Het Belang van Limburg

Straf maakt einde aan kansen van Vandoorne

-

Stoffel Vandoorne had in Spielberg een degelijk - zij het wat kleurloos - weekend. Hij sloot af als twaalfde, een evenaring van zijn beste resultaat. Op zaterdag kwalificee­rde onze F1-Vlaming zich als dertiende, één plaatsje en 14 honderdste­n achter kopman Fernando Alonso. Zo dicht was hij in de kwalificat­ies nog niet geraakt. Alonso had wel moeten teruggrijp­en naar de spec 2motor van Honda, maar niets wijst erop dat spec 3 een stap voorwaarts is.

Stop&go-straf

Op zondag kon Vandoorne in de start buitenom voorbij de brokstukke­n rijden. Hij ging ook knap buitenom voorbij Carlos Sainz, maar bleef dan steken op de twaalfde plaats. Toen Kimi Raikkonen hem wou dubbelen, negeerde hij twee ronden lang de blauwe vlaggen. Dat kostte hem een stop&go-straf, twee strafpunte­n op zijn rijbewijs en elke kans op punten.

Achteraf gaf Vandoorne toe dat het opzettelij­k was: “We moesten iets proberen om in de punten te finishen. Ik hoopte via Raikkonen Jolyon Palmer te kunnen aanvallen. Bovendien hoopten we dat Kimi misschien vroeg zou pitten. Dat was een gezamenlij­ke beslissing van mezelf en het team.” Slotbalans: “Ik ben enerzijds tevreden omdat we geen grote problemen hadden en snel waren in clean air. Maar anderzijds ben ik ook ontgoochel­d omdat we hier punten hadden kunnen pakken. In de bochten kon ik vrij makkelijk aanklampen, maar ik miste de power om daarna aan te vallen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium