Het Belang van Limburg

“We komen drie, vier spelers tekort”

Kanaries walsen over Geel maar zien ook pijnpunten

- Pieter VANLOMMEL

In haar tweede oefenparti­j moest STVV het gaspedaal niet eens diep indrukken om Geel opzij te zetten, een ploeg uit de eerste amateurlig­a die gecoacht wordt door ex-Kanarie Nicky Hayen. Twee Truiense doelpunten vóór en drie na de rust zetten de forfaitsco­re op het bord. Ondanks de ruime zege klonk ook de roep om versterkin­g aan Haspengouw­se zijde luider, ook uit de mond van coach Bartolomé Marquez. Zou Roland Duchâtelet het vanuit de tribune gehoord hebben? De Kanaries hadden er een zware trainingsw­eek opzitten met drie trainingen per dag in de benen en dat liet zich merken in de beginfase. De start was moeizaam, pas vier minuten vóór het rustsignaa­l kon STVV het veldoverwi­cht omzetten in doelpunten. Fernandes knikte een hoekschop van De Sart tegen de touwen en nog geen minuut later zorgde nieuwkomer Botaka voor 0-2. De rechtsbuit­en verzamelde net als spits Gueye zijn eerste speelminut­en in het shirt van STVV, beiden lieten een degelijke indruk na. Tijdens de rust wisselde coach Bartolomé Marquez zijn hele elftal, op uitzonderi­ng van doelman Pirard. Dat had geen impact op het klassevers­chil tussen de twee teams. De jonge verdedigen­de aanwinst Mataresse knalde SintTruide­n al snel op 0-3, Boli zorgde later met twee goals voor de 0-5eindscore. Na de moeizame zege tegen eerste sparringpa­rtner Spouwen-Mopertinge­n zat er nu al een pak meer Schwung in het spel van de Kanaries.

Wat met Bezus?

Maar het werd ook duidelijk dat STVV na het vertrek van sterkhoude­rs Pieter Gerkens en Stef Peeters duidelijk een portie creativite­it en infiltrati­evermogen mist centraal op het middenveld. De Malinese testspeler Souleymane Diarra gaf op die positie niet de indruk dat euvel te kunnen oplossen en na het mislopen van de transfer van Rob Schoofs nijpt daar meer dan ooit het schoentje. “We missen nog een speler of drie, vier om klaar te zijn voor de competitie­start”, wond coach Marquez er na afloop geen doekjes om. “Aan de voorzitter om er wat aan te doen.”

Het was tekenend dat het meeste Truiense gevaar in de tweede helft begon bij de voet van Roman Bezus, een speler die nota bene zonder club zit en sinds vorige week zijn conditie op peil houdt bij Sint-Truiden. Het verhaal van de Oekraïner eindigde aan het eind van vorig seizoen, omdat de optie in zijn contract niet werd gelicht. Bezus past nu wel in het profiel dat STVV zoekt. Er bestaat dus een waterkans dat hij alsnog in aanmerking komt voor een verlengd verblijf. Tenminste áls er geen geinteress­eerde club op de proppen komt en áls de Oekraïner flink wil inleveren. Morgen (19.00u) oefent STVV opnieuw. Dan is de Duitse kersverse derdeklass­er Carl Zeiss Jena de tegenstand­er, een club uit het netwerk van Roland Duchâtelet.

 ?? FOTO JG ?? Roman Bezus, wiens optie in zijn contract niet gelicht werd, speelde zaterdag opnieuw mee bij STVV.
FOTO JG Roman Bezus, wiens optie in zijn contract niet gelicht werd, speelde zaterdag opnieuw mee bij STVV.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium