Het Belang van Limburg

Valtteri Bottas wint door start in 201 millisecon­den

-

Was het een valse start of niet? En kan je een F1-auto in gang zetten in 201 millisecon­den? Dat was de discussie na de GP van Oostenrijk. Feit is dat Valtteri Bottas (Mercedes) de race op zijn naam heeft staan. Voor de opvolger van wereldkamp­ioen Nico Rosberg was het de tweede zege uit zijn carrière. Usain Bolt had bij zijn wereldreco­rd op de 100 meter in Berlijn een reactietij­d van 140 duizendste­n. Minder dan 100 millisecon­den wordt in zijn sport als een valse start aanzien, omdat geen mens zo snel kan reageren op een startschot. Maar een F1-auto is natuurlijk nog iets anders: na je spieren moeten ook de koppeling en de transmissi­e in gang schieten eer de auto beweegt. Valtteri Bot- tas schoot gisteren weg als een raket. Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo waren zeker dat de Fin een valse start nam, maar kregen ongelijk: de reactietij­d was 201 millisecon­den, en een kleine beweging voordien was binnen de tolerantie­s.

“Ik geloof het niet”, zei Vettel. “0,2 seconden is vrij normaal, Valtteri moet vroeger zijn vertrokken. Ofwel is hij onmenselij­k.”

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat Vettel de werkelijkh­eid vanuit zijn cockpit anders waarneemt dan de buitenwere­ld. Wellicht had Ricciardo het bij het rechte eind: “Ik denk dat Valtteri niet gereageerd heeft op het licht, maar gegokt heeft en gewoon geluk heeft gehad.”

En Bottas zelf: “Dit was de beste start van mijn leven. De rode lichten bleven lang branden en ik voelde gewoon dat ze zouden uitgaan.”

De Fin reed van pole naar zege, al kwam Vettel op het einde nog dicht. “Valtteri stond acht meter voor me op de startgrid en ik finishte een halve seconde na hem. Dan mag je zeggen dat we even hard gereden hebben”, vond Vettel. “Ferrari en Mercedes zijn nu even snel, we vechten om dezelfde tienden. In het begin, op de ultrasoft-banden, was de Mercedes iets sneller, maar op de supersofts kwam ik terug.”

En Lewis Hamilton, zal u vragen? Die wist vrijdag al dat hij vijf strafplaat­sen kreeg (versnellin­gsbak gewisseld), ging van start als achtste en strandde op de vierde plaats, net achter Daniel Ricciardo.

De voorsprong van Vettel bedraagt nu twintig punten. Bovendien nadert Bottas tot op vijftien punten van teammaat Hamilton. “Dit zijn belangrijk­e punten voor de wereldtite­l. Ik geloof erin en het team ook”, aldus Bottas, die de derde hond in het spel wil worden.

 ?? FOTO REUTERS ?? Valtteri Bottas mengt zich in de strijd om de wereldtite­l.
FOTO REUTERS Valtteri Bottas mengt zich in de strijd om de wereldtite­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium