Het Belang van Limburg

Weer vrienden met Mourinho na sms’je

-

Het leek wel een scène uit de legendaris­che rap-film Straight Outta Compton. We zien Manchester United-ster Paul Pogba aan het zwembad van een witte villa genieten van het uitzicht op de Hollywood Hills en de Stille Oceaan. Romelu Lukaku komt in een wit shirt aangelopen en zegt in het Frans: afspraak morgen op training. Pogba gooit van verbazing zijn baseballpe­t op de grond en vraagt hem zijn woorden te herhalen. Waarop Lukaku nadrukkeli­jk: afspraak mor-gen op trai-ning. Beide vrienden barsten in lachen uit en Pogba maakt een gek dansje. Even later verspreidt hij het filmpje via de sociale media. Zo worden anno 2017 transfers ter waarde van 85 miljoen euro aan de buitenwere­ld geopenbaar­d.

In een interview met de Amerikaans­e sportzende­r ESPN verklaarde Lukaku dat Manchester United “de grootste club van de wereld” is en dat hij “geen twee keer moest nadenken toen het kwam aankloppen”. In werkelijkh­eid twijfelde hij tot het laatste moment over welke keuze hij moest maken. Maar uiteindeli­jk gaven deze vijf redenen de doorslag:

1. Eigenbelan­g van Raiola

Raiola werkt al sinds de zomer van 2016 aan een transfer van Lukaku naar Man U. De reden hiervoor is simpel: Chelsea wil hem geen commissiel­oon uitbetalen, bij Manchester United is hij altijd zeker van een som van om en bij de 15 miljoen euro.

2. Vriendscha­p met Pogba

Het belangrijk­ste geheime wapen om Lukaku te overtuigen was zijn vriendscha­p met Man U-speler Paul Pogba. Beiden leerden elkaar kennen als tiener toen ze in de tribune zaten tijdens de wedstrijd Chelsea-Manchester United. Lukaku kon niet doorbreken bij Chelsea, Pogba niet bij United. Ze beloofden in contact te blijven. Raiola, die intussen ook Lukaku’s manager was geworden, probeert de vriendscha­p tussen Lukaku en Pogba te voeden. In de zomer van 2016 huurde hij voor hen een mooie villa in de Florida Keys. Deze Romelu Lukaku Kevin De Bruyne Christian Benteke Eden Hazard Axel Witsel

DUURSTE BELGEN VAN NAAR

Everton Manchester United Wolfsburg Manchester City Aston Villa Liverpool

Lille Chelsea Benfica Zenit zomer doet hij hetzelfde met een luxueuze mansion in Hollywood.

3. 300.000 euro per week

Naast de zachte aanpak met Pogba gebruikte Raiola ook harde, klinkende munt. De Italiaanse Nederlande­r onderhande­lde een indrukwekk­end basisloon van 200.000 pond (225.000 euro) per week voor Lukaku. Daarboveno­p zorgde hij ervoor dat zijn cliënt kon delen in de eenmalige bonus van 30 procent die de Unitedspel­ers ontvingen voor deelname aan de Champions League. De bonus is bedoeld voor de spelers die de kwalificat­ie hielpen afdwingen, maar dankzij Raiola krijgt ook Lukaku die eenmalige loonsverho­ging aangeboden, goed voor nog eens 60.000 pond (67.000 euro) per week extra. Alles samen zit Lukaku aan minimaal 300.000 euro bruto per maand, een bedrag dat Chelsea nooit zou betalen. Ter vergelijki­ng: Eden Hazard is grootverdi­ener bij Chelsea met 200.000 pond (225.000 euro) per week.

4. Everton wilde Rooney

Chelsea evenaarde vrijdagavo­nd nog wel het bod van 85 miljoen euro van Manchester United, maar wilde Raiola geen commissie betalen waardoor die last mogelijk bij Everton (of Lukaku) zelf zou terecht komen. Bovenal was Chelsea gehandicap­t omdat Everton een deal met United wilde over Wayne Rooney, de aanvaller die de omgekeerde beweging maakt en gisteren na dertien jaar terugkeerd­e bij zijn oude club. De waarde van de spits wordt op 10 miljoen pond (11 miljoen euro) geschat.

5. Revanche op Mourinho

Hoewel hij twee keer niet goed genoeg werd bevonden door Mourinho bij Chelsea, wil Lukaku het er een derde keer op wagen. Te kunnen schitteren onder de Portugees zou voor de eergierige Lukaku het bewijs zijn dat hij stappen vooruit heeft gezet.

JAAR BEDRAG

85 miljoen 74 miljoen 46,5 miljoen 40 miljoen 40 miljoen DUURSTE TRANSFERS OOIT IN ENGELAND VAN NAAR JAAR Everton Manchester United Liverpool Manchester City Liverpool Chelsea

Everton Manchester City Chelsea Manchester United Romelu Lukaku Raheem Sterling Fernando Torres John Stones Juan Mata BEDRAG

85 miljoen 62,5 miljoen 58,5 miljoen 55,6 miljoen 44,7 miljoen José Mourinho, dat is toch die trainer die Romelu Lukaku niet moest hebben bij Chelsea? En gooiden die in het verleden niet regelmatig met modder naar elkaar in de pers? En toch komen ze mekaar nu weer tegen. Dat ze samen door één deur kunnen, is te danken aan één sms’je van ‘The Special One’. “Mourinho is de beste trainer ter wereld. Al van toen ik tien jaar was, wilde ik onder hem spelen. Dat ik nu weer met hem mag samenwerke­n, vind ik geweldig.” Als een speler naar een nieuwe club trekt, heeft die altijd lovende woorden over voor zijn nieuwe baas. Maar in het geval van Romelu Lukaku en José Mourinho is dat toch best opmerkelij­k. Want de twee waren in het verleden niet altijd de beste vrienden. “Toen ik indertijd bij Everton tekende, was het eerste berichtje dat ik nadien op mijn telefoon zag van Mourinho. Succes, doe je best en ik zie je volgend seizoen, zei hij. Niemand weet daarvan en daarom krijgt hij van mij ongelofeli­jk veel respect. Hij is een grote persoonlij­kheid en een groot mens. Ook al zijn er dingen tussen ons gezegd, ik heb me daar nooit veel van aangetrokk­en omdat ik weet dat niet veel managers zoiets zouden doen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Romelu Lukaku bevestigde zijn overstap naar Man United met een interneffi­lmpje met Paul Pogba. “Afspraak morgen op training”, zei de Rode Duivel.
FOTO HBVL Romelu Lukaku bevestigde zijn overstap naar Man United met een interneffi­lmpje met Paul Pogba. “Afspraak morgen op training”, zei de Rode Duivel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium