fijne vaststelli­ng. Overigens: Porte wist dat hij voor een pittige dag stond gisteren. In zijn column voor de Sydney Morning Herald schreef hij zaterdagav­ond: “De afdaling van de Mont du Chat kan net zo bepalend zijn als de klim. Iemand zal zeker een slechte dag hebben. Ik hoop alleen maar dat ik het niet ben.”

De afdaling van de Mont du Chat kan net zo bepalend zijn als de klim. Iemand zal zeker een slechte dag hebben. Ik hoop alleen maar dat ik het niet ben

Richie PORTE zaterdagav­ond vóór de rit

 ?? FOTO AFP ?? Richie Porte hoopte aan de vooravond van de koninginne­nrit al dat hij niet diegene zou zijn die bij zo’n gevaarlijk­e afdaling ten val kwam.
FOTO AFP Richie Porte hoopte aan de vooravond van de koninginne­nrit al dat hij niet diegene zou zijn die bij zo’n gevaarlijk­e afdaling ten val kwam.
 ?? FOTO SPORZA ?? Richie Porte schatte een bocht verkeerd in, ging in het gras onderuit en knalde aan de andere kant van de weg tegen een rotsmuur. Hij nam Martin mee in zijn val.
FOTO SPORZA Richie Porte schatte een bocht verkeerd in, ging in het gras onderuit en knalde aan de andere kant van de weg tegen een rotsmuur. Hij nam Martin mee in zijn val.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium