Het Belang van Limburg

Oranje boven in Lommel

Onverslijt­bare zit al aan 91 GP-zeges

- Jürgen SCHROOTEN

De Nederlande­rs hebben gisteren de Grote Prijs van België volledig gedomineer­d. Daniël Willemsen (42) pakte in Lommel zijn 91ste GP-zege. De tienvoudig­e wereldkamp­ioen haalde het voor zijn landgenote­n Etienne Bax (die de nieuwe WK-leider is) en de 17-jarige Julian Veldman.

Good Old

De drie Nederlande­rs staken in beide reeksen boven de concurrent­ie uit. Ze maakten er een spannende bedoening van. Vooral ook omdat ze alle drie met een beetje pech kregen af te rekenen. Bax (3+1) werd in de eerste reeks opgehouden door een crash van twee gedubbelde zijspannen, Willemsen (1+2) maakte hetzelfde mee in de tweede reeks en de piepjonge Veldman (2+3) moest de tweede reeks met een haperende motor afwerken.

Grote triomfator was dus Daniël Willemsen. 42 jaar, maar blijkbaar onverslijt­baar. De Kannibaal zit nu al aan 199 reeks- en 91 GPzeges. “Mijn geheim? Goh, hard werken, zeker?”, lachte hij de tanden bloot. “Wel spijtig dat we op het einde van de tweede reeks werden opgehouden door een gedubbelde rijder. Anders had ik hier misschien wel mijn 200ste reekszege kunnen vieren. Nu ja, uitstel is geen afstel. Nu kan ik van die 200 een extra doel maken.” Zijn laatste en tiende wereldtite­l dateert intussen van 2012, maar dit jaar speelt Willemsen weer volop mee voor de hoofdprijs. “Ach, daar ga ik nog niet te veel op focussen. Ik bekijk het wedstrijd per wedstrijd.”

Vanluchene beste Belg

Etienne Bax tilde niet zo zwaar aan het oponthoud door de gedubbelde rijders in de eerste reeks. Nochtans verspeelde hij daardoor een mogelijke GP-zege. “Tja, dat maakt nu eenmaal deel uit van motorcross”, zei Bax. “Mijn grootste doel was om in Lommel zo veel mogelijk punten goed te maken op WK-leider Giraud. Het werden er vijftien. Goed voor de WK-leiding. Van negen punten achter naar zes punten voor. Opdracht geslaagd dus. Uiteindeli­jk heb ik maar één doel: op het einde van het seizoen die wereldtite­l pakken.”

De piepjonge Veldman - nog maar 17 jaar - imponeerde in het zand en pakte zijn eerste GP-podium. “Heerlijk. Zonder dat mechanisch mankement in de tweede reeks had er misschien nog iets meer ingezeten.”

Achter de drie Nederlande­rs kroonde Marvin Vanluchene (4+5) zich tot the best of the rest. En daar was zijn trainer Jan Hendrickx best tevreden mee. “Marvin komt na een schouderbl­essure van heel ver terug en de drie Nederlande­rs zijn echte zandhazen”, aldus de uittredend­e wereldkamp­ioen. “Deze vierde plaats was op dit moment het hoogst haalbare.” De West-Vlaming klimt ook naar de vijfde plek in het WK en zit nummer vier Brown al op de hielen.

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Daniël Willemsen voelde zich als een vis in het water in het Lommelse zand.
Foto JEFFREY GAENS Daniël Willemsen voelde zich als een vis in het water in het Lommelse zand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium